Ministarstvo poljoprivrede predložilo uključenje ribe u školsku prehranu

Ministarstvo poljoprivrede predložilo uključenje ribe u školsku prehranu

S ciljem poticanja i povećanja konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod djece, kroz novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. - 2027. godine predloženo je financiranje uključivanja domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture u prehranu djece u odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Cilj je da se ovi proizvodi u budućnosti što više koriste u prehrani djece i postanu značajan dio njihovih zdravih obroka te da se promoviraju i potiču lokalni proizvođači i konzumacija domaćih proizvoda.

Osim promicanja uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, potpora ovim aktivnostima ima za cilj i dodatno ojačati hrvatski sektor ribarstva i akvakulture, prvenstveno tržište proizvoda ribarstva i akvakulture. Uz unaprjeđenje uvjeta za stavljanje na tržište, poboljšanje distribucije domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture i davanje prednosti lokalnim proizvođačima doprinijet će se i očuvanju radnih mjesta, a na taj način i razvoju hrvatskog ribarstva i akvakulture.
 
Velika potreba i važnost za podupiranjem ovakvih aktivnosti proizašli su iz brojnih analiza i konzultacija koje je Ministarstvo poljoprivrede provodilo proteklih nekoliko godina. Jednako tako, za prijedlog ovakvih aktivnosti značajna je i dobra praksa koja se već provodi na razini lokalnih zajednica putem Lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG-ova). S obzirom da se još uvijek radi o prijedlogu mjere potpore kroz novi Program, daljnje aktivnosti i uključivanje relevantnih dionika predviđeno je u narednom razdoblju nakon odobrenja Programa od strane Europske komisije. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.