Predsjednički izbori u Sloveniji idu u drugi krug - Nataša Pirc Musar najvjeroratnije prva predsjednica RS

Predsjednički izbori u Sloveniji idu u drugi krug - Nataša Pirc Musar najvjeroratnije prva predsjednica RS

LJUBLJANA: Izbori u Sloveniji idu u drugi krug - Nataša Pirc Musar najvjeroratnije prva predsjednica RS. Relativni pobjednik predsjedničkih izbora u Sloveniji, predstavnik desne oporbe Anže Liogar ulazi u drugi krug s vrlo slabim izgledima za uspjeh.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sloveniji donio je očekivane rezultate. Relativni pobjednik na izborima je predstavnik najveće oporbene stranke 46-godišnji Anže Logar(do proteklih parlamentarnih izbora ministar vanjskih poslova), ali sa vrlo slabim izgledima da ovaj početni uspjeh nastavi uspješno u drugom krugu gdje mu je suparnica 54-godišnja, stranački neovisna, iskusna novinaraka i pravnica Nataša Pirc Musar. Ona je u prvoj rečenici poslije izbora rekla da je »konačno došlo vrijeme da na čelu države bude žena«, dakako računajući na podršku prije svega birača simpatizera stranaka vladajuće lijevo srednje koalicije, koju vodi premijer dr. Robert Golob.

Anže Logar dobio je u prvom krugu 33.96 % glasova, a zajedno sa strankama desnice 44.26 % glasova, na koja može računati u drugom krugu. Nataša Pirc Musar je u prvom krugu zajedno sa osvojenih 26.87 % glasova na čelu bloka stranaka liberalno lijevih usmjerenja, koji su zajedno osvojili 53.74% glasova. Izlazak na izborima bio je bolji nego u prošla dva izbora za predsjednika Slovenije. Ako se nastavi takav trend, onda bi pobjeda Nataše Pirc Musar bila još uvjerljivija.

Između ova dva kandidata nema velikih razlika u gledanju na vanjsku politiku i posebno u odnosu prema Hrvatskoj. To je nešto jasnije i konkretnije iznijela Nataša Pirc Musar rekavši, da » Hrvatska i odnosi s Hrvatskom trebaju biti u prioriteti slovenske vanjske politike. Kao pravnica ustrajat ću da se i sa hrvatske strane usvoji i primjeni odluka o arbitražu za granicu, ali to nikako ne treba postavljati kao uvjet za prijem Hrvatske u Schengen. Ja sam odlučna u stajalištu, da Hrvatska treba što prije biti uključena u sistem država schengenskoga režima«, rekla je između ostaloga najvjerojatnije nova i prva predsjednica Slovenije, što bi se trebalo još potvrditi u drugom krugu glasovanja za tri tjedna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.