Vlada donosi odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj

Vlada donosi odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj

Na dnevnom redu sjednice Vlade dopune su Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o poljoprivredi te Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Vlada će izmijeniti i dopuniti i Uredbu o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata te donijeti odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković pozitivan je na koronavirus pa sjednicom predsjeda potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Na početku sjednice Tomo Medved izvijestio je o članove Vlade da će premijer Plenković, sukladno uputama epidemiologa biti u izolaciji te da će sve obveze obavljati od kuće, a upute epidemiologa slijedit će i svi koji su bili u kontaktu s premijerom. 

Medved se potom osvrnuo na željezničku nesreću u Novskoj izrazivši sućut obiteljima preminulih. Podsjetio je i na Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu vrijedan 21 milijardu kuna. Podsjetio je kako su i uručeni novi ugovori programa 'Zaželi' vrijedni 55 mil. kuna, koji će omogućiti 1200 žena koje će skrbiti o preko 6.500 starijih i nemoćnih osoba. 

Osuda poruka mržnje sa subotnjeg prosvjeda

- Želim snažno osuditi poruke mržnje koje su odašiljane sa subotnjeg prosvjeda. A posebno događa koji se može nazivati pokušajem izazivanja nasilja terorističkim aktom, kazao je Medved u osvrtu na prosvjed pred HDZ-om. Pritom je podsjetio da je priveden maloljetnik koji je imao boce sa lakozapaljivom tekućinom, 'bengalku, nož i improvizirano hladno oružje.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku i ono će pokazati hoće li se ovaj događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma, rekao je Medved. Prosvjed je, dodao je, legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, ali kad je osnovni cilj prosvjeda izazivanje kaosa, nasilje i rušenje institucija države - to je apsolutno neprihvatljivo. Na kraju uvodnih napomena Medved je čestitao ministru Paladini i njegovoj supruzi koji su jučer dobili treće dijete. 

Aktualni podaci vezani za obnovu od potresa 

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina iznio je aktualne podatke vezane za obnovu od potresa. Na Banovini se na 86 lokacija grade zamjenske obiteljskih kuća, od čega se radi na njih 65, a na preostalima su izvođači uvedeni u posao. Nastavlja se i gradnja 16 višestambenih zgrada sa 32 stana, dodao je.  

Izmjene zakona o socijalnoj skrbi u hitnoj proceduri

Vlada je usvojila i u hitnu saborsku proceduru uputila Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi koje je predstavio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Njima se, kazao je - osigurava zaštita najosjetljivijih skupina korisnika sustava socijalne skrbi, a koji su bili korisnici prava na status roditelja njegovatelja ili prava na naknadu za osobne potrebe. Njima se iznimno, kao dan priznavanja prava uzima dan stupanja na snagu Zakona, tj. 17. veljače.  

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sjednica-vlade-tomo-medved-9566540

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.