Američki investitori žele ulagati u čakovečko gospodarstvo

Američki investitori žele ulagati u čakovečko gospodarstvo

U petak je u posjetu Čakovcu boravio otpravnik poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Mark Fleming. Tom prilikom susreo se i s gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, a razgovarali su o mogućim oblicima suradnje.

Kako je rekao, obilazeći Hrvatsku, uvjerio se da je sjever zemlje jedan od najrazvijenijih i najdinamičnijih u zemlji. Stoga je iz prve ruke želio doznati kakvi su planovi Grada Čakovca u poticanju gospodarskog razvoja, te kakve oblike suradnje želimo. Gradonačelnica je predstavljajući potencijale i planove rekla da je naše gospodarstvo fleksibilno, izvozno orijentirano i sklono inovacijama. Nekad dominantni tekstil i građevinu,  zamjenjuju nove gospodarske grane, poput IT-a i turizma. Tim tvrtkama upravljaju, te u njima rade mahom mlađi ljudi, a mnoge od njih u nekoliko godina iz „garaže“ izrasle su u europski poznata poduzeća. Američki investitori skloni su ulagati upravo u takve kompanije, rekao je otpravnik poslova, a i u Hrvatskoj, unatoč tome što smo mala zemlja, ima dosta uspješnih primjera.

Razgovaralo se i o razmjeni učenika i studenata te suradnji između naših i američkih visokoškolskih ustanova, gdje također postoji potencijal za unaprjeđenje odnosa. Dogovoreno je da se u skoro vrijeme u Čakovcu organizira sastanak između predstavnika američkog veleposlanstva koji se bave ovim područjem, ravnateljima osnovnih i srednjih škola te dekanima visokoškolskih ustanova koje djeluju u našem gradu.

Zanimljivo je da američko veleposlanstvo već surađuje s lokalnim gospodarstvenicima, pa tako za svoje protokolarne poklone kupuju pivo iz čakovečke pivovare „Međimurski lepi dečki“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.