Učenici Druge gimnazije Varaždin sudjelovali na Erasmus plus projektu u Danskoj

Učenici Druge gimnazije Varaždin sudjelovali na Erasmus plus projektu u Danskoj

Učenici Druge gimnazije Varaždin - Katja Leskovar, Antonija Hamer, Vito Martinčević, Luka Hrupački i Tena Kos, pod vodstvom svoje profesorice engleskog jezika Marijane Horvat, bili su sudionici Erasmus plus projekta "Our Common Fundament: European Values / Naše zajedničke osnove - europske vrijednosti" kojem je domaćin bila Gimnazija iz grada Greenaa u Danskoj.
O svojim iskustvima na toj međunarodnoj razmjeni ispričali su nam sami učenici još puni dojmova s putovanja i druženja s učenicima domaćinima i drugim sudionicima iz ostalih zemalja partnera. Razgovoru se uz profesoricu Horvat pridružila i Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije, koja je potaknula učenike da osim o svojim iskustvima druženja i sudjelovanja na radionicama ispričaju koliko ih se dojmio i danski sustav obrazovanja, koji je puno drugačiji i čini se humaniji za učenike.
Sedmero profesora uključeno je u varaždinskoj Drugoj gimnaziji u Erasmus projekte i unatoč Covidu 19, ove se godine oni redovito provode.
Učenici kažu da ih se vrlo dojmio i danski sustav obrazovanja jer danski učenici svoje obrazovanje prođu s puno manje stresa budući da umjesto učenja napamet u savladavanju gradiva veći dio nauče u školi, a predmete biraju prema afinitetima. Imaju devet predmeta koje mogu birati sami, imaju manje testova, a paralelno sa školom i rade. Obrazovni sustav je tako uređen da učenici većinu znanja stječu na projektima i u grupnom radu, umjesto da uče napamet. Škola im počinje u devet sati, a učenici vole odlaziti u školu, jer im je zanimljiv i program koji uče kroz grupni rad. Nešto slično pokušala je uvesti i Hrvatska, ali je proces reforme zaustavljen zbog pandemije, rekla nam je ravnateljica Grđan uz napomenu da je i Druga gimnazija sudjelovakla u pilot programu kurikularne reforme.

U Danskoj učenici Druge gimnazije imali su prigodu družiti se s učenicima zemlje domaćina te Španjolske i Njemačke, a koordinator je bila škola iz Lübecka. Od 7. do 11. veljače domaćin će biti Druga gimnazija Varaždin.

Luka Hrupački, učenik četvrtog d razreda za sebe kaže da je tom Erasmus projektu pristupio s puno entuzijazma, te da ga je druženje s učenicima nadahnulo da budući da je maturant po završetku mature pokuša upisati studij u inozemstvu. -
Na radionicama koje su uglavnom bile vezane uz jednakost i pravednost upoznavali smo se sa sličnostima i razlikama između naših kultura, i na taj smo se način bolje upoznali i zbližili kao prijatelji. Išli smo i u razgled grada Greenaa u kojem je i Gimnazija koja nam je bila domaćin rekao je Luka.

Katja Leskovar, učenica 3. a razreda opisala je teme o kojima se raspravljalo u okviru radionica - Tema našeg projekta bila je ravnopravnost spolova, rasa, dobi, a i sve radionice koje smo tamo pohađali bile su uglavnom na istu tu temu - tako da smo s učenicima iz drugih zemalja razmjenjivali svoja iskustva i poglede na tu zajedničku tematiku te snimili i kratke filmove. Moja grupa je imala temu ravnopravnost spolova.

Antonija Hammer 3. c razred: Kroz te smo se radionice dobro upoznali, vidjeli smo razlike i sličnosti, upoznali smo nove stvari i iskusili nešto sasvim novo i bilo mi ja vrlo zabavno. Bili smo sa svojim vršnjacima, mogli smo razmjenjivati svoja iskustva i uistinu doživjeti tu pripadnost zajedničkom europskom prostoru i kulturi.

Tena Kos, učenica 4. a razreda - Mene je oduševio njihov mentalitet, njihova pristupačnost i otvorenost prema nekim temama koje su kod nas još u povojima, npr.kako se oni odnose prema spolovima. A ja sam bila oduševljena svojom domaćicom, jer je bila potpuno ista kao i ja s istim stavovima i pogledima na sve to, toliko smo slične kao da smo prijateljice koje se jako dugo poznaju, kao da smo odrasle u istom gradu.

Vito Martinčević, 2. e razred: Bilo mi je jako zanimljivo družiti se s prijateljima iz svih tih zemalja i sudjelovati na radionicama, puno sam naučio o drugima u usporedbi s nama. Mogli smo pokazati svoju kreativnost. Ja sam bio na radionici na kojoj se raspravljalo o odnosima u obitelji, te sudjelovao na snimanju filma.

Na kraju razgovora svi su se složili da su tim putovanjem unaprijedili vlastite poglede prema EU kao zajedničkoj državi i stekli nova iskustva i saznanja o tome kako se živi u drugim sredinama, ali i produbili spoznaju da je najljepše živjeti u vlastitoj zemlji.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.