Promjene u Vladi - nakon ostavke Zdravka Marića, novi ministar financija bit će Marko Primorac

Promjene u Vladi - nakon ostavke Zdravka Marića, novi ministar financija bit će Marko Primorac

Ministar Zdravko Marić napušta Vladu, a odlazi vlastitom inicijativom, navode iz Vlade RH, no pravi razlog za Marićev odlazak još uvijek nije poznat, a naslijedit će ga Marko Primorac. Premijera je prema pisanju Indexa Marić izvijestio prije nekoliko tjedana, a što će Marić raditi nakon odlaska iz Vlade i što je točno kao razlog naveo Plenkoviću nije poznato. U javnosti je percipiran kao ministar koji dobro radi svoj posao.

Je li razlog loša ekonomska prognoza zbog visoke inflacije, deprecijacija kune koja stiže s uvođenjem eura ili nešto treće, još se ne zna. Ministar izbjegava medije, a Vlada već zna koga će na njegovo mjesto, To je Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bivši Kolindin savjetnik za gospodarstvo.

Ekonomski analitičar i novinar Željko Ivanković - piše Index, smatra da imenovanje Primorca na Marićevo mjesto neće biti velika promjena. 

"Ništa se neće promijeniti, za samu državu odlazak Marića i dolazak Primorca nije neka velika promjena. Postoje ti mitovi o ministrima financija, uglavnom neosnovani. Financijska politika manje ovisi o ministru, više o ukupnoj politici. Naravno, ministar može diktirati ukupnu politiku, ali još više ona ovisi o okolnostima i sastavu vlade, a to je ipak u nečijim tuđim rukama", smatra Ivaković. 

"Marić je već imao mantru da "svaki prijedlog treba razmotriti", i HUP-ov, i AmChamov, i sindikalne prijedloge, i zato se smatralo da je dobar ministar, nije se svađao, nije pričao gluposti, već je prije imao karijeru pa mu nije toliko trebalo, ali malo tko može jasno formulirati kakvu je točno fiskalnu politiku vodio. Prilagođavao se. Bila su relativno dobra vremena. Sad dolaze loša i iskreno mislim da je to glavni razlog zašto odlazi, ne zna što bi više, prodao je priču da je pripremio uvođenje eura. Ustvari i jest, napisao je zakon, iako je i sam priznao da ima do uvođenja eura još puno 'tehničkog posla'", piše Ivaković u svojoj objavi na Facebooku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.