Nastavljeni pregovori sindikata i Vlade, sudjeluje i Plenković

Nastavljeni pregovori sindikata i Vlade, sudjeluje i Plenković

Nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o osnovici za plaće u državnim i javnim službama. Na pregovorima je bio i premijer Andrej Plenković. Posljednju Vladinu ponudu odbilo je svih 11 sindikata javnih službi, a sada očekuju da će iznijeti novu, poboljšanu ponudu jer će jedino tako odustati od najavljenih prosvjeda u studenome. Postigne li se na sastanku kompromis, vjerojatno večeras neće biti konačnog dogovora jer se o tome trebaju izjasniti sindikalna tijela.

- Što se dogovora tiče, taj dio ne znamo, sastanak traje, počeo je nešto iza 18 sati. Ovo je peti po redu sastanak sindikata i predstavnika Vlade. Na ovom sastanku se, po prvi puta, uključio i premijer Plenković, izvijestila je u središnjem Dnevniku Iva Magušić-Dumančić.

Sindikati traže povećanje osnovice plaće za osam posto od 1. listopada te pet posto od 1. siječnja, uz usklađivanje plaća s rastom životnih troškova.

- Na posljednjem sastanku Vlada im je ponudila povećanje plaća od 4% odmah te 2% u siječnju uz povećanje materijalnih prava radnika, kaže, dodajući da su sindikati to odbili. 

 

Plenković: Plaće od 2016. u nekim sektorima rasle više od 25 posto

Novinarima je premijer Plenković ranije u srijedu u Koprivnici rekao kako je siguran da će se, kao i uvijek do sada, pronaći najbolje rješenje.

- Svi su razgovori sa sindikatima završili na taj način da smo kroz zajednički dijalog, razumijevanje okolnosti, razumijevanje potrebe za podizanje standarda državnih i javnih službenika, stalno povećavali plaće, rekao je.

Podsjetio je i na to da su te plaće rasle od 2016. do danas, u pojedinim sektorima i više od 25 posto, te dodao da Vlada mora voditi računa o svemu - o proračunu, ekonomskom standardu, cijenama energenata, o plaćama.

- Nastavit ćemo razgovor i ja sam siguran da ćemo, kao i uvijek dosad, naći najbolje rješenje, rekao je.

 

Jagić: Očekujemo osjetno povećanje ponude

- Očekujemo bolju ponudu Vlade i nastavak daljnjih pregovora. Ako neće biti bolja ponuda, vidjet ćemo dalje što ćemo napraviti. Javne i državne službe su solidarne, rekao je uoči sastanka u Banskim dvorima šef Sindikata policije Dubravko Jagić.

Stižu najave i da večeras neće biti izjava iz Vlade.

- Ja sad ne znam što je Vlada rekla, vidjet ćemo poslije sastanka jesu li to dogovori, pregovori, razgovori ili nešto četvrto, dodao je, ističući da očekuju bolju ponudu i nastavak pregovora.

- Očekujemo osjetno povećanje, naš posao raste, inflacija je tu, ona puni državni proračun, dodaje Jagić. 

 

Stipić: Velika očekivanja od sastanka

- Velika su očekivanja od večerašnjeg sastanka. Mi tražimo da se premijer uključi i da se ova priča završi. Ako se ona slučajno ne bi završila večeras, onda smo svi skupa u problemu. Zato se sindikati spremaju za akcije, a paralelno ulažu posljednje napore da se dođe do mirnog rješenja. Ponuda koja će stići sigurno će ići kod dijela sindikata na izjašnjavanje, ono će se provoditi sutra i prekosutra. Zašto tako brzo? Željeli bismo stići za plaću za listopad da se dobije povišica. Sindikalna strana već je dala prilog kompromisu, očekujemo da i Vlada sada napravi korak, rekao je uoči sastanka predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić ne želeći iznositi konkretne brojeve. 

- Sve što govorimo o javnim službama, govorimo o redu veličine od 1,5 milijardi pa naviše kuna. Radi se o velikom broju zaposlenika, 170 tisuća radnika. Bez funkcioniranja javnih službi država je, što bi rekli, "u banani", zaključuje. 

- Očekujem od Vlade RH konkretnu ponudu i očekujemo da Vlada konačno stavi kao prioritet radnike kojima je Vlada poslodavac. To su radnici u javnim i državnim službama, rekao je uoči sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Dodaje kako vjeruje da će se danas postići dogovor.

- S obzirom na to da smo pozvani od strane predsjednika Vlade RH, nadamo se konkretnoj ponudi koja će se približiti zahtjevima koje smo stavili na samom početku, rekao je. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/nastavak-pregovora-sindikata-i-vlade-10394781

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.