Banožić na sastanku ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu

Banožić na sastanku ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu
 
Ministar Banožić sudjeluje na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a 21. i 22. listopada 2021. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.
 
Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjeluje na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a koji se održava 21. i 22. listopada 2021. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.
 
Prvog dana sastanka, koji će ujedno biti i podloga za sastanak na vrhu u Madridu sljedeće godine, ministri su raspravljali o kontinuiranoj prilagodbi NATO saveza u sve složenijem sigurnosnom okruženju s posebnim naglaskom na odvraćanju i obrani te su razgovarali o borbi protiv terorizma nakon završetka misije u Afganistanu.
 
Ministar Banožić istaknuo je kako NATO veliku pozornost posvećuje svim aktivnostima koje predstavljaju ili mogu predstavljati prijetnju saveznicama. U tom kontekstu kontinuirano razvija svoje sposobnosti odvraćanja i obrane. Tijekom rasprave saveznice su potvrdile kako je nužno imati na raspolaganju odgovarajuće planove djelovanja, potrebne obrambene sposobnosti te primjerene vojne snage. Zacrtani smjer ide prema unaprjeđenju spremnosti snaga i nastavku prilagodbe uzimajući u obzir sve operativne domene.
U pogledu suvremenih izazova članice su složne oko toga kako je sve više aktivnosti koje koriste zlonamjerno djelovanje u kibernetičkom prostoru i razvoj umjetne inteligencije te širenjem lažnih informacija utječu na političke procese. 
„U NATO-u se intenzivno raspravlja o novim tehnologijama i mogućnostima njihove primjene u kontekstu suvremenog sigurnosnog okruženja“, rekao je Banožić. Hrvatska smatra kako su planiranje i uvježbavanje ključni za suočavanje s takvim izazovima.
Ministri su razgovarali i o Afganistanu te o mogućim terorističkim prijetnjama. „Nitko ne želi da Afganistan ponovo postane inkubator terorizma. Godinama nismo imali terorističke napade na tlu Saveza koji su korijene vukli iz te zemlje. U tom smislu, misiju u Afganistanu možemo smatrati uspješnom. NATO sada razmatra taj svoj dugogodišnji angažman u procesu sagledavanja naučenih lekcija. Za sada vidimo da u tom procesu moramo razmisliti o tome kako i u kojem smjeru se misije i operacije NATO-a razvijaju i kakve implikacije to može imati“, rekao je Banožić. Poštivanje temeljnih ljudskih prava, izbjegavanje humanitarne katastrofe i očuvanje napretka i vrijednosti postignutih posljednjih godina zajednički je cilj svih saveznica.
„Hrvatska je u Afganistanu provela 17 godina, najprije kao zemlja partner, a onda i kao punopravna saveznica. Tijekom svih tih godina Hrvatska je stekla neprocjenjivo iskustvo djelovanja u međunarodnom okružju te podigla svoju interoperabilnost na zavidnu razinu“, istaknuo je ministar.
Na marginama sastanka NATO ministara obrane ministar Banožić danas je održao i dva kratka bilateralna sastanka s ministricom obrane Sjeverne Makedonije Radmilom Šekerinskom  i ministricom obrane Crne Gore Oliverom Injac.
Teme oba razgovora bile su bilateralna suradnja i predstojeći susreti u okviru Američko-jadranske povelje (A5) te u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.