Ministar Erlić: U 10 godina članstva Hrvatska u plusu 10,8 milijardi eura, fondovi pridonijeli stabilnosti gospodarstva

Ministar Erlić: U 10 godina članstva Hrvatska u plusu 10,8 milijardi eura, fondovi pridonijeli stabilnosti gospodarstva

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da su koristi od EU fondova sveprisutne i vidljive, te da su EU fondovi jedna pozitivan priča koja donosi razvoj svim krajevima Hrvatske.Zahvaljujući europskim fondovima hrvatski BDP veći je 5 posto nego što bi bio da nemamo dostupnost tih fondova, naglasio je Erlić podnoseći Saboru izvješće o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći EU za drugu polovicu prošle godine.  Fondovi su nam pomogli u brojnim stvarima, u ubrzavanju razvojnog investicijskog ciklusa, pridonijeli makroekonomskom rastu i stabilnosti, otpornosti gospodarstvu, rekao je Erlić.
Podsjetio je i na brojne realizirane projekte, Pelješki most, Zračnu luku Dubrovnik, 22 luke diljem Jadrana, energetski obnovljene škole, javne i višestanbene zgrade te obnovljene bolnice.

Nastavljen pozitivan rast ugovaranja i plaćanja projekata

Podaci pokazuju da smo u 10 godina članstva u plusu 10,8 milijardi eura u odnosu na uplaćena u sredstva u europski proračun. Po apsorpciji EU sredstava 2020. bili smo na začelju EU, a sada smo na 14. mjestu, kazao je, uz ostalo, ministar.
Konkretno, za drugu polovicu 2022. naveo je da smo bili na 121 posto ugovorenosti sredstava, na 77 posto isplaćenih sredstva i 67 posto ovjerenih sredstava. "Nastavljen je pozitivan rast ugovaranja i plaćanja projekata", rekao je. 
Vezano uz nepravilnosti koje se događaju u sastavu europskih fondova, Erlić je napomenuo da nije automatski riječ o prijevari, te da se u odnosu na prethodna razdoblja broj nepravilnosti smanjuje.

Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.