Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je rekao da dizanje cijena zbog prelaska na euro neće proći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je rekao da dizanje cijena zbog prelaska na euro neće proći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja rekao da dizanje cijena zbog prelaska na euro neće proći, a Vlada će učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana.

"Ono što sam poručio trgovačkim lancima danas, a to poručujem svima onima koji će ovu situaciju prelaska na euro pokušati iskoristiti da zarade na teret naših građana, je da im to neće proći i da će Vlada učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana", rekao je ministar, poručujući kako su na stolu sve mjere, od crnih listi do zamrzavanja cijena široke liste proizvoda.
U izjavi nakon sastanka, ministar je kazao da se s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja razgovaralo o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te konverziji kune u euro.

Rekao je da je inflacija trenutno 13,5 posto, a kada se pogleda njena struktura može vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.
Ministar Filipović je podsjetio da je Vlada u covid krizi osigurala plaće u privatnom sektoru za 800 tisuća radnika, u nezapamćenoj energetskog krizi osigurala je razumne i povoljne cijene i struje i goriva, a u takvoj situaciji trgovački lanci iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene.

Državni inspektorat je na terenu, nema razloga za dizanje cijena

"I sada u ovoj situaciji kada smo uveli euro podižu cijene i na takav način pokušavaju prevariti hrvatske građane. To je ono što im neće proći", poručio je ministar.
Podsjetio je kako je u rujnu Vlada ograničila cijene devet osnovnih proizvoda kako bi se pomoglo građanima koji su u potrebi.

"Tada se od trgovaca moglo čuti da će propasti, kako će biti nestašice, a ništa od toga se nije dogodilo. Dogodilo se to da od tih devet proizvoda čak sedam ima nižu cijenu u odnosu na onu gornju granicu koju je Vlada postavila. Znači došlo je do konkurencije, cijene su se spustile i tada je ukupno smanjenje cijena bilo za tih devet proizvoda gotovo 30 posto, što je jasan pokazatelj da ima prostora za snižavanje cijena, a ne kontinuirano dizanje cijena", rekao je Filipović.
Naveo je i kako je na sastanku predstavnike trgovaca pitao da mu objasne kako to da su cijene goriva pale, da je primjerice cijena dizela gotovo dvije kune niža nego bi bila da nema mjera Vlade, i da mu kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko od njih nije odgovorio na to pitanje, kazao je.

"Ono što očekujem u idućem razdoblju je da počnu smanjivati cijene, a ne ih kontinuirano dizati jer za to nema razloga", istaknuo je ministar i dodao da se cijene moraju stabilizirati.Na novinarski upit ima li konkretnih podataka tko je podigao cijene i koliko, ministar je odgovorio kako je Državni inspektorat na terenu i oni će dati precizan izvještaj.

Upitan je li se sastanak mogao održati ranije s obzirom da se upozoravalo da bi moglo doći do zaokruživanja cijena na više, rekao je kako su postupali u dobroj vjeri i kako vjeruje da su trgovci njihovi partneri.
"Danas smo poslali poruke i vjerujem da će naići na plodno tlo. Vlada ima mehanizme da zaštiti građane", istaknuo je.

Sve mjere su na stolu - od crnih listi do zamrzavanja cijena više proizvoda

Na upit koji su to mehanizmi odgovorio je kako je "sve na stolu" - od crnih lista, do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda."Baš sve", rekao je ministar, napominjući kako su s nekoliko udruga razgovarali oko objave crnih listi, a nije isključeno ni da Ministarstvo gospodarstva ide sa svojom crnom listom.

Rekao je da vjeruje da će se u konačnici pronaći jedan razuman dogovor jer svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize.
Ponovio je da se ne može od Vlade očekivati da kontinuirano intervenira u cijene energenata, struju, gorivo, da se osigura hrvatski plin za institucije, a da netko na teret građana gleda kako da poveća dobit.

Novinari su ministra Filipovića upitali i o cijenama naftnih derivata na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, na što je tek kratko odgovorio da Državni inspektorat postupa i na terenu je.
Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.