Župan Posavec sa suradnicima i medijima na Novu godinu obišao svih sedam bivših graničnih prijelaza u Međimurju

Župan Posavec sa suradnicima i medijima na Novu godinu obišao svih sedam bivših graničnih prijelaza u Međimurju

- Teško je bilo priviknuti se na uvođenje granice prije 30-tak godina iako je to bilo znak hrvatske samostalnosti i teritorijalne cjelovitosti, a još teže je lokalnom pograničnom stanovništvu s njome bilo živjeti jer razdvajala je ne samo ljude nego i posjede, a za svaki odlazak preko granice trebalo je imati dokumente ili ispuniti dodatne papire, a onima koji su radili na drugoj strani na svakodnevnom je putovanju trebalo uračunati i eventualnu gužvu kako se ne bi kasnilo na posao  - ispričali su nam za novogodišnjeg obilaska bivših graničnih prijelaza stanovnici s obje strane granice koja je razdvajala mjesta u Međimurju sa susjedima na mađarskoj i slovenskoj strani. 

Naime nakon što su se točno u ponoć ukinule sve granične kontrole, tako i oko 120 kilometara državnih granica koje Međimurska županija ima s Republikom Slovenijom i Mađarskom, na samu Novu godinu ujutro župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec s medijima i načelnicima međimurskih općina koje graniče sa Slovenijom autobusom obišli sve granične prelaze sa Republikom Slovenijom na području Međimurja te tako simbolično obilježili ulazak u Schengenski prostor i uvjerili se što to zapravo znači za stanovništvo dviju država. Radosti je i slavlja uvjerili smo se bilo na obje strane nekadašnje granice jer s ukidanjem granica rastu mogućnosti poslovnog i inog povezivanja, uključujući i turizam kroz povezivanje biciklističkih, kulturnih i gastronomskih turističkih ruta.

 „Vjerujem kako će ovaj događaj imati pozitivan učinak za brojne naše sugrađane, turiste, poduzetnike, vlasnike vinograda, oranica i nekretnina, a prije svega za građane koji će koristiti sve pozitivne prednosti života bez granica i slobodnog protoka ljudi“ rekao je župan Posavec„Ukidanje granične kontrole smanjiti će gužve i zadržavanja na granicama što će sigurno imati pozitivan učinak i na turizam, kao i veći dolazak turista u Međimurje, posebno onih iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke i Poljske. S obzirom na blizinu i činjenice da više neće biti čekanja na granicama, očekujemo veći dolazak turista na kratke i vikend odmore. Međimurje je gospodarski proizvodno orijentirana županija pa će ulazak u Schengenski prostor donijeti koristi i poduzetnicima, a ne smijemo zanemariti ni brojne vlasnike vinograda i oranica, rodbinu i obitelji, prekograničnu suradnju i suživot u pograničnom području“ - kazao je župan Posavec.

Županiji su se pridružili i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Štrigove Stanislav Rebernik, Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, Općine Nedelišće Nikola Novak, Općine Kotoriba Dario Friščić, a put ih je najprije vodio preko graničnog prijelaza u Murskom Središću u Republiku Sloveniju da bi se se vratili preko graničnog prijelaza za pogranični promet u Svetom Martinu na Muri gdje je održan program u organizaciji Turističke zajednice i Općine Sveti Martin na Muri, a demonstriran je i nekadašnji prijelaz granice na splavi koja danas ima turističku namjenu.

 Potom se preko graničnog prijelaza Bukovje nastavio put Republike Slovenije s povratkom u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Banfi. Župan Občine Raskrižje Stanko Ivanušić za goste iz Hrvatske upriličio je prijem uz glazbu te istaknuo da ukidanje granica predstavlja novi veliki potencijal za daljnje povezivanje susjednih općina dviju država, te ocijenio istodobni ulazak Hrvatske u eurozonu kao ukidanje još jedne velike barijere u tom smjeru. 

Načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik upriličio je susret na vidikovcu na Mađerkinom bregu i naveo da je uvjeren da će ovogodišnja brojka od više od 50 tisuća ljudi koje je posjetilo Mađerkin breg u proteklih šest mjeseci biti premašena. Preko graničnog prijelaza za pogranični promet Preseka u općini Gornji Mihaljevec ponovno se nastavilo put Republike Slovenije do graničnog prijelaza Središće ob Dravi gdje su predstavnike Međimurske županije dočekali tamošnji župan Toni Jelavica i bivši župan Jurij Borko sa suradnicima, te su se svi zajedno uputili do graničnog prijelaza Trnovec gdje su program organizirali Udruga žena i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Trnovca uz domaćinstvo načelnika općine Nedelišće Nikole Novaka. Osobitu radost pokazalo je stanovništvo  svih tih pograničnih općina kojima je granica i više nego putnicima u tranziciji zagorčavala život više od 30 godina. 

Simboličnim obilaskom svih međunarodnih i pograničnih prijelaza sa Republikom Slovenijom u Međimurskoj županiji na taj je način počeo novi način i režim života i suradnje u pograničnim područjima, uz međusobne čestitke za uspjehom, zdravljem, mirom i dobrom suradnjom u 2023. godini.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.