Počinje još jedna školska godina: Manje učenika nego lani

Počinje još jedna školska godina: Manje učenika nego lani

Sutra se u školske klupe vraća 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Prvašića je i ove godine manje nego lani. I učenici i profesori vesele se što nakon tri godine nastava počinje bez posebnih epidemioloških mjera. No ove godine imaju druge brige, poskupljenja, i udžbenika i školskog pribora, ali i grijanja i hrane, što već utječe i na cijenu školske prehrane. 

Povratak u škole kao nekad - uživo, bez maski i epidemioloških ograničenja.

- Naša djeca sva ulaze na učenički ulaz od ponedjeljka, ali smo zadržali dvije mjere, pranje ruku kad uđu u školu i pranje ruku prije užine, kaže Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac iz Osijeka.

Maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca kaže kako joj je na na online nastavi bilo mnogo teže. Uživo, kaže - bolje sluša profesore i nema ometanja. Nada se kvalitetnijoj školskoj godini.

Zagrebački osnovnoškolci vraćaju se u dvije škole obnovljene nakon potresa. Sve je spremno, kažu ravnatelji. Međutim, za sve ravnatelje izazov će biti - voditi školu u vrijeme povećanih cijena energenata i hrane.

Učenici osmih razreda ove će godine pisati nacionalne ispite iz nekoliko predmeta, srednjoškolci iz tri županije dobit će novi izborni predmet građanskog odgoja "Škola i zajednica".

- Meni osobno je to bio izazov, ja sam se prijavila, iako radim kao voditelj nastave, da nešto novo naučim i u predmetu koji radim primijenim takve metode rada, kaže Dragana Katunarić, prof. Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba.

Ove godine bit će i promjena na državnoj maturi. Maturanti će pisati jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika a vraća se minimalni prag na eseju kao uvjet za prolazak ispita.

Izazova više nego dovoljno, svi se nadaju, svladat će ih u školi, na nastavi uživo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.