Vinariji Mežnarić na Decanteru 2020. srebro za pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuka za sauvignon blanc

Vinarija Mežnarić je već na prvom svom nastupu na Decanteru (Decanter World Wine Awards) u Londonu, najvećem i najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju osvojila tri odličja -  srebro za Pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuku za sauvignon blanc. U obitelji Mežnarić vinogradarska tradicija seže nekoliko generacija unatrag, a na toj tradiciji svoju današnju proizvodnju vina temelji i Hrvoje Mežnarić, vinar koji je tom zanatu pristupio najprije hobistički da bi se sve više vezao uz posao dodajući toj tradiciji suvremenu tehnologiju proizvodnje pa u tom spoju tradicije i suvremenost postiže i izvrsnu kvalitetu vina prepoznatu ne samo diljem Lijepe naše već i izvan nje. 

Vinogradi smješteni na pitomim padinama Topličkog gorja na osunčanima lagama u okviru jalžabetske vinske ceste, kvalitetno tlo i znanje koje se prenosilo s koljena na koljeno sada uz suvremene metode uzgoja vinove loze i naravno znalačkog podrumarenja rezultira vinima posebne kvalitete, koja na ocjenjivanjima vina i izložbama osvajaju domaća i međunarodna odličja. Ne čudi stoga ni najnoviji uspjeh, čak tri Decanterova odličja na poznatom ocjenjivanju vina u Londonu. 

- Recept za postizanje kvalitete je dugotrajno ulaganje u znanje i prikladne, moderne tehnologije proizvodnje, reći će Hrvoje, vlasnik i glavni podrumar Vinarije Mežnarić, a s obzirom na inovativne etikete na kojima je spojio svoju drugu ljubav, a to je ljubav prema filmovima, te na etiketama Vinarije Mežnarić uvijek stoje i popularni citati iz njemu najdražih filmova kaže:

- Što se tiče samih etiketa, imamo vrlo pozitivan feedback od strane naših kupaca, a sve to zajedno pridonosi našoj prepoznatljivosti i konkurentnosti na sve respektabilnijem hrvatskom vinskom tržištu. Godišnje količine su od 15 do 20 tisuća boca, a sam vinograd je površine jednog hektara s oko 3000 trsova pretežito sauvignona te drugih nekoliko sorti. Pošto smo boutique vinarija, naši su najveći kupci restorani i hoteli diljem Hrvatske.

Ove godine smo po prvi puta poslali vina na Decanter i osvojili srebro za Pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuku za sauvignon blanc. Daljnji planovi su nam kao i do sada iz godine u godinu raditi na daljnjem poboljšanju kvalitete naših vina, te probijanje na nova tržišta (naravno kad se cijela trenutna situacija s koronavirusom smiri).

 Karakteristike i preporučena sljubljivanja nagrađenih vina

DECANTEROVO SREBRO za Marvel Noir Old School Collection (Pinot Crni) 

Barrique crno vino odležano u francuskom hrastu godinu dana. Providne rubinsko crvene s nijansama ciglaste. Izražena i slojevita mirisa u kojem se jedna za drugom nižu arome šumskih jagoda,malina,kupina i drugih šumskih bobica, a potom im se u vidu finese pridružuju grafitna olovka i zemljani tonovi.Okus je sasvim suh,obiluje voćnošću crvenog voća, ali ima i čvrstu taninsku strukturu koja mu daje postojanost i serioznost, pa je početak okusa pretežno voćan dok završetak obilježavaju ugodno stezanje i obilje začinskih aroma. Klasično food vino koje će savršeno pokriti sočnija pečena mesa poput patke ili purice te teletine ispod peke.Uz plavu ribu također savršeno odgovara, a osobito steak od tune.   

 

 DECANTEROVO BRONCA za Precious (Muškat Žuti)

Vino je to svijetle, kristalno bistre zelenkasto žućkaste boje.Izrazito intezivna i snažna mirisa što obiluje za muškat tipičnim aromama livadnog cvijeća, cvijeta bagrema, meda od bagrema, svježeg muškatnog grožđa te kandiranih agruma. Okus je vrlo sladak, iz kategorije poluslatkih vina, ali u savršenom balansu s svježom voćnosti i živahnim kiselinama zbog čega odiše svježinom i ima tek slasti. Atraktivno slatko vino čistih aroma i slasnog okusa namijenjeno ljubiteljima slađih vina. Može se servirati kao desertno vino uz suhe kekse ili sviježe voće, a još bolje funkcionira zasebno, nakon završene večere, serviran u manjim čašama.

 

 

DECANTEROVA PREPORUKA  za Stellar Blanc (Sauvignon)

Sauvignon Vinarije Mežnarić je vino bistre i umjerene limunsko žute boje tipične za sortu. Mirisa također vrlo svojstvenog, intenzivnog i atraktivnog. Bogatog aromama što podsjećaju na zelenu papriku, pokošenu livadu, ogrozd i tračak bazginog cvijeta. Laganog i osvježavajućeg, a pritom vrlo intenzivnog okusa u kojem se isprepliću dojmovi svježe herbalnosti i postojane mineralnosti. Osobito se ističe finiš gdje se susreću herbalnost zelene paprike te nježna i ugodna gorkastost šparoge. Uz lagana rižota, jela sa šparogama, riblja carpaccia, piletinu iz pećnice te školjke poput kamenica ili jakobskih kapica. Funkcionira odlično i kao aperitiv ili ljetno osvježenje servirano na čašu.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.