Ministar Malenica: Država za projekt funkcionalnog spajanje općina izdvojila 100 milijuna kuna

Ministar Malenica: Država za projekt funkcionalnog spajanje općina izdvojila 100 milijuna kuna

Početna konferencija projekta „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ održana je 10. listopada u dvorani Indigo.''Četrdeset jedinica sudjeluje u projektu kao pilot područja, od njih je prikupljeno oko 200 različitih podataka koji trebaju poslužiti kao osnova za planiranje aktivnosti, razvoj novih usluga i pripremanje strateških dokumenata'', kazao je.
Navedeni projekt provodit će se paralelno s projektom funkcionalnog spajanje općina, za što je država izdvojila 100 milijuna kuna. Kvaliteta usluga koje općine pružaju važnija je od njihova broja, smatra Malenica.''Općine su više nego zainteresirane za funkcionalno spajanje s obzirom da u praksi dosta surađuju na poslovima kao što su komunalni red ili predškolski odgoj, pa ćemo s tim nastaviti i iduće godine'', najavio je ministar.

Osvrnuo se i na odluku Visokog kaznenog suda, rekavši da ni sami branitelji ne vide smisao u primjeni olakotnih okolnosti, poput sudjelovanja u Domovinskom ratu, u presudama za teška kaznena djela kao što je silovanje, a svoje mišljenje o tome može dati i Vrhovni sud.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica se na otvaranju konferencije ''Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave'' osvrnuo na odluku Visokog kaznenog suda kojom je smanjena kazna za silovanje bivšem načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je ''prvostupanjski sud propustio olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan.''

''Vjerujem da ni branitelji ne vide smisao u tome da se koriste olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela kao što su silovanje, zlostavljanje ili uznemiravanje. Također, Vrhovni sud može kroz opću sjednicu donijeti određene zaključke u konkretnom slučaju ili nekom drugom'', kazao je Malenica.

Ministar ističe da Kazneni zakon ne poznaje ni olakotne niti otegotne okolnosti, već o njihovom postojanju odlučuje sudačko vijeće. 
''Svakako je riječ o nečem što je pitanje sudbene vlasti, Vrhovni sud bi mogao dati svoje mišljenje može li se olakotna okolnost koristiti kod ovako teških slučajeva''.

Projekt kojim se stvara jedinstvena baza podataka o kapacitetima jedinica lokalne samouprave

Nakon novih uhićenja u Ini, Malenica je ponovio da od novih članova Uprave očekuje promjenu sustava odlučivanja i upravljana u naftnoj kompaniji.

''Još nisam vidio o čemu se radi. No, mogu reći da su Uskok i DORH neovisna tijela koja istražuju postojanje određenih kaznenih djela, tako da uhićenja ne utječu na rad Vlade'', rekao je.

Ministar uprave najavio je početak projekta ''Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave'', koji će stvoriti jedinstvenu bazu podataka o kapacitetima kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave.

Konferenciju je otvorio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Govor ministra Malenica na otvorenju konferencije prenosimo u cijelosti:


"Projekt „Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave“ prvi je korak promjena u sustavu lokalne samouprave. Stoga mi je izrazito zadovoljstvo pozdraviti vas na početnoj konferenciji Projekta kojeg provodimo zahvaljujući dodijeljenim sredstvima Europskog socijalnog fonda iz prioritetne osi – dobro upravljanje.

Nominalna vrijednost ovoga projekta je oko 20 milijuna kuna, međutim stvarna vrijednost ovoga projekta je daleko veća. U raspravama o sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave nikako ne smijemo zaboraviti da je Ustavom zajamčeno pravo građana na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a također računa treba voditi i o načelima Europske povelje o lokalnoj samoupravi.  O lokalnoj samoupravi i teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske u proteklih nekoliko godina puno se govorilo. U javnom se prostoru nerijetko vodi polemika i iznose prijedlozi koji se nerijetko temelje na podacima koji nisu sveobuhvatni ili su parcijalni. 
Ovim smo projektom u suradnji s Ekonomskim institutom prikupili sve podatke o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Prikupili smo podatke o tome kakvi su njihovi upravljački kapaciteti, kakvi fiskalni kapaciteti te kakvi su njihovi razvojni potencijali. Ti su podaci preduvjet za kreiranje kvalitetnih javnih politika. 
Posljednjih mjeseci, u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, intenzivno smo radili na uspostavi baze podataka i informatičkog sustava koji će u budućnosti biti dostupan jedinicama.

Važnije od broja jedinica jest njihova učinkovitost odnosno spremnost da odgovore na potrebe svojih građana.Želim ovdje naglasiti da broj jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj ne odstupa od europskog prosjeka. Učinkovitost sustava ne ovisi o broju jedinica već o načinu kako je sustav organiziran. 

U prethodnim godinama naše je Ministarstvo učinilo je nekoliko značajnih iskoraka u području lokalne i područne (regionalne) samouprave. Prvi iskorak učinili smo povjeravanjem poslova državne uprave. Time smo ne samo smanjili broj službenika državne uprave, već smo ojačali županije  i pokazali da se ti poslovi mogu ustrojiti na jedan efikasniji i racionalniji način i u konačnici pristupačniji za same građane.

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi smanjili smo broj lokalnih dužnosnika – broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana smanjen je za 568 zamjenika, dok je ukupan broja članova predstavničkih tijela smanjen za otprilike 10%. Također, zakonom su limitirane i vijećničke naknade te smo svim jedinicama propisali obvezu javne, transparentne i otvorene objave podataka o korištenju proračunskih sredstava.
 
Vlada Republike Hrvatske ove je godine u proračunu osigurala 100 milijuna kuna za funkcionalno povezivanje jedinica. Odluku o kriterijima za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave, Vlada je usvojila u srpnju, a Ministarstvo financija je sredinom rujna otvorilo javni poziv. Usvojeni kriteriji su izbalansirani, veće poticaje moći će dobiti općine koje su manje, koje imaju manji broj stanovništva i koje će ovim funkcionalnim spajanjem moći pružiti kvalitetniju uslugu svojim građanima.

Intencija te odluke je poticati sve jedinice da dugoročno razmišljaju o razvojnom smjeru, da prepoznaju potencijale koje suradnjom i funkcionalnim povezivanje mogu ostvariti. 
Kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021.-2026. pristupilo bi se uspostavljanju sustava potpore funkcionalnom i stvarnom spajanju jedinica lokalne samouprave, kako bi jedinice homogenim djelovanjem pružale adekvatne usluge građanima.

I upravo zato je ovaj projekt od posebnog značaja – on predstavlja prvi korak prema promjenama. Taj prvi korak je uspostava baze podataka o kapacitetima jedinica koji će biti podloga za sve naše daljnje aktivnosti. 
Naš je cilj uspostaviti kvalitetan sustav za funkcionalno i stvarno povezivanje jedinica. Takav sustav suradnje među općinama, gradovima i županijama omogućit će im da lakše prevladaju eventualne probleme nedostatnih kapaciteta, da unaprijede kvalitetu i kvantitetu pruženih usluga te kvalitetnije upravljaju raspoloživim sredstvima i na tome surađuju. Ta će se reformska mjera nadovezati na aktivnosti projekta „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“. 
Kod donošenja promjena nužna je suradnja! S obzirom na brojne reformske aktivnosti koje Vlada Republike Hrvatske poduzima na brojim područjima pa tako i u okviru sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, suradnja s jedinicama i njihovim nacionalnim udrugama nam je osobito bitna. Naš zajednički odgovor na sve aktivnosti koje nam predstoje treba biti jedinstvo, odgovornost i iskreni, partnerski odnos.

Zato je Ministarstvo pravosuđa i uprave oformilo i Savjet za reformu lokalne i područne (regionalne) samouprave. Taj je Savjet osnovan kako bi predstavnici akademske zajednice, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i predstavnici drugih ministarstava, bili aktivno uključeni u procese promjena u sustavu lokalne samouprave.

Pitanje teritorijalnog preustroja složeno je pitanje – koje zahtijeva sveobuhvatan i stručan pristup. Niti jedna promjena u sustavu ne može se raditi bez analitičkog pristupa i dijaloga svih dionika.
Ovaj projekt prvi je korak u strateškom i razvojnom planiranju promjena u sustavu lokalne samouprave. Te će se promjene biti važne za provedbu javnih politika Vlade u području učinkovitije javne uprave, ali i za promjene koje će se događati na razini svake jedinice pojedinačno.Uvjeren sam da ćemo plodove ovoga projekta ubirati godinama nakon njegovog završetka.“

Voditelj projekta, Luka Krneta predstavio je opće informacije o projektu, a Tihomir Čukman iz Ericsson Nikole Tesle predstavio je IT alate koji se razvijaju u okviru projekta.  
Jedan od ključnih ciljeva Projekta je izrada Jedinstvenog informacijskog sustava za prikupljanje i pohranu podataka o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Projektom će se uspostaviti Središnja baza podataka o kapacitetima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. 
U okviru Projekta će se ujedno definirati i analizirati indikatori za procjenu kapaciteta jedinica koji su potrebni za kvalitetno obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga jedinica te efikasno pružanje usluga građanima s područja jedinica. 
Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2022.“, a ukupna vrijednost Projekta je 20.076.342,14 kuna.

IZVOR: MINISTARSTVO PRAVOSUĐA
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.