Plenković s diplomatskim zborom: Hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji

Plenković s diplomatskim zborom: Hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji

"Ulazimo u krug samo 15 zemalja koje su istodobno i članice Europske unije, Sjevernoatlantskog saveza, europodručja i Schengenskog prostora. Hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji", ocijenio je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici premijer Plenković na svečanom primanju uoči otvaranja Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika. Plenković je okupljenim diplomatima poručio da od konzultacija na predstojećoj Konferenciji i analize aktualnih globalnih odnosa i novih zbivanja u međunarodnoj zajednici očekuje vrijedne smjernice diplomatskog djelovanja
 
"Mislim da su ove konzultacije izrazito vrijedne za smjernice vašeg djelovanja, ali prije svega za analizu aktualnih, globalnih odnosa, novih zbivanja u međunarodnoj zajednici koja utječu na živote svih naših građana, na naše gospodarstvo, na položaj naših ekonomija, društava, država", rekao je uvodno.
 
Sretan Dan neovisnosti Ukrajini!
 
Potom je Ukrajini čestitao Dan neovisnosti.
 
"Danas, 24. kolovoza želio bih čestitati Ukrajini njihov Dan neovisnosti! Stjecajem okolnosti baš smo danas organizirali ovaj prijem, mislim da je to bitno, i to šest mjeseci nakon brutalne ruske agresije na ovu nama prijateljsku zemlju s kojim dijelimo iste vrijednosti i koju itekako podržavamo u nezavidnim okolnostima u kojima se našla kao žrtva", rekao je Plenković.
 
Ponovio je da je Hrvatska uz Ukrajinu od prvoga dana politički, diplomatski, gospodarski, financijski, humanitarno i vojno. 
"To dovoljno govori o principijelnom stavu Republike Hrvatske kad je riječ o kapitalnim pitanjima međunarodnih odnosa i međunarodnoga prava", naglasio je i dodao da su upravo te temeljne vrijednosti na kojima je Hrvatska gradila svoju slobodu, neovisnost i samostalnost bitne kao dio zajedničkog promišljanja o tome kako moramo pozicionirati Hrvatsku u međunarodnoj zajednici. 
Plenković je rekao da se svijet u godinu dana, od prošle konferencije, promijenio i postao zahtjevniji te je zahtjevnija i uloga diplomatskih predstavnika čiji će angažman postati vezaniji za gospodarske, energetske i financijske teme.
 
Nakon devet i pol godina s obje noge čvrsto u jezgri i motoru užega kruga europske integracije. To je ogromno političko postignuće
 
"Mi danas možemo zaista jasno reći da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji", rekao je Plenković pred predstavnicima diplomacije i nizom ministara iz Vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. 
Položaj će dodatno od početka iduće godine biti osnažen članstvom u europodručju i Schengenu, kazao je Plenković. 
"Devet i pol godina nakon članstva mi ćemo biti s obje noge čvrsto u jezgri i motoru užega kruga europske integracije. To je ogromno političko postignuće". 
Hrvatska se time pridružuje samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i schengenskog prostora, naglasio je premijer.
 
"To govori o pripadnosti Hrvatske najužem krugu, a kad smo dio najužeg kruga onda znamo da smo bitno zaštićeniji i sigurniji, ne samo u obrambenom i političkom smislu nego prije svega ekonomskom i financijskom smislu”, rekao je Plenković.
 
Zahvalivši diplomatskom zboru na dosadašnjem radu, pozvao ih je na jednak domoljubni angažman i u budućnosti te, osobito, na njegovanje odnosa s Hrvatima koji žive u zemljama u kojima su akreditirani, bilo da je to Bosna i Hercegovina gdje su Hrvati konstitutivan narod, bilo da su to nama susjedne zemlje, u širem smislu, gdje su Hrvati manjina, ili pak tamo gdje Hrvati žive kao dijaspora, ovisno o kojem i kakvom valu migracija se radilo.
 
"Oni su nam posebno važni i važno je da njihov doprinos bude širi nivo sastavnice uspjeha Hrvatske u desetljeću koje je pred nama, a ovo je desetljeće snažne gospodarske konsolidacije, ali i nošenja s izazovima i krizama bez presedana", kazao je Plenković.
 
"Nadam se da ćete, kao što ste to činili dosad, svojim iskrenim entuzijazmom i domoljubljem promovirati hrvatske interese, jačati naš identitet na međunarodnoj razini i tako pridonijeti boljitku svih nas”, zaključio je svoje obraćanje diplomatima.
 
Godišnja konferencija diplomata održat će se u četvrtak i petak u Zagrebu. Konferenciju u četvrtak ujutro otvara Plenković, nakon čega slijedi obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. U petak je predviđeno i obraćanje grčkog šefa diplomacije Nikosa Dendiasa.
 
 Izvor: Vlada / Hina
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.