Turska nastavlja ofenzivu na sjeveru Sirije

Turska nastavlja ofenzivu na sjeveru Sirije

Zastupnički dom američkog Kongresa velikom je većinom podupro rezoluciju kojom osuđuje odluku Donalda Trumpa o povlačenju američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije, kojom je otvorio put turskoj ofenzivi protiv sirijskih Kurda.

Mnogi zastupnici vide to kao napuštanje kurdskih boraca koji su se zajedno s Amerikancima borili protiv takozvane Islamske države. Oblaci dima uzdižu se iznad sirijskog grada Ras al Aina. Turska nastavlja ofenzivu na sjeveru Sirije.- Bude li Božja volja, ubrzo ćemo uspostaviti sigurnost na području od Manbija do naše granice s Irakom. U prvoj fazi osigurat ćemo, uz njihov pristanak, povratak milijuna, a zatim i dva milijuna sirijskih izbjeglica njihovim kućama, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al Assadu zauzima vojne baze na sjeveroistoku zemlje koje su napustile američke snage.- Zračna baza Tabqa strateški je važna zbog svog položaja na sjeveru Sirije. Ima golemu ulogu u razmještanju snaga iz predgrađa Hasakah, Aleppa i Raqqe u pogranična područja i odgovorima na turske napade, objašnjava Ahmad Hussein iz sirijske vojske.
Sirijska vojska s ruskim vojnicima ušla je u Kobani, strateški važan pogranični grad.Na dan kada su turske snage pokrenule ofenzivu protiv Kurda američki predsjednik Donald Trump napisao je turskome predsjedniku Erdoganu neka ne iznevjeri svijet.

Iz pisma američkog predsjednika Donalda Trumpa turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu:

"Povijest će biti dobra prema vama ako ovo napravite ispravno i ljudski. Ako se ne dogode dobre stvari, zauvijek će vas gledati kao vraga. Ne budite grubi. Ne budite blesavi."

Izbjegli sirijski Kurdi stižu u Irak.- Ljudi umiru na cesti. Nema ni struje ni vode, govori Jamila, izbjeglica iz Rojave.

U sukobima je dosad poginulo više od 70 civila, a sjeveroistok Sirije moralo je napustiti više od 200 tisuća ljudi.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/551011/turska-nastavlja-ofenzivu-na-sjeveru-sirije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.