Usred sezone cijene povrća rastu, a proizvođači kažu da slijedi teška i skupa jesen

Usred sezone cijene povrća rastu, a proizvođači kažu da slijedi teška i skupa jesen

Usred sezone cijene povrća polako rastu, a proizvođači kažu da slijedi teška i skupa jesen. Vrućine, a onda i nevrijeme s tučom nisu uništili samo ratarske, nego i povrtlarske kulture.  

Na glavnoj osječkoj tržnici mahuna ni za lijek. Dugotrajna suša i visoke temperature ostavile su trag i opustošile povrtnjake.

- Kad su one došle s onim prvim cvijetom, uhvatile su vrućine, a njihovo je pravilo nepisano da u tim momentima one kišu trebaju, a kiše nije bilo, onaj cvjetić, svaki se osuši, otpadne, ostale grane, rekla je Borislava Dokić s OPG-a Dokić iz Tenje.

- Meni je bašča pusta, što nikad nije bila u životu, evo, prva godina, ko da smo u Sahari. I kako je onda s mahunama i graškom, imate li bar za sebe? Nemam, sve se to osušilo, ništa nemam, kaže Biserka Vrban s OPG-a Vrban iz Tvrđavice.

Mahune su zato ovoga ljeta "cjenovna kraljica" na tržnici, kilogram stoji 30 kuna. Skuplje su i od piletine.

- E pa treba i nabrati kilu mahuna, gospođo, a i suša čini svoje. Pa dobro, kod nas nije suša tako utjecala jer imamo vodu, već led, ističe Cvija Špoljarić s OPG-a Špoljarić u Beničancima.

Vremenske (ne)prilike različito su utjecale na povrće. Jednom dobro - drugom loše.

- Mahune su najveći problem. Rajčica ako je prevelika temperatura, iznad 27, ona počinje kuhati unutra, a sve drugo mislim da se drži, ako imaš navodnjavanje, nema problema. Mi smo zasad zadovoljni, samo da ne bude gore, navodi Silva Erceg s OPG-a Erceg iz Tvrđavice.

Tako misle i kupci, koji su primijetili da su cijene porasle za 30-ak posto.

- Meso je sad najjeftinija roba, ustvari ovo voće i povrće je inače skupo, a sad je otišlo još više otkako je ova suša i sve ostalo, vjerojatno je uzrok suša, nema se što reći.

- Dobro, takva je kakva je, što da se radi?! Kilogram piletine se može kupiti za manje od 30. Ali mahune su mahune, sad u ovo vrijeme.

- To ne kupujem nikad, ima u zamrzivačima, tako da ne, ne kupujem.

- Ja nisam čest gost na pijaci, imam svoj vrt, samo dođem po ono što trebam i to kupim bez pitanja.

Zato iskusne proizvođačice povrća savjetuju:

- Tko sad ne napravi zimnicu, ne spremi zimnicu, gotovo je, neće biti, rekla je Vrban.

Nestašica povrća, ali i visoke cijene, očito će negativno utjecati na pripremu zimnice, koju su, kažu nam prodavači, kupci smanjili za čak 70 posto.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.