Uz tiskanje zbornika Poticanje novinarske izvrsnosti: U središtu pozornosti – novinar

Uz tiskanje zbornika Poticanje novinarske izvrsnosti: U središtu pozornosti – novinar

Iako je Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2020. predstavljen prije ljeta (točnije16. lipnja ove godine i to u zagrebačkom hotelu Sheraton) valja ga svakako dodatno približiti potencijalnim čitateljima koji dobro znaju koliko je novinarstvo ne samo kod nas nego u cijelome svijetu, u krizi. Time taj projekt dobiva na značenju, posebno zato jer je pokrenut na temelju bespovratnih sredstava u visini od oko milijun kuna koje je Ministarstvo kulture i medija proslijedilo Agenciji za elektroničke medije (AEM) u sklopu raspodjele prihoda od igara na sreću. Zbornik su tada predstavili članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica, izv. prof. dr.sc. Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti, doc.dr.sc. Jelena Jurišić s Fakulteta hrvatskih studija te doc. dr.sc. Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Kroz program je vodila Romana Eibl, autorica najbolje ocjenjenog novinarskog rada u 2020. u sklopu ovog projekta.

Novinarstvo je ovim projektom AEM-a utemeljeno na činjenicama

Istaknimo ovdje riječi voditeljice ovog izuzetno važnog i za naše novinarstvo obećavajućeg projekta Anite Malenica. Ona je rekla: „Projekt poticanja novinarske izvrsnosti osmislila je i provela Agencija za elektroničke medije 2020. godine, u teškom trenutku pandemije virusa COVID-19 koja je novinarsku profesiju, ionako nagriženu dugogodišnjom krizom, dodatno pogoršala. U njegovoj pripremi od presudne važnosti bila je suradnja s kolegama i strukovnim udrugama pri čemu je novinar stavljen u središte pažnje i projekta. Ponosni smo na raznolikost novinara, svjetonazora i tema koji su njime obuhvaćene i predstavljene u ovom Zborniku. Od 82 kolega mogla bi se sastaviti jako dobra novinarska reprezentacija, a u igru smo uz prokušane veterane uveli i mlade snage. U istom tonu smo nastavili i 2021. i od pristiglih 200 novinarskih projekata njih 90 dobilo je sredstva. Cilj projekta jačanje je medijske slike a tekstovi nastali u sklopu projekta uvelike su u tome pomogli. To nije socijalni fond nego projekt kojim se osnažuje istraživačko i na činjenicama utemeljeno novinarstvo. Ovaj Zbornik može poslužiti studentima novinarstva kao vodič kroz dobru novinarsku praksu, riječi su dakle članice Vijeća za elektroničke medije Anite Malenica.

I ostali sudionici tog skupa govorili su o važnim temama vezanima uz spomenuti projekt i Zbornik kao npr. o  kvaliteti novinarskih priča, o britkim i virtuoznim perima, o tome kako je ovaj projekt dokaz da novinarske krize nema i ne smije je biti itsl. Rekli su sudionici predstavljanja kako se tu sakupilo mnoštvo relevantnih (i vrlo različitih) tema i stručno i profesionalno sastavljenih prologa koji su u stanju „informirati, obrazovati i zabaviti“. Ujedno je istaknuto kako je očuvanje demokratskih vrijednosti jedna od osnovnih značajki ozbiljnog novinarstva, koje, pokazuje ovaj zbornik vrlo zorno - nije mrtvo nego je i te kako živo!. Toliko kroz nekoliko opaski o predstavljanju zbornika, a sad ukratko o njegovoj koncepciji.

Ovako AEM predstavlja svoj projekt Poticanja novinarske izvrsnosti: Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, međunarodnih odnosa i Europske unije. 

Vijeće za elektroničke medije raspisalo Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama te donijelo Odluku o izboru Povjerenstva za ocjenjivanje prijava pristiglih temeljem spomenutog Javnog poziva. Ono je zaduženo za analizu i ocjenjivanje pristiglih prijava kao i praćenje, savjetovanje i izvještavanje o objavljenim radovima, te evaluaciju dostavljenih izvještaja. Sedmeročlano Povjerenstvo, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine novinarke/novinari  Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić. 

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2020. bilo je prijavljeno ukupno 184 novinarskih projekata od strane 138 novinara/novinarki. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije 86 najbolje ocijenjenih projekata, a u konačnici su ostvarena 82 novinarska projekta s ukupno 619 objavljenih članaka, budući da je četvero novinara odustalo.

Možda je najveća potvrda uspješnosti ideje to što je Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen i u 2021. te su predviđena sredstva za nastavak projekta u 2022. godini.

Portal HIA u Zborniku prisutan radom Ane Fabijanović (razgovor s Đurom Vidmarovićem)

Odmah na početku izdvojimo rečenicu urednice Anite Malenice iz predgovora Zborniku: „Neki su posebno izdvojili da su koristi ovog programa osjetile i same elektroničke publikacije budući da im se povećala čitanost i ugled.“  Tome je doista tako. Nećemo biti lažno skromni pa ćemo napisati nešto o izabranom radu na portalu, tj elektroničkoj publikaciji HIA (www.hia.com.hr), koji je dio novinarskog projekta (sastavljenog od čak 11 priloga):  Visoke institucije u i poslije vremena korone i potresa – važnost i značenje kroz povijest te projekcija budućnosti (Osvrti, razgovori, teme, prijedlozi, tematska razrada ...). Svakako najprije valja naglasiti kako je upravo književnik i diplomat Đuro Vidmarović, tada, za vrijeme razgovora,  predsjednik DHK a i danas vrlo aktivni član u upravi te visoke institucije te u predstavljanju različitih događanja svojim vrijednim prilozima).

Govorio je naš sugovornik o djelovanju DHK i u vrijeme kad naš narod nije imao svoj suverenitet, govorio je o potresu koji je, iako strašan, „iskorišten“ za online predstavljanje što je nastavilo komunikaciju na relaciji čitatelj-književna događanja, Iako je govorio o tome kako su natječaji, susreti, okrugli stolovi održani u nedoba, istaknuo je kako su Zagrebački književni razgovori uvijek i u svako vrijeme na prvom mjestu svih književnih manifestacija u DHK. Govorio je naš sugovornik o svom veleposlaničkom iskustvu koje je neprocjenjivo, ali i o tome da je bio zastupnik u prvom sazivu Sabora tada SR Hrvatske, također je bio i u povjerenstvu za izradu povijesnog dokumenta o prekidu državno pravnih sveza RH sa SFRJ! Tijekom Domovinskog rata Vidmarović je aktivno djelovao i na terenu „u svojoj izbornoj jedinci koja je obuhvaćala Moslavinu i južni dio Zapadne Slavnije.“ Iskreno je naš sugovornik govorio i o svojim boljkama ubog kojih se nije kandidirao za ovi mandat u DHK; ali i o knjizi koju piše (baš vezano uz na žalost još aktualnu pandemiju), pa o nastupima na Laudato TV koju je proglasio čudom itd itd. Bio je to jedan poučni, topli razgovor na visokoj razini koji svakako valja pročitati link je u knjizi, a i mi ga donosimo: www.hia.com.hr/izdvojeno/intervjui/ item/16667-duro-vidmarovic-predsjednik-dhkknjizevnik-i-diplomat-moj-novi-roman-naslovljen-jemoji-pandemijski-snovi). I završimo predivnim riječima Đure Vidmarovića koje ne razdvajaju nego spajaju:  „ Moramo disati s oba plućna krila!“

Što zaključiti? Bila je čast imati Anu Fabijanović kao svoju (HIA) predstavnicu među  odabranim novinarima koji potiču novinarsku izvrsnost, bila je čast pridružiti se ostalim kvalitenim novinarima i elektronskim portalima, dobiti dokaz da smo izabrali prave sugovornike i teme. I zaključujemo: samo zajedno i samo istinom i profesionalnošću smo jači od svega što nas ometa – od laži i izmišljanja, od tzv influencera i celebrtija, od površnosti i lakoće izmišljanja. Budimo zajedno, budimo pravi, nastavimo istim pozitivnim novinarskim putem!

Zbornik je besplatan

I za kraj možda najvažnije: kako saznajemo od Ive Zebec, koja zbornik, tiskan u 500 primjeraka,  potpisuje kao urednica: ZBORNIK JE BESPLATAN! Tako da svi zainteresirani moraju samo doći po njega na adresu Agencije za elektronske medije: Jagićeva 31, Zagreb. Ponovimo, puni naslov je Poticanje novinarske izvrsnosti u 2020. – Zbornik izabranih radova. U razgovoru za HIU, urednica Zebec je istaknula kako namjerno nije stavljala fotografije , nego je željela da tekst i novinarska oprema, ali i elektroničke publikacije, budu u prvom planu. Oni koji pak Zbornik žele „listati“ u elektronskom obliku upravo to mogu  učiniti, dakle na njihovim mrežnim  tj. web stranicama u rubrici PUBLIKACIJE. Dakle, posao je odrađen do kraja: s voljom i željom da se doista novinarska izvrsnost potiče na pravi način. Nastaviti dalje to poslanje svakako je predivan zadatak AEM-a!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.