Sutra počinje nova školska godina

Sutra počinje nova školska godina

Za oko 460 tisuća učenika sutra počinje nova školska godina. Nastava će se održavati u razredima, uz blaže epidemiološke mjere nego dosad i maske u situacijama kada se ne može osigurati razmak od metar i pol do dva.

U školama traju posljednje pripreme i dezinfekcija prostora. U učionicama čekaju udžbenici na stolovima i poruke dobrodošlice za buduće prvašiće. 

- Roditelje smo informirali preko mrežne stranice škole, stavili smo upute na ulazna vrata škole, raspored je spreman, vjerujem da smo spremni za ponedjeljak, kaže za HTV Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac iz Osijeka.

- Evo treća godina, sada imamo neka saznanja od prošlih godina, pripremili smo se svi, dodaje Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića, također iz Osijeka.

Ove nastavne godine razredi ulaze u školu svaki na svoj ulaz. Nema školskog zvona, kako se učenici ne bi miješali. Mlađi učenici i dalje će biti u školi bez maski, dok za one starije, ako se ne može osigurati propisan razmak, maske ostaju. 

- Imamo male učionice, a velike razrede po broju učenika, tako da je dosta problematično održati razmak između učenika u razredu, podijelila je svoje brige Snježana Odak Hrkač, profesorica povijesti iz Čakovca.

- Mislim da nije neki veliki problem nositi maske i pridržavati se razmaka i ostalih mjera dok su potrebne. Mislim da neće oko toga biti velikih problema, kaže nam Ivan, učenik iz Zagreba.

Školski sat u većini škola trajat će 40 minuta. Vraća se i kabinetska nastava za učenike viših razreda osnovne škole te učenike srednjih škola, uz poštovanje epidemioloških mjera. 

Nakon dugo vremena, učenici se vraćaju u školske dvorane. Iako je sve spremno, ono što bi ove nastavne godine mogao biti veliki izazov je pronalaženje odgovarajućih zamjena.

- Profesora matematike nema. Mi ove godine trebamo zamjenu na otprilike godinu dana. Dobili smo svega dvije nestručne prijave, kaže nam Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina.

Roditeljski sastanci, uz obvezne maske, ponovno će se održavati u školama. Iako nastava počinje uživo, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, u školama poručuju da su spremni za prelazak na neki od oblika online nastave.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/treca-pandemijska-skolska-godina-udzbenici-spremni-na-dezinficiranim-stolovima-2844665

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.