Ministrica Vučković održala sastanak s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza

Ministrica Vučković održala sastanak s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu 25. listopada 2023. godine održala sastanak s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza na čelu s Draženom Kocetom na temu stanja u sektoru pčelarstva.  

Predstavnici sektora pčelarstva tijekom sastanka izrazili su zadovoljstvo ovogodišnjom uspješnom provedbom osam pčelarskih intervencija iz Strateškog plana, kao i priznavanjem oznake „Dokazana kvaliteta“ za med te suradnjom i kooperativnosti Ministarstva poljoprivrede po ovim i drugim pitanjima.   

Čestitam vam na trudu po pitanju oznake Dokazana kvaliteta za med i zahvaljujem na vrijednom radu te prvoj u potpunosti iskorištenoj omotnici iz Strateškog plana 2023-2027; uspješna provedba intervencija i stopostotna iskorištenost 3,7 milijuna eura sredstava osiguranih u ovoj godini govore nam kako je Strateški plan uistinu okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Nastavit ćemo vaš rad snažno podržavati, sve kako bismo ostvarili naš zajednički cilj - očuvanja pčela u ekosustavu, očuvanja vrijedne pčelarske djelatnosti, ali i promocije meda i pčelinjih proizvoda“, izjavila je ministrica Vučković.   

Podsjetimo, pčelarstvo je kao sektor postalo samostalna intervencija unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. –2027. s povećanom omotnicom u odnosu na Nacionalni pčelarski program za oko 60 % po godini provedbe intervencije.

Med je osma zaštićena oznaka u dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, koji omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu.

U Republici Hrvatskoj u 2023. godini pčelarenjem se bavi 9.262 pčelara koji posjeduju 461.497 pčelinjih zajednica, pri čemu bilježimo blagi porast posljednjih godina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.