Ministar Banožić susreo se s hrvatskim vojnicima na Kosovu i zapovjednikom NATO operacije KFOR

Ministar Banožić susreo se s hrvatskim vojnicima na Kosovu i zapovjednikom NATO operacije KFOR
Drugog dana službenog posjeta Republici Kosovu ministar obrane Mario Banožić u petak 17. prosinca susreo se u Campu Villagio s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR. 
Hrvatskim vojnicima Banožić je prenio pozdrave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Čestitao im je nadolazeće blagdane i zahvalio na svemu što čine za međunarodni ugled Republike Hrvatske.

„Razgovarao sam sa zapovjednicima u operaciji KFOR, kao i s kosovskim dužnosnicima. Njihovo mišljenje o vašem radu i djelovanju na ovom osjetljivom području je jednoglasno – vi ste izvrsni profesionalci i još bolji ljudi“, rekao je Banožić i naglasio kako će im uvijek pružati podršku.
„Vaše djelovanje i osobni doprinos dio je mozaika regionalne stabilnosti. Siguran sam kako ćete i nadalje djelovanjem na ovom području nastaviti pridonositi izgradnji mira i stabilnosti, biti oni čija je zadaća izgrađivati sigurnost na Kosovu. To je i hrvatski interes, jer nemojte zaboraviti, sigurnost Hrvatske gradi se daleko od njezinih granica“, poruka je ministra obrane Marija Banožića hrvatskim vojnicima u NATO operaciji KFOR.

U sklopu službenog posjeta Republici Kosovu ministar obrane Mario Banožić u petak 17. prosinca 2021. godine u sjedištu KFOR-a Film Cityju, susreo se sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencem Kajarijem.

Ministar Banožić generalu Kajariju kazao je kako je ponosan na činjenicu što pripadnici Hrvatske vojske već 12 godina brinu za očuvanje mira i sigurnosti na području Kosova.

„Očuvanje mira i sigurnosti na Kosovu, ali i na području Jugoistoka Europe od velike je važnosti za Hrvatsku, ali i za NATO. Moguća destabilizacija sigurnosne situacije u regiji uvelike bi utjecala i na sigurnosnu situaciju cijele Europe. Upravo zato, Hrvatska je odlučila pojačati sudjelovanje u KFOR-u od proljeća 2021. godine“, rekao je ministar obrane i kazao kako će Hrvatska vojska nastaviti sudjelovati u NATO-ovoj operaciji i u budućnosti.

Ministar je generalu Kajariju zahvalio na svemu što čini kako bi i ova NATO-va operacija imala uspješan završetak.

„Siguran sam kako će vojnikinje i vojnici pod vašim zapovijedanjem dati sve od sebe kako bi uspješno svladali zadaće koje se pred kontingentom nalaze“, poručuje Banožić.General Kajari kazao je kako su pripadnici Hrvatske vojske izvrsni profesionalci te kako su pokazali iznimne vještine i sposobnosti tijekom obavljanja svih zadaća na ovom osjetljivom području.Banožić se u Zapovjedništvu KFOR-a sastao i sa zapovjednikom 36. hrvatskog kontingenta pukovnikom Krešom Tušekom te istaknuo kako će hrvatski vojnici uvijek imati podršku i potporu za obavljanje svih svojih zadaća i aktivnosti. Tijekom susreta s pukovnikom Tušekom, ministru su predstavljene zadaće i aktivnosti hrvatskog kontingenta. Pukovnik Tušek rekao je kako hrvatski vojnici uspješno obavljaju zadaće. 

Zapovjednik 36. HRVCON-a pukovnik Krešimir Tušek rekao je kako više od 140 pripadnika HRVCON-a prošlo vrlo zahtjevnu i dugotrajnu obuku.
„U jako dobrim odnosima smo sa svim nacijama i iznimno dobro surađujemo. Prepoznati smo po svome radu i već smo se u potpunosti priviknuli na uvjete života i rada u području operacije“, kazao je Tušek.
Razvodnica Željka Papić kazala je kako vjeruje da joj je sudjelovanje u ovoj misiji izvrsna prilika za stjecanje novih iskustava i napredovanje u vojnoj karijeri.

„Spremna sam na sve izazove koji se ispred mene nalaze. Naša zadaća je održavanje mira na ovom području i vjerujem kako ćemo odraditi posao na visini zadatka“, rekla je Papić. 
Satnik Marko Adžijević ispričao je kako izgledaju zadaće i aktivnosti pripadnika 36. HRVCON-a te kazao kako ga raduje preuzimanje novih odgovornosti.

„Standardi su postavljeni vrlo visoko, ali dobro smo se pripremili i spremni smo za sve nove zadaće i aktivnosti“, ispričao je satnik Adžijević.
Ministar obrane u sklopu službenog posjeta Kosovu  posjetio je i Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu. Tijekom posjeta ministar je položio vijenac na spomen obilježje i rekao kako su obje države podnijele veliku žrtvu i stradavanja u borbi za svoju slobodu i neovisnost.

„Mjesta poput ovih podsjećaju nas na veliku bol i gubitke, ali i obavezu koju imamo prema budućim generacijama – očuvati mir i stabilnost na području Jugoistočne Europe. Republika Hrvatska i Republika Kosovo zbog teško stečene slobode i neovisnosti danas itekako znaju cijeniti svoju slobodu, što je ujedno i trajna poveznica između dviju država“, kazao je ministar obrane.

Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu osnovan je u znak sjećanja na žrtve napada na Prekaz koji je izveden u ožujku 1998. godine tijekom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari i više od 50 članova njegove obitelji.
foto - MORH/F. KLEN
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.