Za Hrvatsku je ovo godina "isporuke": europodručje, Schengen, Pelješki most i nastavak borbe za bolji standard građana

Za Hrvatsku je ovo godina "isporuke": europodručje, Schengen, Pelješki most i nastavak borbe za bolji standard građana

Predsjednik Vlade Plenković naglasio 11. srpnja u razgovoru s novinarima da je - ovo godina "isporuke" za hrvatsku Vladu kad se ostvaruju strateški ciljevi – članstva u europodručju i Schengenskom prostoru, otvaramo Pelješki most i nastavljamo se boriti za rast BDP-a, radna mjesta, više plaće te svim mogućim intervencionističkim Vladinim mjerama radimo na suzbijanje krize.

"Danas poslijepodne je na Eurogrupi donesena odluka, sutra će je potvrditi Vijeće za ekonomska i financijska pitanja. Odluka isporuke o članstvu u Schengenskom prostoru, koju također očekujemo s 1. siječnjem, početak pregovora s OECD-om, otvorenje Pelješkog mosta, nastavak borbe za rast BDP-a, za radna mjesta, za više plaće, za suzbijanje krize svim mogućim intervencionističkim Vladinim mjerama, rekao je Plenković uvodno.  
Ponovio je da je riječ o sveobuhvatnoj krizi koja je pogodila Hrvatsku, Europu i svijet, a uzrokovana je brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu u pogledu rasta cijena energenata i hrane, odnosno posljedičnih inflatornih pritisaka.
 
Gust raspored parlamentarnih rasprava
 
Potvrdio je da će Marko Primorac biti kandidat za novog ministra financija, a Oleg Butković jedan od četiriju Vladinih potpredsjednika, najavivši gust raspored parlamentarnih rasprava. 
"Ovotjedne rasprave u Hrvatskom saboru imat će nekoliko bitnih točaka. Prva je predstavljanje kandidata za novog ministra financija, Marka Primorca, Olega Butkovića za jednog od četiri potpredsjednika Vlade, raspravu o izglasavanju nepovjerenja ministru Grliću Radmanu, koju inicira oporba, koju ćemo inicijativu odbiti budući da je parlamentarna većina čvrsta i stabilna, a doći će i do ratifikacije protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u", nabrojio je Plenković.
 
Vlada prati situaciju oko energenata, intervenira i nastavit će intervenirati u korist gospodarstva i građana
 
Na pitanje kada će Vlada građanima dati preporuke oko ušteda plina i struje, kakve se već daju u Njemačkoj, Italiji i Sloveniji, Plenković je odgovorio da Vlada prati situaciju, intervenira i nastavit će intervenirati u korist gospodarstva i građana. 
"Svima je jasno da se nalazimo u vremenu velike energetske krize, ne u smislu da danas nemamo energenata, nego je činjenica da su cijene energenata narasle zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja utječe na sve. Nalazimo se u situaciji da tijekom ljetne sezone nema grijanja, svi manje troše. Struje ima. Govorimo mahom o cijeni plina, nafte, interveniramo, idemo za tim da bude dobro i gospodarstvu i građanima. Danas smo na Gospodarsko-socijalnom vijeću vrlo kvalitetno razgovarali i s poslodavcima i sa sindikatima. Nastavit ćemo intervenirati", rekao je Plenković rekavši da će se preporuke građanima dati kad za njih dođe trenutak.
 
Parlamentarna većina je stabilna
 
O najavi Radimira Čačića o izlasku reformista iz vladajuće koalicije Plenković je odgovorio zaključkom da je parlamentarna većina stabilna neovisno o glasu refromista. 
"Vidjet ćemo. Bilo je višeput tih najava, parlamentarna većina je stabilna sa ili bez jednog glasa reformista. Imali smo dosta zajedničkih bitnih projekata za sjever Hrvatske. Svatko od naših partnera traži određenu vidljivost i posebnost i to poštujem. Dapače, nastojim to potaknuti. Možda to gospodin Čačić radi u svojoj komunikaciji na samo njemu svojstven način. Sutra je parlamentarna većina, pozvan je pa ćemo ga pitati", rekao je Plenković.
 
Čestitavši gradonačelniku Puljku na izboru Plenković je splitske izbore ocijenio - nepotrebnim. 
"Ljudi su odlučili. Od početka sam govorio da su to bili u potpunosti nepotrebni izbori gdje je vlast samu sebe srušila da bi napravila dogovor sa svim lijevim opcijama", ocijenio je. 
"Sedamdesetidva posto građana koji imaju biračko pravo odlučilo je ne izići na izbore, što znači da su smatrali da su izbori nebitni, da im nije loše, i da ih sve to usred ljeta i ne zanima", zaključio je Plenković dodavši da se ništa nije promijenilo, samo su se potrošili novci.
 
PVRH

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.