Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina raspravlja se o 23 točke dnevnog reda

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina raspravlja se o 23 točke dnevnog reda

Vijećnici Gradskog vijeća na 11 sjednici koja se održava u Gradskoj vijećnici raspravljaju o 23 točke. Uz prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna na sjednici će se odlučivati o donošenju kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća Grada Varaždina te će se mijenjati ustrojstvo upravnih tijela Grada Varaždina. „Izdvajanjem financija, proračuna i javne nabave iz postojećeg Upravnog odjela oformili bi zaseban Upravni odjel kako bi bilo lakše pratiti proračun i projekte koji su u planu.“ – kazala je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan. 

Na aktualcu varaždinskog Gradskog vijeća ponovo se pokrenuo slučaj Cafuk. Podsjetimo da natezanje oko toga je li PPP Cafuk plaćao naknadu za korištenje zemljišta proteže mjesecima, a sad se ispostavilo da nije. Gradski vijećnik Ivan Čehok danas je, naime, opet otvorio tu temu, nakon što su on i vijećnici njegove liste prethodno inzistirali da se javnosti dostavi dokumentacija vezana za spomenuti slučaj. Pritom su prozivali gradsku vlast i aktualnu predsjednicu Gradskog vijeća Zdravku Grđan iz redova Reformista da su obmanuli građane. Grradonačelnik Neven Bosilj pak tvrdi da je bivša gradska vlast obmanjivala, i to ne samo građane već i Ministarstvo poljoprivrede.

Pregledali smo cjelokupnu dokumentaciju i dobili smo zadnje od Uprave za poljoprivredno zemljište da Cafuk koristi zemljište bez valjanog pravnog odnosa. Idemo prema DORH-u s prijedlogom za postupanje. Pred dvije godine, 3.lipnja 2020., privremeni pročelnik šalje Ministarstvu poljoprivrede dopis za produžetak ugovora o korištenju tog zemljišta. U dopisu navodi da su se uredno ispunjavale ugovorene obveze. Poslali ste dakle službeni dokument u Ministarstvo poljoprivrede u kojem ste rekli da korisnici ispunjavaju sve obveze. Sad ste dobili naknadnu pamet. Dokument je vjerojatno obmanuo i predsjednicu Gradskog vijeća. Sad imamo priloge od 9 raznih dopisa – rekao je Bosilj. Čehok pak tvrdi da je u vrijeme njegovog mandata država sklapala ugovor s PPP Cafuk.

– Petrić je najbolji primjer pogodovanja – rekla je Cupar.

Pritom je podsjetila da je Gradsko vijeće u veljači raspravljalo o izmjenama UPU-a. Tada je, naime, vijećnik Budimo grad Hrvoje Petrić glasovao za odluku, iako je, kako podsjeća Cupar, rekao da će biti suzdržan. On je, kaže Cupar, direktor društva TEX-CO d.o.o. koje je zajedno s njegovom majkom većinski dioničar društva Vis konfekcija d.d., a koja je inicirala izmjenu UPU-a. Na to su se javili i članovi platforme Budimo grad, odnosno vijećnici Nezavisne liste Dubravke Novak. 

– Mi smo vijećnici Nezavisne liste i glasamo prema savjesti – poručili su i dodali kako će podržati odluku o kodeksu ponašanja.

Spomenimo i da prijedlog spomenute odluke o kodeksu ponašanja među ostalim kaže da su ˝povezane osobe bračni ili izvanbračni drug člana Gradskog vijeća, njegov životni partner i neformalni životni partner, njegovi srodnici po krvi u uspravnoj lozi, braća i sestre, posvojitelj i posvojenik te ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanima s članom Gradskog vijeća te da je stvarni sukob interesa situacija kada je privatni interes člana Gradskog vijeća utjecao ili se osnovano može smatrati da je utjecao na nepristranost nositelja političke dužnosti u obavljanju njegove dužnosti.“

A načelnik Bosilj to je u najavi sjednice objasnio ovim riječima - „Tvrtka Aquacity ima vrijednu imovinu, zemljišta i građevine i ako se ide na gašenje tvrtke, državi moramo platiti 25 posto PDV-a, odnosno preko 2 milijuna kuna. Ovako ćemo te nekretnine samo predati u vlasništvo Parkova. Tvrtka Vartop, odnosno Uprava tvrtke, građanima je digla cijene za 115 posto na što ja nemam utjecaja. U sljedećem rebalansu pronaći ćemo način kako da pomognemo našim građanima u takvom divljanju cijena energenata kao i u tom prelijevanju gdje sve povećanje na kraju snose krajnji kupci, građani. Vartop zadnjih godina nije radio ništa na rentabilnosti kotlovnica, osim onog što su napravili u Ulici Stjepana Vukovića. Njima 2,3 milijuna kWh odlazi u zrak i zbog toga građani plaćaju takve račune. Odlukom o pripajanju pokrenut ćemo procese i način upravljanja tom tvrtkom nad kojom trenutno nemamo utjecaja i čini se šteta našim građanima.“ – rekao je gradonačelnik.

FOTO - REGIONALNI TJEDNIK

Na sjednici Gradskog vijeća će se utvrditi lokacije za kupanje i trajanje sezone kupanja na gradskom kupalištu – jezeru Motičnjak, odlučivat će se o promjenama PPUG-a, GUP-a i UPU-a Grada Varaždina te o donošenju UPU-a uređenja zone „VIS Konfekcija“. „Donesen je prostorni plan višeg reda, to je Županijski prostorni red i potrebno je Prostorni plan uređenja Grada Varaždina uskladiti s tim i prihvatiti neke inicijative prenamijene zemljišta. Kad usvojimo to, moramo usvojiti izmjene GUP-a i tu imamo nekoliko bitnih stvari koje su od interesa Grada Varaždina, primjerice mogućnost građenja Državnog arhiva na prostoru nekadašnje vojne pekare, mogućnost građenja umirovljeničkih domova u Biškupcu i sjeverno od varaždinskog groblja. Donošenjem UPU-a povijesne jezgre, konačno će se moći izdati građevinska dozvola za rekonstrukciju i nadogradnju bivše robne kuće VAMA. Na području zone „VIS Konfekcija“ ideja je da se grad dalje širi te da se taj dio grada iz industrijske namjene prenamijeni u stambeno poslovnu.“ – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o donošenju Komunikacijske strategije i komunikacijskog akcijskog plana Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za razdoblje 2021.-2027. godine, izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova te izbori i imenovanja u radna tijela Gradskog vijeća i savjetodavna tijela Grada Varaždina.

POGLEDAJTE VIDEO

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.