Plenković: Pitanje granice rješavat ćemo s vremenom, ali arbitražna presuda za Hrvatsku ne postoji

Plenković: Pitanje granice rješavat ćemo s vremenom, ali arbitražna presuda za Hrvatsku ne postoji

Stajalište je Slovenije da se poštuje arbitražna presuda, dok za Hrvatsku ona ne postoji zbog činjenice da je u procesu došlo do prijevarnih radnji. Hrvatska i Slovenija trebaju staviti fokus na ono što nas zbližava, a ne razdvaja, a pitanje granice će se rješavati s vremenom, poručio je premijer Plenković nakon sastanka sa slovenskim kolegom Golobom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas na Strateškom forumu na Bledu, a sastao se i sa slovenskim kolegom Robertom Golobom.  
Uoči početka Foruma u izjavi za medije kazao je da je s premijerom Golobom i ministricom Fajon razgovarao o unaprjeđenju bilateralnih odnosa, energetskoj situaciji i suradnji u opskrbi energentima, zajedničkim inicijativama na razini Europske unije, pomoći Hrvatske Sloveniji u protupožarnoj sezoni te ekonomskim relacijama, trgovinskoj razmjeni i turističkoj sezoni. Tom je prigodom, dodao je, pozvao premijera Goloba u posjet Hrvatskoj.
 
Bilo je riječi i o pitanju granice. Premijer Plenković kazao je kako je stajalište Slovenije da se poštuje arbitražna presuda, dok za Hrvatsku ta presuda ne postoji zbog činjenice da je u procesu došlo do prijevarnih radnji zbog kojih je Hrvatska iz tog procesa izašla iz 2015.
 
"Arbitražni sporazum takav kakav je nije opcija. Možemo razgovarati o različitim temama, ali naš ga Sabor nikada neće ratificirati. To mora biti jasno svima, ja sam to otvoreno rekao premijeru Golobu. Na nama je da sada, u jednom dobrom duhu, radimo na svim onim temama koje nas povezuju, a Hrvati i Slovenci su prijateljski narodi, i trebamo staviti u fokus ono što nas zbližava, a ne razdvaja. A ova tema će se rješavati s vremenom", poručio je premijer Plenković.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.