Ocjena S&P : Kreditni rejting RH na razini je BBB, što je potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske

Ocjena S&P : Kreditni rejting RH na razini je BBB, što je potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda.Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Agencija Standard & Poor's, osobito okolnostima pandemije COVID-19 kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima.
 
„Naša Vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, ​Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću“, poručio je Plenković.  
Premijer Plenković podsjetio je da su napravljeni kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.   
U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni. 
 
S&P očekuje proračunski deficit od 2,9% BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80% BDP-a. 
Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane. 

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.