HGK: Izazova u 2024. neće nedostajati, ali gospodarstvenici su pokazali da se znaju prilagoditi novim okolnostima

HGK: Izazova u 2024. neće nedostajati, ali gospodarstvenici su pokazali da se znaju prilagoditi novim okolnostima

 Održivi razvoj, digitalna i zelena tranzicija, budućnost rada i razvoj ljudskih resursa, internacionalizacija i konkurentnost te sigurnost opskrbe i kvaliteta hrane, ostaju strateške odrednice rada Hrvatske gospodarske komore i tijekom 2024. rečeno je na 23. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore i , a kao jedan od najvažnijih izazova s ​​kojima se suočava hrvatsko gospodarstvo istaknuto je pitanje radne snage.

"HGK planira poduzeti niz aktivnosti kako bi olakšala probleme s kojima se naše članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima. Ova ključna tema obilježit će iduću godinu, već u veljači organiziramo drugu konferenciju o radnoj snazi ​​i internacionalizaciji na trećim tržištima. Hrvatska, kao destinacija za strane radnike, mora uložiti mnogo truda u pozicioniranje na tržištima s kojih ti radnici dolaze, stoga je HGK, zajedno s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, pokrenula projekt predstavljati Hrvatsku na potencijalnim tržištima rada. Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike, ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnost", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović,  navodeći kako je pitanje radne snage vrlo važno. zahtijeva sustavan pristup, stoga je HGK osnovala Udrugu agencija za zapošljavanje.

Drugi značajan izazov je postizanje i održavanje međunarodne konkurentnosti, posebice zbog brojnih izazova koji zahtijevaju nova rješenja i redefiniranje poslovnih strategija.

"Cilj nam je snažnije poduprijeti tvrtke u internacionalizaciji poslovanja, pravovremeno odgovoriti na prilike koje se otvaraju i potaknuti ih na snažniji iskorak na tržištima na kojima je prepoznata kvaliteta hrvatskih proizvoda. Ključno bit će međunarodna konferencija usmjerena na internacionalizaciju poslovanja, čiji je cilj osnažiti tvrtke da prepoznaju prilike na inozemnim tržištima“, rekao je Burilović.

Gledajući kraj godine, važno je istaknuti da je uz više od 10.000 isporučenih usluga kroz edukacije, konferencije i online seminare prošlo gotovo 20.000 sudionika. Kako bi se olakšalo poslovanje i prilagodba novim standardima uvjetovanim zelenom tranzicijom, u 2022. godini pokrenuta je ESG akademija i niz sektorskih radionica, a te aktivnosti nastavljaju se iu idućoj godini.

Što se tiče financijskog plana HGK za 2024. godinu, planirani su ukupni prihodi od 25.642.305 eura i ukupni rashodi od 25.640.855 eura.

"Izazova tijekom 2024. godine neće nedostajati, no gospodarstvenici su svih ovih godina pokazali zavidnu otpornost i sposobnost prilagodbe novim okolnostima. Vjerujem da svi zajedno možemo biti umjereni optimisti", zaključio je Burilović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.