Medicinskoj školi Varaždin gotovo 30 milijuna kuna i edukacijski centar za cijelu Hrvatsku i zapadnu Europu

eu projekt za medicinsku školu

Medicinskoj školi u Varaždinu te Varaždinskoj županiji kao osnivaču i partneru odobreno je 29,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje Regionalnog centra inovativnih zdravstvenih tehnologija.
To je prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. 
Ukupna vrijednost projekta uspostave Regionalnog centra inovativnih zdravstvenih tehnologija je 80 milijuna kuna, a očekuje se i odluka o financiranju drugog projekta same uspostave budućeg centra. Rok za početak rada Centra je 2022. godina.
Istaknuto je to u petak, 27. prosinca, u Medicinskoj školi, gdje su projekt predstavili župan Radimir Čačić i ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar-Kruljac, a u prisustvu zamjenika župana Tomislava Paljaka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslava Huđeka i ravnatelja Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslava Blažija.
- Medicinska škola u Varaždinu je već sada najbolja škola u Hrvatskoj u sektoru zdravstva, a u budućnosti će biti daleko najbolja ne samo u našoj državi, nego i u ovom dijelu Europe. Specifičnost ovoga projekta je u tome što je sada odobreno gotovo 30 milijuna kuna za „hardver“, a još više, 48,9 milijuna kuna će biti za opremu i dodatno obrazovanje kadrova. Škola će rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti dvostruko više prostora nego što ih ima danas, dograđeno će biti 2.323 kvadrata. Postojeća zgrada će biti pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim drugim kabinetima i učionicama. U dograđenoj zgradi bit će smješteni prostori za potrebe fizikalne medicine i terapije, a dobivaju i dvoranu opremljenu za rad s djecom s neurosenzomotoričkim poteškoćama – rekao je župan Čačić.
- Treba istaknuti i da je ovo jedina škola u Hrvatskoj koja obrazuje učenike za sva zanimanja u sektoru zdravstvo na razini srednje stručne spreme, kao i za smjer Prirodoslovna gimnazija. Da je njihov rad već prepoznat izvan granica naše države, dovoljno govori podatak da se ovdje žele školovati i djeca iz Slovenije. Ovim projektom će svoj rad podići još na višu razinu. U školi će se, uz provođenje redovnih obrazovnih programa, educirati zdravstveni djelatnici te strukovni učitelji koji rade u medicinskim školama iz cijele Hrvatske, ali i iz zapadne Europe – istaknuo je Čačić, koji je čestitao ravnatelju i djelatnicima JURA-e te ravnateljici Grabar-Kruljac i njezinom timu na kvalitetno odrađenom projektu. 
Medicinska škola Varaždin će kao Regionalni centar kompetentnosti imati cijeli niz inovativnih zdravstvenih programa, kakvih u Hrvatskoj danas nema.
- Programe smo izradili na temelju istraživanja tržišta rada i potreba poslodavaca te ćemo obrazovati kadrove za kojima bolnice imaju velike potrebe, kao što je, primjerice, hitan prijem, kirurška njega ili edukacija medicinskih sestara iz područja instrumentiranja, čega u operacijskim salama u Hrvatskoj i regiji uopće nema. U postojećoj zgradi učenike ćemo educirati u vrlo realnim uvjetima, u maloj bolnici sa svim ustrojnim jedinicama, a s njima će raditi nastavnici koji barataju najnovijim saznanjima iz područja medicine. Dograđeni prostor ćemo pak iskoristiti za smještaj opće-obrazovnih učionica, kao i za dio fizikalne medicine i rehabilitacije. Posebnost će biti dvorana u kojoj ćemo moći tretirati djecu s neurosenzomotoričkim poteškoćama, ranjivu skupinu o kojoj se ne vodi toliko brige. Time ćemo dobiti dvije važne stvari, učenici će na licu mjesta, u realnim uvjetima moći vidjeti kakve poteškoće ta djeca imaju, a velike koristi imat će i roditelji. Ovaj projekt je cjelovita priča koja će pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite i edukaciji zdravstvenih djelatnika iz područja Hrvatske, kao i zapadne Europe – rekla je ravnateljica Mirjana Grabar-Kruljac.
S obzirom da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom, dok će za učenike iz udaljenijih dijelova Varaždinske i drugih županije te inozemstva smještaj biti osiguran u Učeničkom domu u Varaždinu.
Župan Čačić je podsjetio da je riječ je o jednom od dva centra kompetentnosti u Varaždinskoj županiji, pri čemu se onaj za poljoprivredu nalaziti pri Srednjoj školi Arboretum Opeka u Vinici. – I dok će ovdje učenici biti smješteni u Učeničkom domu, u Vinici će u dvorcu Opeka biti uređen internat za smještaj djece. Za taj projekt također očekujemo odluku o financiranju – rekao je Čačić.


Za projektni prijedlog „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin“ je iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ odobreno maksimalnih 29.889.999,94 kuna. Odluku o financiranju je 18. prosinca donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sredstva su odobrena po javnom pozivu „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.