Plenković: Hrvatska je uz Ukrajinu, želimo da Ukrajinci svoju slobodu ostvare što brže

Plenković: Hrvatska je uz Ukrajinu, želimo da Ukrajinci svoju slobodu ostvare što brže

"Uvjereni smo da će borba ukrajinskog naroda za slobodu, koja je pravedna i brane se kao žrtva agresivne invazije Rusije koja je prekršila međunarodno pravo i temelje međunarodnoga poretka, uspjeti", poručio je danas premijer Plenković. Naglasio je kako je važno da cijela međunarodna zajednica bude ustrajna i uporna u iskazivanju potpore koja se utjelovila u političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj, a isto tako i vojnoj pomoći Ukrajini.U povodu obilježavanja prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj i s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem položio svijeće za žrtve agresije".

Danas smo se okupili ovdje u ukrajinskom Veleposlanstvu u Zagrebu da podržimo ukrajinski narod i prijateljsku zemlju Ukrajinu", kazao je premijer zahvalivši ukrajinskom veleposlaniku i ukrajinskoj zajednici u Hrvatskoj na svemu što su učinili u proteklih godinu dana, osobito u pogledu prihvata ukrajinskih izbjeglica koje su u Hrvatskoj pronašle dom."Uvjereni smo da će borba ukrajinskog naroda za slobodu, koja je pravedna i brane se kao žrtva agresivne invazije Rusije koja je prekršila međunarodno pravo i temelje međunarodnoga poretka, uspjeti", poručio je premijer Plenković.Naglasio je kako je važno da cijela međunarodna zajednica bude ustrajna i uporna u iskazivanju potpore koja se utjelovila u političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj, a isto tako i vojnoj pomoći Ukrajini. To jedinstvo međunarodne zajednice bez presedana, dodao je, sigurno je ogroman znak podrške ukrajinskoj vladi, narodu i vojnicima koji već godinu dana hrabro odolijevaju napadima i postupno oslobađaju privremeno okupirane teritorije. "Hrvatska će u tom procesu biti uz Ukrajinu, kao što je bila i do sada. Želimo da svoju slobodu Ukrajinci ostvare što brže i da u Ukrajini zavlada mir", ustvrdio je predsjednik Vlade.

Hrvatska pobjeda je velika lekcija za Ukrajinu

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič naglasio je kako je plan osvajanja Ukrajine u roku od 96 sati propao. Rat sada, dodao je, nažalost traje već 365 dana, ali Ukrajina je svakim danom sve jača, zahvaljujući svjetskoj solidarnosti. Izdvojio je Hrvatsku, koja je doživjela sličnu povijest obrane svoje zemlje, a hrvatska je pobjeda velika lekcija za Ukrajinu. "Hvala na jakoj podršci Ukrajini. Hrvatska korak po korak  napravila je više nego je napravila neka druga zemlja", poručio je veleposlanik. Upitan za komentar kineskog mirovnog plana, premijer Plenković je kazao kako je svaki napor koji će dovesti do mirnog rješenja uvijek koristan.  
Međutim, dodao je, glavna pista djelovanja Ukrajine kao države je u kontekstu 10 točaka koje je predložio predsjednik Zelenski. Postoje napori brojnih aktera da do mira dođe, a za sada u papiru s kojim je sinoć u javnost izašla Kina nismo vidjeli novih elemenata. 
  PVRH

  • Slika /Vijesti/2023/Veljača/24 veljače/VRH_7217.JPG

"Uvjereni smo da će borba ukrajinskog naroda za slobodu, koja je pravedna i brane se kao žrtva agresivne invazije Rusije koja je prekršila međunarodno pravo i temelje međunarodnoga poretka, uspjeti", poručio je danas premijer Plenković. Naglasio je kako je važno da cijela međunarodna zajednica bude ustrajna i uporna u iskazivanju potpore koja se utjelovila u političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj, a isto tako i vojnoj pomoći Ukrajini.

U povodu obilježavanja prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj i s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem položio svijeće za žrtve agresije.
 
"Danas smo se okupili ovdje u ukrajinskom Veleposlanstvu u Zagrebu da podržimo ukrajinski narod i prijateljsku zemlju Ukrajinu", kazao je premijer zahvalivši ukrajinskom veleposlaniku i ukrajinskoj zajednici u Hrvatskoj na svemu što su učinili u proteklih godinu dana, osobito u pogledu prihvata ukrajinskih izbjeglica koje su u Hrvatskoj pronašle dom.
 
"Uvjereni smo da će borba ukrajinskog naroda za slobodu, koja je pravedna i brane se kao žrtva agresivne invazije Rusije koja je prekršila međunarodno pravo i temelje međunarodnoga poretka, uspjeti", poručio je premijer Plenković.
 
Naglasio je kako je važno da cijela međunarodna zajednica bude ustrajna i uporna u iskazivanju potpore koja se utjelovila u političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj, a isto tako i vojnoj pomoći Ukrajini.
 
To jedinstvo međunarodne zajednice bez presedana, dodao je, sigurno je ogroman znak podrške ukrajinskoj vladi, narodu i vojnicima koji već godinu dana hrabro odolijevaju napadima i postupno oslobađaju privremeno okupirane teritorije.
 
"Hrvatska će u tom procesu biti uz Ukrajinu, kao što je bila i do sada. Želimo da svoju slobodu Ukrajinci ostvare što brže i da u Ukrajini zavlada mir", ustvrdio je predsjednik Vlade.
 
Hrvatska pobjeda je velika lekcija za Ukrajinu
 
Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič naglasio je kako je plan osvajanja Ukrajine u roku od 96 sati propao. Rat sada, dodao je, nažalost traje već 365 dana, ali Ukrajina je svakim danom sve jača, zahvaljujući svjetskoj solidarnosti.
 
Izdvojio je Hrvatsku, koja je doživjela sličnu povijest obrane svoje zemlje, a hrvatska je pobjeda velika lekcija za Ukrajinu.
 
"Hvala na jakoj podršci Ukrajini. Hrvatska korak po korak  napravila je više nego je napravila neka druga zemlja", poručio je veleposlanik.
Upitan za komentar kineskog mirovnog plana, premijer Plenković je kazao kako je svaki napor koji će dovesti do mirnog rješenja uvijek koristan.
 
Međutim, dodao je, glavna pista djelovanja Ukrajine kao države je u kontekstu 10 točaka koje je predložio predsjednik Zelenski. Postoje napori brojnih aktera da do mira dođe, a za sada u papiru s kojim je sinoć u javnost izašla Kina nismo vidjeli novih elemenata.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.