Novim zakonom o obrazovanju odraslih bolje odgovaramo potrebama tržišta rada

Novim zakonom o obrazovanju odraslih bolje odgovaramo potrebama tržišta rada

Usvajanjem Nacrta prijedloga zakona o obrazovanju odraslih na današnjoj je 70. sjednici Vlada inicirala značajne promjene u sustavu obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja. Osigurane su dodatne potpore poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije od 7,6 milijuna kuna te je, uz opetovani apel za cijepljenje građana protiv COVIDA-19, uveden i novi set pooštrenih mjera.

Ministri su iznijeli aktualne informacije vezane za potres i epidemiju koronavirusa u Republici Hrvatskoj.
 
Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved govoreći o radovima na obnovi kuća i uklanjanju objekata koji prijete sigurnosti izvijestio je da su dosad ugovoreni radovi za obnovu 760 objekata, obnovljena je 181 obiteljska kuću, u tijeku su radovi na obnovi njih 319. Pristigle prijave na javni natječaj za provedbu radova obnove na 1500 kuća, a objavljen je javni poziv za obnovu daljnjih 1500 kuća.
 
Izvijestio je i da je pregledom školskih objekata ustanovljeno da 7 objekata nije uporabljivo, da je privremeno neuporabljivih 14 objekata na kojima je potrebna hitna sanacija, te da je 26 objekata je uporabljivo.
 
"Dosad je uloženo oko 10 milijuna kuna za obnovu i sanaciju objekata te ćemo i nadalje u pripremi nove školske godine ulagati velike napore za stvaranje pretpostavki za nesmetani početak školske godine", rekao je Medved.
 
Izvijestio je i da je Građevinski fakultet predložio rješenja za sanaciju urušnih vrtača u Mečenčanima s čim u svezi će Stožer donijeti zaključke o početku njihove sanacije.
 
Beroš i Božinović: Ne smijemo podcijeniti trendove rasta brojki, uvodimo novi set mjera, a u proces cijepljenja uključuju se i ljekarne
 
Ministar zdravstva Vili Beroš u informaciji o aktualnom stanju vezanom za koronavirus kazao je da brojke oboljelih od COVID-a nažalost rastu i da je epidemiološka situacija u pojedinim županijama upozoravajuća, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zbog toga najavio uvođenje novog seta mjera.
 
"U dvotjednom razdoblju, od 5. do 18. srpnja, najviše novooboljenih zabilježile su u Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, te Grad Zagreb", kazao je Beroš.
 
"Brojke i dalje, nažalost, rastu, porast pozitivnih slučajeva u zadnjih sedam dana iznosi 46,1 posto, situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća stoga zahtijeva dodatno pojačano praćenje i oprez”, rekao je Beroš upozorivši na lako širenje nove varijante virusa i više manjih žarišta.
 
Kazao je da je u bolnicama općenito situacija povoljna s izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji gdje se bilježi blagi porast hospitaliziranih. Na liječenju je trenutno 122 osobe od kojih je 13 na respiratoru, rekao je i ponovio podatak da 94 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno.
 
Za cijepljenje utrošeno je 2,9 milijuna doza, a radi povećanja dostupnosti ministar najavljuje uključivanje ljekarni u proces cijepljenja koje će također izdavati i  COVID potvrde.
 
Na 514. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u novotestiranima u zadnja 24 sata je 4,56 posto, a kumulativna 14-dnevna stopa za RH je 35, 9 na 100 tisuća stanovnika, naveo je ministar zdravstva.

„Stabilnost epidemiološke situacije stoji na četiri stupa obrane, cijepljenju, primjerenim epidemiološkim mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti”, zaključio je Beroš i pozvao sve da se cijepe, posebice starije.
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da se ne smiju podcijeniti trendovi rasta brojki i najavio novi set mjera.
 
Osim pooštravanje mjera za ulaske iz trećih država s viskom stopom incidencije kao što su Velika Britanija i Ruska Federacija od ponedjeljka će se naglasak staviti i na kontrolu provedbe epidemioloških mjera obzirom na veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju, kazao je .
 
„Njihov nadzor je mogući jedino potpunim angažmanom stožera i ostalih službi na razini općina , gradova i županija, te ako procjene da su događanja epidemiološki teško kontrolabilna mogu ne izdati suglasnost za njihovo održavanje”, rekao je Božinović.
 
Vlada prihvatila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih
 
Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih kojim će se unijeti značajne promjene u sustav obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja.
 
Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj treba urediti sukladno recentnim strateškim dokumentima donesenim na razini Europske unije, u kojima se naglašava značajna uloga sustava obrazovanja odraslih u procesu oporavka te zelene i digitalne tranzicije.
 
Ključne promjene koje donosi novi zakon su priznavanje neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, financiranje cjeloživotnog obrazovanja Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s ciljem podizanja kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
 
Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026. Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a, u obrazovanju odraslih  jer smo sada na 3,5 posto, a EU-ov prosjek je 10,8 posto.
 
Izmjene zakona potrebne su kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada i pomoglo stjecanju boljeg socijalnog statusa obrazovanjem odraslih, napomenuo je Fuchs.
 
Također, predviđa se uključivanje niskokvalificiranih odraslih osoba u cjeloživotno učenje te uvođenje sustava osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih.
 
Za potpore poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije dodatnih 7,6 mln kn
 
Vlada je izmjenama Programa dodjele potpora male vrijednosti, osigurala dodatnih 7,6 milijuna kuna mikro i malim gospodarstvenicima za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije.
 
Naime, kako je podsjetio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, prvotno je Vlada odluku o usvajanju tog programa donijela 29. siječnja 2021., a za njegovu provedbu inicijalno su bila osigurana sredstva u iznosu od deset milijuna kuna na razdjelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
 
Na otvoreni javni poziv za program zaprimljeno je ukupno 872 prijave, od čega je više od 600 prijava zadovoljilo administrativne uvjete i uvjete prihvatljivosti te u tom smislu inicijalno osigurani iznos sredstva za provedbu programa nije mogao zadovoljiti potrebe, stoga su osigurana dodatna sredstva u visini od 7,6 milijuna kuna.
 
Kako je pojasnio Ćorić, cilj izmjena ovog programa je zadovoljiti potrebe svih onih prijava koje su zadovoljile sve uvjete. "Nadamo se da će i na ovaj način poduzetnici, odnosno mali obrtnici, prije svega na području Sisačko-moslavačke županije, u narednom razdoblju uspjeti obnoviti svoj rad", izjavio je Ćorić.
 
Inače, temeljem programa, kojim se mikro subjektima malog gospodarstva s područja Sisačko-moslavačke županije dodjeljuju bespovratne potpore sa svrhom osiguranja osnovnih uvjeta za nastavak obavljanja gospodarskih aktivnosti, dodijeljeno je 405 potpora u ukupnom iznosu od 9,54 milijuna kuna.
 
Osigurano 25 milijuna kuna za programe i projekte za Hrvate u BiH
 
Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.
 
U proračunu za 2021. osigurana su financijska sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna, izvijestio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas.
 
Osnovano je međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.
 
Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je stiglo 380 prijava, Povjerenstvo je raspodijelilo 25 milijuna kuna u 79 programa i projekata.
 
Neki od tih programa /projekata su izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Grudama, dovršetak izgradnje Športske dvorane Kupres, obnova školske knjižnice u Kaoniku, izgradnja vodovodne mreže u naselju Domaljevac, rekonstrukcija Male Vijećnice u Odžaku, rekonstrukcija Kulturnog centra Stolac i Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju.
 
U odnosu na 2020. sredstva su povećana za 3,5 milijuna kuna, najviše za programe/projekte u području zdravstva (za 2.235.000 kuna), u kategoriji ostala područja (za 1.365.000 kuna), te u području kulture (za 85.000 kuna).
 
Potpora strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori
 
Vlada je prihvatila i zaključak o davanju potpore strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine.
 
Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji provodi dva strateška projekta kojima je Vlada RH već dala potporu 2020. Projektom Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, trima institucijama hrvatske zajednice u Republici Srbiji - Hrvatskom nacionalnom vijeću, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko - izdavačkoj ustanovi „Hrvatska riječ“, osigurat će se sjedište i omogućiti učinkovitija međusobna komunikacija i suradnja.
 
Hrvatsko kazalište u Pečuhu, uz Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, jedino je profesionalno hrvatsko kazalište izvan Republike Hrvatske. Ono od 2018. djeluje u obnovljenom prostoru i ima iznimno značenje za njegovanje hrvatskoga jezika i jačanje hrvatskoga identiteta Hrvata u Mađarskoj, a istodobno i za promicanje hrvatske kulture, izvijestio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.
 
Također, potpora se daje i dvama strateškim medijskim projektima. Projekt središnje institucije i zastupničkog tijela hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine - Radio Duxu jedinom elektroničkom mediju hrvatske nacionalne manjine, koji značajno doprinosi afirmaciji hrvatske kulture u tamošnjim medijima, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.
 
Vlada prihvatila izmjene odluke vezane uz onemogućivanje ilegalnog prelaska granice
 
Vlada je na sjednici prihvatila i izmjenu odluke o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, u skladu sa Zakonom o nadzoru državne granice, radi onemogućavanja nezakonitog prelaska.
 
Zakonom o nadzoru državne granice propisano je da se cestovne komunikacije i ceste koje nisu u funkciji prelaženja granice mogu zaprječivati odgovarajućim preprekama radi onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza.
 
Vlada RH je 2018. dopunila odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom kojom je, između ostalog, zapriječen za prolaz, odgovarajućim preprekama (betonskim blokovima), poljski put koji povezuje područje između Republike Hrvatske (Polje Jezerac) i Bosne i Hercegovine (Crveni Grm).
 
Mještani Mjesne zajednice Crveni Grm pokrenuli su inicijativu za određivanje prijelaznog mjesta Polje Jezerac - Crveni Grm kako bi mogli obrađivati svoje poljoprivredno zemljište koje je na području Republike Hrvatske, izvijestio je potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
 
Predsjednik izaslanstva Bosne i Hercegovine u Mješovitom povjerenstvu za praćenje provedbe Sporazuma između RH i BiH o pograničnom prometu stoga je dostavio zahtjev kojim se traži dopuna sporazuma odnosno uvrštavanje navedenog prijelaznog mjesta u sporazum, što Ministarstvo unutarnjih poslova smatra opravdanim, a pozitivno su se o tome izjasnili i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 
Božinović je izvijestio i o prekatogorizaciji i produljenju radnog vremena nekih graničnih prijelaza u Splitsko- dalmatinskoj županiji među kojim su Bili brig- Vaganj te malogranični prijelazi za međunarodni promet za vrijeme turističke sezone Jovića most- Čitluk, Slivno- Drinovačko brdo, Aržano- Pazar- Vinica, Dvorine- Subašići i Podprolog- Prolog na 24 satno radno vrijeme.
 
Na području Dubrovačko- neretvanske županije prekatogrizirani su granični prijelazi Gabela polje 1- Gabela, Slano- Orahov Dol i Imotica- Duži. U Sisačko-moslavačkoj županiji Hrvatska Dubica- Kozarska Dubica, na području Karlovačke županije Bogovolja- Hadžin potok te Kordunski Ljeskovac- Tržačka Raštela i Pašin Potok- Zagrad te na području Zadarske županije Lička Kaldrma- Kaldrma.
 
Tako je omogućen prelazak državne granice na tim prijelazima državljanima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te EU, pojasnio je Božinović.
 
Novogradnja 514 prodavat će se javnim pozivom
 
Brod za prijevoz automobila i kamiona koji se gradi u 3. maju prodavat će se putem javnog poziva, a ne posredovanjem brokera, odlučila je Vlada u četvrtak.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je prvotno bila određena prodaja uz pomoć agenta za posredovanje. No, to se sada mijenja te će ministarstvo na svojoj internetskoj stranici i u najmanje jednom specijaliziranom mediju objaviti natječaj za prodaju.
 
"U slučaju da nijedna ponuda ne bude prihvaćena može se ponovno objaviti javni poziv ili će započeti postupak odabira agenta za posredovanje pri prodaji i kupnji broda", rekao je ministar.
 
Podsjetio je da je Ministarstvo financija na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi, budući da na prvoj nije bilo zainteresiranih ponuditelja, sukladno zaključku Vlade kupilo brod koji je postao vlasništvo Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 
Potom je potpisan ugovor o završetku gradnje (novogradnja 514), a država se zadužila kod HBOR-a u iznosu od 22 milijuna eura radi financiranja njegovog završetka.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja do sada je zaprimilo desetak neformalnih iskaza interesa zainteresiranih kupaca broda, a 3, maj je otvorio data room kako bi zainteresirani ponuditelji dobili sve potrebne informacije.
 
Brod Nov. 514 (brod za prijevoz automobila i kamiona) bio je dio stečajne mase društva Uljanik d.d. u stečaju i nalazi se na otpremnoj obali brodogradilišta 3. maj u Rijeci.
 
Na današnjoj su sjednici potpredsjednik Vlade Davor Božinović i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop predstavili Prijedlog plana protuminskog djelovanja do 2021. godine, a Hrvatskome saboru Vlada je dala i mišljenja na više izvješća o radu za 2020. godinu; na Godišnje financijske izvještaje HBOR-a, Izvješće o obavljenoj reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, Izvješće o radu Povjerenstva za fiskalnu politiku te na Godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2020.godinu.
 
Ujedno, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila pokroviteljstva nad UNICEF-ovom 5. humanitarnom virtualnom utrkom Mliječna staza 2021. čiji je cilj poboljšati uvjete života djece s teškoćama u najslabije razvijenim područjima te pružiti podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.