I u Varaždinu počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore 22. prosinca / 5. siječnja

I u Varaždinu počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore 22. prosinca / 5. siječnja

Vlada je raspisala predsjedničke izbore za 22. prosinca 2019. Kandidati za predsjednika Republike od 22. studenog do 3. prosinca u ponoć moraju prikupiti 10 tisuća glasova birača potrebnih za pravovaljanu kandidaturu. Prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate u Varaždinu je na Franjevačkom trgu.

Prijedlog kandidata mogli su dati birači ili političke stranke, ali i jedni i drugi moraju da bi bili na listama prikupiti 10 tisuća valjanih potpisa. Kandidatkinja je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a protukandidati su Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić i Vlaho Orepić. Ako nitko ne osvoji većinu, odnosno više od 50 posto glasova u prvom krugu, dva tjedna kasnije održat će se drugi krug izbora s dva kandidata koji su u prvom krugu dobili najviše glasova.Nakon objave liste počinje izborna promidžba koja traje do subote 21. prosinca, odnosno 24 sata prije dana izbora, a u međuvremenu je počelo i prikupljanje glasova.

U Varaždinu je ovom prigodom posebno zanimljivo. Na Franjevačkom trgu prikupljaju se potpisi za nekoliko kandidata, pa su tako na istoj strani štandovi HDZ-a i SDP-a, a nasuprot njima Mislav Kolakušić i Reformisti s porukom Naravno – Zoran Milanović. Na taj način očito Radimir Čačić, šef reformista želi pomoći prijatelju u čijoj je Vladi obnašao dužnost prvog potpredsjednika. Koliko smo mogli vidjeti Varaždin, inače lijevo orijentirana sredina, danas je to izgleda sve manje, jer i treća opcija ima sve više potpisnika. U svakom slučaju predsjednički izbori čiji će se prvi krug biti 22. prosinca, a drugi 5. siječnja izbori su koji će i u Varaždinu zasigurno biti vrlo zanimljivi.

O PRAVILIMA

Izborna promidžba

Nakon objave liste počinje izborna promidžba koja traje do subote 21. prosinca, odnosno 24 sata prije dana izbora. U subotu te u nedjelju, na dan izbora, zabranjena je svaka promidžba, kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora.Za izbornu promidžbu također postoje neka pravila, govori Lovrin. Tako postoje medijska pravila koja je donio Hrvatski sabor o tome kako mora postupati Hrvatska radiotelevizija (HRT) i kako moraju postupati ostale televizije s nacionalnom koncesijom.

Financiranje kampanje

– Cjelokupno financiranje izborne promidžbe isključivo ide preko posebnog računa. U ovim izborima taj poseban račun mora otvoriti svaki kandidat koji će preko njega primati novac ili iz donacija ili oni kandidati koje su predložile stranke moći će na taj račun primati novac stranaka kao vlastita sredstva predlagatelja, odnosno kandidati grupe birača moći će također uplaćivati vlastita sredstva na taj poseban račun – objasnila je potpredsjednica DIP-a.Pravne osobe mogu kandidatu u kalendarskoj godini donirati najviše 200 tisuća kuna, a fizičke, dakle građani te obrtnici, najviše 30 tisuća kuna. Maksimalni iznos koji se može potrošiti iznosi osam milijuna kuna.

Naknade za kandidate

Uz odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, Vlada je donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe, a ona se raspoređuje kandidatima koji su osvojili više od 10 posto glasova, razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora.Za kandidata odnosno kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu ta naknada iznosi milijun kuna, s time da se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe. U proračunu je za naknadu troškova izborne promidžbe osigurano 2,8 milijuna kuna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.