Vlada i Ured predsjednika dogovorili privremeno rješenje za funkcioniranje VSOA-e

PLENKOVIĆ

Vlada i Ured predsjednika Republike dogovorili su privremeno rješenje za funkcioniranje Vojne sigurno-obavještajne agencije. Posljednjih dana ta je tema zaokupila javnost i bila povod još jednog žestokog sukoba predsjednika i premijera. 

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako je potpisao odluku kojom ovlašćuju jednog djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, jer u ponoć ravnatelju Ivici Kinderu istječe mandat.

- Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana", rekao je Plenković u Dubrovniku nakon uručivanja ugovora korisnicima Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

Dodao je kako se dogodilo upravo ono što je sugerirao na press konferenciji u petak - da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, a ujedno i predsjednik Savjeta koordinacije sigurnosno-obavještajnih agencija, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika Republike Dragan Lozančić, obave razgovore tijekom vikenda.

- Oni su usuglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, dakle ja sam, što se nas tiče, dopis potpisao i s obzirom na to da od sutra Kinder više nije prva osoba VSOA-e, imamo rješenje sa željom, ponavljam, da se usuglasi novi čelnik VSOA-e.

Podsjetio je kako je prijedlog Vlade, kojeg je u Vladino ime uputio ministar obrane Mario Banožić, brigadni general Mijo Validžić koji ima sve reference da preuzme tu dužnost.

- Riješili smo sada neposredno situaciju nakon sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li privremeno rješenje u skladu s Ustavom, premijer je naglasio: "Naravno da je".

Komentirajući neke navode da bi se on oko te teme trebao osobno trebao sastati s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, premijer Plenković rekao je kako to ne piše u Ustavu.

- Piše da se moramo usuglasiti. Mi se možemo usuglašavati sastankom, što nije realno - nema isprike, nema sastanka, tu se pozicija ne mijenja. Možemo se dogovarati pismenom komunikacijom, možemo se dogovarati putem razgovora naših suradnika", naveo je premijer.

Pri tome je podsjetio kako se u vremenu dok je Milanović bio premijer, s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović usuglašavao njegov ministar obrane Ante Kotromanović.

- Milanović ignorira, bojkotira, vrijeđa i ponižava ministra obrane Banožića, koji je u ovoj situaciji čovjek u čijem sastavu Ministarstva obrane je VSOA. Dakle, nije neko posebno tijelo kao SOA, ono je dio Ministarstva obrane, jedna od ustrojstvenih jedinica, istaknuo je Plenković.

- Uostalom, Banožić je čak rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego radi principijelnosti prema hrvatskoj javnosti, dodao je. 

 

Ured predsjednika: Usuglašena privremena odluka o VSOA-i


Ured predsjednika izvijestio je u ponedjeljak da je suglašena Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a predsjednik Milanović potpisat će odluku tijekom dana, čim mu bude dostavljena.

Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e a najdulje mjesec dana - koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će brigadir Ante Kujundžić.

Osoba koja će privremeno, idućih mjesec dana, koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka. Odluka stupa na snagu 11. srpnja 2023., navodi se u priopćenju.

S obzirom da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija, te budući da se radi o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah započne s usuglašavanjem kandidata za novog ravnatelja VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom.

Jednako tako, predsjednik Milanović poziva Vladu da se žurno pristupi rješavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske i diplomaciji kod kojih je potrebno usuglašavanje predsjednika Republike i Vlade. Što se tiče predsjednika Milanovića, razgovori u cilju usuglašavanja mogu odmah početi, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.
 
IZVOR: HRT
POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/ravnatelju-vsoa-e-istice-mandat-10887916

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.