Fuchs za Dnevnik Nove TV: Sve je spremno za početak školske godine

Fuchs za Dnevnik Nove TV: Sve je spremno za početak školske godine

Cjelodnevna škola je projekt koji se osmišljavao dvije godine. Provedena je detaljna edukacija nastavnika i ravnatelja. Knjige su u školama, a sudjelovat će njih 62, kazao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostujući u Dnevniku Nove TV. Komentirao je, između ostalog, početak nove školske godine te projekt cjelodnevne škole. "Kreću 62 škole. Školu u Slanom smo izbacili zato što nisu bili svi dokumenti priloženi da bi škola bila uključena, pa ju je Ministarstvo isključilo iz cijelog ovog projekta. I jedna manjinska škola je u tijeku cijelog procesa odlučila da ipak neće sudjelovati", rekao je ministar Fuchs.

Nitko nije ispisao dijete iz škole

Projekt cjelodnevne škole osmišljavao se dvije godine, kazao je Fuchs, i sve je spremno te dodao da se nije brzalo na ovom projektu. "Škole su odabrane, provedena je edukacija nastavnika i ravnatelja, odgovara se na pitanja koja dolaze iz škola. Prvi dio novca koji smo obećali su već su i dobili, knjige su u školama, a u dvije će biti dostavljene u ponedjeljak ujutro", naveo je Fuchs.
Ministar je kazao da će ustavna tužba biti odbačena, a o roditeljima koji su ju podnijeli kaže kako uvijek ima dio roditelja koji nešto neće te da tu ima i politike koja se umiješala. 
"Roditelji su bili dovoljno informirani, ali oni su bili poprilično zavedeni od jednog cijelog segmenta koji su govorili da će djeca biti do 18 ili 19 sati u školama. Znamo odakle je vjetar puhao i ta stvar se smirila", rekao je.
Tvrdi, koliko on zna, da nitko nije ispisao dijete iz škole koja će imati takav program.

Besplatne školske knjige

Fuchs je kazao da je zadovoljan kvalitetom obroka u školama, a komentirao je i cijene školske opreme.
"Troškovi opreme su vjerojatno visoki, ali to ima, pretpostavljam, i veze tim tko želi kakvu školsku torbu, kakvu školsku pernicu i slično. Ima tu puno komentara i mišljenja bi li to trebalo pojednostaviti da nema nekih isticanja razlika. Spominju se čak i nekakve školske uniforme. Školske knjige su besplatne, odnosno nisu besplatne, one itekako puno koštaju, ali ih pokriva država. U cjelodnevnoj školi su tu i pomoćni materijali besplatni, a ovaj drugi dio ostaje ipak na dušu roditelja", rekao je Fuchs.

Izvor: Dnevnik.hr/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.