Milanović razgovarao s upravom Sueskog kanala: U turizmu postoji potencijal za suradnju s Egiptom

Milanović razgovarao s upravom Sueskog kanala: U turizmu postoji potencijal za suradnju s Egiptom

Nakon obilaska Hrvatskog memorijalnog groblja u El Shattu, kojim je započeo službeni posjet Arapskoj Republici Egiptu, predsjednik Milanović na Sinaju je posjetio Upravu Sueskog kanala u gradu Ismailiji te je održao sastanak s Upravom koja mu je prezentirala rad Sueskog kanala.

 Predsjednik Milanović je u izjavi za medije komentirao gospodarsku suradnju Hrvatske i Egipta. “Gotovo 90 posto hrvatskog izvoza u Egipat čini drvo tj. sirovina, ali postoji prostor za unapređenje gospodarske suradnje. Egipat se počeo razvijati u području ugljikovodika – plina i nafte“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako u sektoru turizma također postoji potencijal za suradnju.

 „Tu je potencijal ogroman i za naše firme koje imaju znanje, konzultantske firme. To nisu poslovi koji se izražavaju u milijardama, ali su vrlo prestižni. Jer, ako te netko pita za to znanje, prepoznao je da u Hrvatskoj postoji pamet”, izjavio je predsjednik Milanović.

 Pojasnio je kako misli na konzultantske tvrtke u sektoru turizma. „Turizam je potencijal. Egipat godišnje posjeti 10 milijuna ljudi, Hrvatsku 20 milijuna. Kod nas se već akumuliralo znanje i iskustvo koje ima vrijednost, a sve ovo drugo dobro dođe. Mi ovdje, nažalost, izvozimo samo sirovine i donedavno smo imali ogroman suficit s Egiptom, izvozili smo drvo, a uvozili iz Egipta nismo skoro ništa. Međutim, kada je krenuo izvoz naftnih prerađevina Egipa je došao na popis onih država koje s Hrvatskom imaju vanjskotrgovinski suficit. Prodajemo im manje nego što kupujemo od njih“, rekao je hrvatski Predsjednik.

 Kazavši kako Hrvatska živi od usluga i turizma istaknuo je važnost mira i međunarodne stabilnosti. „Mi živimo od mira i stabilnosti, i svatko u Europi tko to ne razumije ili se ponaša suprotno od toga, radi posredno potencijalnu štetu i nama. Moj posao je da brinem o interesima Hrvatske, tek onda sve drugo dolazi na red“, zaključio je predsjednik Milanović.

 U  Ismailiji se nalazi Uprava Sueskog kanala u kojoj se predsjednik Milanović susreo s predsjednikom Uprave admiralom Ossamom Rabiejem te mu je prezentiran rad Sueskog kanala.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.