Sredstva Vinske omotnice za 2020. godinu iskorištena su gotovo u cijelosti

Sredstva Vinske omotnice za 2020. godinu iskorištena su gotovo u cijelosti

Sredstva Vinske omotnice za 2020. godinu iskorištena su gotovo u cijelosti, priopćilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede: Petnaestog listopada 2020. završila je još jedna "vinska" financijska godina. Od ukupno 10,8 milijuna eura dostupnih za 2020. godinu u okviru Nacionalnog programa potpore vinu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 10,1 milijuna eura hrvatskim vinarima, čineći postotak iskorištenosti vinske omotnice većim nego ikad prije. - gotovo 94%.

Od prvog programskog razdoblja do sada obuhvaćenost je proširena, odnosno znatno je povećan broj mjera dostupnih korisnicima. Provedbeni okvir i postupci pojednostavljeni su tako da postupak odobravanja i ugovaranja može biti brži i lakši. Točnije, u novom programskom razdoblju, uz postojeće tri mjere, uvedena je nova mjera Informacije u državama članicama, kao nadogradnja postojeće mjere promocije na tržištima trećih zemalja , s intenzitetom potpore od 80% razine maksimalnih prihvatljivih troškova.

U mjeri restrukturiranja i prenamjene vinogradaintenzitet potpore povećan je sa sadašnjih 50% na 75% razine maksimalnih prihvatljivih troškova, uvedena je naknada za gubitak dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine u slučaju da se projekt restrukturiranja i prenamjene provodi na mjestu iskrčenog vinograda. pokrivanje troškova tzv doprinosi u naturi koji korisniku nadoknađuju vrijednost posla izvedenog u projektu koji je sam izveo, a koji prije nije bio moguć. U svim mjerama, s ciljem bržeg protoka sredstava u projektu, uvedeno je plaćanje potpore za određene provedene aktivnosti u projektu.  

U prošlom, izuzetno izazovnom razdoblju 2020. godine, a zbog krize izazvane pandemijom COVID-19, uvedene su dvije nove intervencijske mjere. Destilacija vina u kriznim slučajevimapodrška kriznom skladištenju vina koja su na kraju provedbe. Istodobno u ovom razdoblju zbog posebnih okolnosti i poremećaja izazvanih pandemijom u svim mjerama povećani su intenziteti potpore, tako da je u mjeri Investicije povećan intenzitet s 50% na 70%, u mjeri Rekonstrukcija i prenamjena vinograda sa postojećih 75% na 90% u Mjere informiranja i promocije na trećim tržištima s postojećih 80% na 90. Unatoč svim okolnostima, nove mjere, uspješna provedba ugovorenih projekata i obrada zahtjeva pridonijeli su većoj iskorištenosti omotnice u odnosu na sve prethodne godine.

Kroz Nacionalni program pomoći vinskom sektoru iz planiranog petogodišnjeg programskog razdoblja osiguran je godišnji fond od 11 milijuna eura iz Europskog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske, odnosno ukupno više od 55 milijuna eura za razvojne projekte u sektoru vina i vinogradarstva.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.