Kim Jong-un prijeti otkazivanjem susreta s Trumpom

Kim Jong-un prijeti otkazivanjem susreta s Trumpom

Sjeverna Koreja jučer je izvijestila da je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom, planirane za danas, zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te je zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

 Službena Korejska središnja novinska agencija KCNA  je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borba, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci i bombarderi B-52 te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore.Međukorejski sastanak u srijedu trebao se usredotočiti na planove za provedbu deklaracije objavljene na njihovom summitu 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži "potpunoj denuklearizaciji".

 "SAD će neovisno razmotriti što je to priopćeno iz  Sjeverne Koreje, te će nastaviti blisko surađivati sa svojim saveznicima", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Reuters. Pentagon je priopćio da je vojna vježba s Južnom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter. Iz State Departmenta pak kažu kako nemaju informacija od Sjeverne Koreje da Pyongyang prijeti otkazivanjem planiranog summita SAD-a i Sjeverne Koreje na kojemu bi se trebali sastati lideri dviju zemalja Donald Trump i Kim Jong-un. Kim i Trump se trebaju sastati u Singapuru 12. lipnja na summitu koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvreda i prijetnji koje su njih dvojica razmijenili tijekom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi SAD.

Autor: D.M./Hina/ HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.