Obilazak gradilišta energetske obnove zgrade vodotornja u Varaždinu i uvodna konferencija

vodotoranj

Obilazak gradilišta zgrade vodotornja u Varaždinu i za nas predstavnike medija bilo je nevjerojatno iskustvo, jer prije press konferencije imali smo prilike vidjeti kako trenutno u ovoj fazi obnove izgleda zgrada iznutra te razgledati prostore nekadašnje vodospreme na vrhu zgrade. Ujedno mogli smo prošetati po ravnome krovu gdje je danas čitava šuma antena, a koje će, kako je rekao Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, s tim projektom energetske obnove u skladu s istekom svakog pojedinačnog ugovora sve redom biti izmaknute.  

Zgrada će, najavljeno je, nakon energetske obnove koja završava za oko osam mjeseci dobiti i novu atrakciju. Županija će aplicirati na novi natječaj kojim će se bivšem prostoru vodospreme dodati nova funkcija. S uređenjem akvarija u bivšem prostoru vodospreme na desetom i jedanaestom katu, do kojeg će po sjeveroistočnoj strani pročelja voditi panoramsko dizalo sve do vrhu zgrade, ta će zgrada (izgrađena u stilu moderne) postati i nova turistička atrakcija, rekao je Radimir Čačić. - Za akvarij su već izrađeni idejni projekti. Pokušat ćemo da se taj projekt financira iz europskih fondova, no bez obzira na to, mi ćemo to napraviti za građane ovoga grada - najavio je župan.
Nakon obilaska gradilišta održana je i uvodna konferenciju projekta kojoj je nazočila i Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te govoreći o projektima energetske obnove istaknula i objekte u Varaždinskoj županiji, a najavila je i natječaje za energetsku obnovu višestambenih zgrada u veljači, iza čega slijede i natječaji za obnovu privatnih kuća.

Na konferenciji Radimir Čačić je naglasio da je od 200 projekata na području Varaždinske županije posebno ponosan na projekte rekonstrukcije dvorca Opeka te na uređenje vodotornja koji će nakon energetske obnove dobiti i posebnu fasadu s mogućnošću mijenjanja iluminacije u posebnim prigodama.

Projekt „Energetska obnova zgrade Vodotornja", financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 15.091.265,36 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 13.943.596,25 kuna. Bespovratna EU sredstva iznose 6.392.197,50 kuna, a sufinanciranje  Varaždinske županije nakon postupaka javne nabave iznosi 8.699.067,86 kuna, od čega je 4.265.555,25  kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.   

Realizacijom projekta unaprijedit će se energetska svojstva zgrade koja će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B. Provedbom svih mjera primarna potrošnja energije bit će smanjena za 67,49 % na godišnjoj razini, a emisije CO2 za 72,66 %.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.