Sjednica Sabora - burno izvanredno zasjedanje uz uvrede i prozivanja

SABOR

U tijeku je izvanredna sjednica Hrvatskog sabora koju je predsjednik Hrvatskog sabora sazvao na zahtjev predsjednika Republike Zorana Milanovića. Teme su štrajk u pravosuđu i plinska afera. Nakon uvodnih slobodnih govora, počela je rasprava po klubovima, a očekuje se i pojedinačna rasprava koja bi mogla potrajati do dugo u noć. Dvije točke koje je Zoran Milanović predložio zaključci su kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najdulje u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti, te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.  O prvom zaključku zastupnici će raspravljati u petak, nakon što na početku sjednice iznesu stajališta na temu po izboru, a o drugom u subotu. Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika. 

Oko 17 sati zbog oluje koja je poinovno pogodila Zagreb sjednica Hrvatskog sabora prekinuta je nakratko jer je voda probila u sabornicu.

- Zatvorite prozor, voda je probila, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odredivši stanku od 10 minuta dok saborske službe ne zatvore otvorene prozore.  Voda je naime počela curiti kroz otvoreni prozor i cijediti se niz zid sabornice. Voda je počela ulaziti i na glavna vrata Sabora koja su odmah zatvorena i zaštićena ručnicima.  Poslijepodne Zagreb je ponovno pogodilo snažno nevrijeme popraćeno jakim vjetrom i kišom. Sabor raspravlja o stanju u pravosuđu na izvanrednoj sjednici koju je sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović.

Evo kronologije HRT-a:

Bošnjaković (HDZ): Zaključak nejasan, rasprava neće dovesti do konkretnih mjera

14:34

Saborski zastupnik Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a) ocijenio je na izvanrednoj sjednici koja se održava na zahtjev predsjednika Zorana Milanovića da zaključak koji je predložio o funkcioniranju sudbene vlasti nije konkretan ni jasan te da rasprava neće dovesti do konkretnih mjera. 
Milanović je za izvanrednu sjednicu predložio zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo funkcioniranje sudbene vlasti. 
Predlagatelja nemamo, a nemamo ni nekakav konkretan i jasna materijal tako da raspravljamo svatko po svom nahođenju bez osvrtanja na konkretne prijedloge kojih nema , kazao je Bošnjaković.
Dodao je da je štrajk u pravosuđu koji je u tijeku jedna neugodna stvar za društvo, ali nije ni prvi ni jedini i u budućnosti će ih sigurno biti još. 
HDZ , istaknuo je Bošnjaković, vjeruje Vladi i da će sve završiti povećanjem plaća koje su već povećane u prvom koraku i koje su zadnjih sedam godina kontinuirano rasle. 
Pitanje je da li je to dovoljno, rekao je i ponovio da kod povećanja plaća treba voditi računa o cjelokupnom sustavu javne uprave, a ne samo jednom segmentu.
Predstavnik jednog velikog sindikata već je rekao ako ovdje povisite jedan cent članovima našeg sindikata jednako jedan cent, kazao je zastupnik HDZ-a.
Nesporno je da su plaće službenika male, ali nije točno da Vlada ništa ne radi i da ne postoji volja Vlade da se situacija riješi, istaknuo je Krunoslav Katičić (HDZ) te podsjetio na zakon kojim će se urediti plaće u javnoj upravi, a koji je u proceduri .

Boris Milošević (Klub SDSS-a) smatra da nema izvanredne situacije niti ustavne krize.

I on se složio da su plaće službenika male, no pita može li ova rasprava pomoći službenicima u štrajku i pridonijeti nalaženju riješena. Kaže da predloženi zaključak ne govori o plaći, o osnovici ni koeficijentu.
A službenice od nas očekuju rješenja, mislim da im nažalost ta očekivanja nećemo ispuniti, poručio je Milošević.

Ističe problem se može riješiti jedino pregovorima između Vlade i sindikata.

Oporbeni zastupnici nakon izlaganja u ime klubova često traže stanke od 10 minuta što oteže raspravu.

Nakon klubova slijede pojedinačne rasprave za koje se prijavilo više do 40 zastupnika, pri čemu su na pojedinačne rasprave moguće replike što dodatno produljuje raspravu.

Jandroković: Pozvao sam predsjednika na sjednicu, ali nije ništa odgovorio

12:43

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u petak, uoči rasprave o štrajku pravosudnih djelatnika, da nije istina da predlagatelj, predsjednik Republike, nije pozvan na izvanrednu sjednicu Sabora, ali da od njega nije dobio nikakav odgovor.
- Predlagatelj, predsjednik Republike Hrvatske, nije ovdje. Nisam dobio nikakav odgovor iako sam ga i službeno pozvao na sjednicu, rekao je Jandroković.
Jedino što je, kaže, vidio u medijima je predsjednikova izjava da njegovo mjesto nije u Saboru i propitivanje koja bi uopće bila njegova uloga tamo - samo da pročita ono što je poslao u pisanom obliku i da su to poslovničke forme koje vrijede zastupnike.

Jandroković je naglasio i kako nije točno da Milanović nije bio pozvan na sjednice kada se raspravljalo o izboru predsjednika Vrhovnog suda. U slučaju izbora Zlate Đurđević, sam je najavio nekoliko dana prije da ne želi doći, a kada je bio u pitanju izbor suca Radovana Dobronića, tada je predsjednik Republike bio obaviješten, kao i svi ovlašteni predlagatelji, kada se o tome raspravlja u Hrvatskom saboru, poslano 8. listopada, međutim, nije došao, naveo je.
U evidenciji Sabora, od 2005. godine, nijedan predsjednik nije došao obrazlagati izbor čelnika Vrhovnog suda i mi smo normalno provodili rasprave. To znači da ne trebamo prekinuti raspravu zato što nema predlagatelja nego ćemo nastaviti s radom, poručio je zastupnicima.

Na primjedbu Daniela Spajića (Domovinski pokret) da to nije normalna praksa, Jandroković je odgovorio da nema normalne prakse jer je ovo prvi put u povijesti da je predsjednik Republike sazvao sjednicu Sabora zbog izvanrednih okolnosti.

Predsjedniku Republike je to izvanredno stanje, možda to nekome neće biti drago, ovako argumentirao: Sjednica neće ništa krucijalno promijeniti, ali to je neko pravo na izričaj. To me podsjeća kada smo u osnovnoj, kada smo bili veliki, a mali, mali, a veliki, onda bi dobili popodne dva, tri sata ključ od profesora iz tjelesnog da sami unutra igramo košarku, da ništa ne razbijamo i da onda predamo ključeve. Prema tome, sjednite, raspravljajte, imajte neke zaključke, citirao je Jandroković predsjednika Milanovića.

To je poruke predlagatelja, ja sam je dužan pročitati, a drugu, formalnu, službenu obavijest od predsjednika nisam dobio, kazao je, dodavši da će raspravu provesti, uz nazočnost državnih tajnika.

Odbacio je kritiku Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) da je ponizio Hrvatski sabor zato što nije inzistirao na dolasku predsjednika Republike i nadležnih ministara, rekavši da su predstavnici Vlade nazočni.

Optužiti mene da ponižavam Hrvatski sabor, a nije došao onaj tko je sjednicu zatražio i predložio, ma nemojte, molim vas, uzvratio je zastupnici.

 Orešković: Ovo je uzurpacija, okupacija, a ne demokracija

12:28

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a ) izlaganje je počela s kolegice i kolege i HDZ-ovci, na što je Jandroković pozvao da drži do digniteta i dostojanstva.

- Postoje neka pravila ponašanja u sabornici i nećemo to raditi... to znači da te ljude ne držite kolegama i držite manje vrijednima, kazao je Jandroković i pozvao zastupnicu da to ne čini.

Orešković je optužila Plenkovića za autoritarno vladanje koje je dovelo do izvanrednog stanja. Ovo je uzurpacija, okupacija, a ne demokracija, kazala je.

Dariju Hrebaku (HSLS) zasmetalo je što je koalicijske partnere HDZ-a nazvala žetončićima, a Andri Krstulović Opari (HDZ) što je HDZ-ovce nazvala da su nitko i ništa.

Nikola Mažar
 (Klub HDZ) kazao je da nedolazak Milanovića kao predlagatelja na sjednicu pokazuje njegov prijezir prema Saboru, nepoštovanje zakonodavne vlasti ali i njegov stav prema oporbi, svjestan da bi si nanio štetu kada bi ovdje nazočio. U konačnici vidimo i odnos predsjednika RH prema građanima, dodao je.

- Čuli smo floskule vezano za štrajk, duljinu štrajka i brigu za službenike, dobro je da građani čuju i vide razliku, rekao je Mažar. Podsjetio je kada je SDP bio na vlasti, Milanović je donio uredbu kojom je smanjio službenicima i namještenicima koeficijente i sucima smanjio plaće.

Dario Hrebak u ime Klub HSLS-a i nezavisnog Vladimira Bileka zaključio je da nisu baš dobro krenuli, da je očekivao sučeljavanje argumenata a ne vrijeđanje. Nema predlagatelja, predsjednika RH, a nema ni pola oporbenih zastupnika , dodao je.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a ) izrazio je uvjerenje da će se u pravosuđu postići kompromis ocijenivši da bi se već možda i postigao da nisu stvorene okolnosti izvanrednosti. Spomenuvši olujno nevrijeme i goleme štete te afričku svinjsku kugu upitao je li to izvanredno.

HDZ-ov zastupnik Marko Pavić također je odbacio teze da se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju.

- Sam predsjednik je rekao da ovo nije izvanredno stanje, već je rekao da vam daje dvoranu i da niše ne razbijete. To što se vi pristali na takvu igru govori koliko je oporba slaba, kazao je.

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) govorila je o štetama od nevremena navodeći kako je predstavljen sustav ranog upozorenja vrijedan 8,3 milijuna eura a nitko nije dobio upozorenje. Silvano Hrelja (Klub HNS-a i HSU) ustrajao je na temi umirovljenika navodeći podatke o mirovinama.

Zastupnica Marijana Puljak (Centar) otkrila je u izjavi za medije kako je prodala dvije karte za koncert Brucea Springsteena u Njemačkoj na koji nije mogla otići zbog izvanredne sjednice.

Zlatko Hasanbegović (Blok) u sabornicu je donio košarkašku loptu potaknut Milanovićevom izjavom kako je sazivanjem izvanredne sjednice dao oporbi ključeve dvorane da igraju na koš bez da išta porazbijaju.

 

"Brojni prijepori između oporbe i vladajućih"

12:06

HRT-ov reporter Šime Vičević kazao je u podnevnom Dnevniku HTV-a kako predsjednik Milanović nije došao u Hrvatski sabor, te da je to izazvao brojne reakcije.

Zastupnik Hrvoje Zekanović izveo je mali performans u sabornici, kao i Zlatko Hasanbegović, koji je donio košarkašku loptu.

Saborski zastupnici od jutros vode žučnu raspravu. Očekivano, brojni su prijepori između oporbe i vladajućih. Oporba insistira u tvrdnji da je pravosuđe u nikad gorem položaju, te da građani ne mogu ostvariti svoje pravo, a vladajući to opovrgavaju.

U poslijepodnevnim satima očekuju se pojedinačne rasprave.

Vičević je naglasio kako bi današnja rasprava mogla potrajati još devet sati. 

 

Grbin: Svemu dođe kraj pa će tako i ovoj korumpiranoj Vladi

10:48

Da je u državi sve u redu niti bi opozicija tražila sazivanje izvanredne sjednice niti bi predsjednik zahtjevao, a niti bi je predsjednik Sabora sazvao, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin.

- Pravosuđe ne funkcionira zbog zakonitog štrajka potplaćenih službenika koji imaju plaću koja je gotovo jednaka povećanju koje je Plenković dao sucima. Politikom ove Vlade Plenković je izazvao ovaj štrajk, koji je opravdan i zakonit, ali koji ima posljedice za građane i gospodarstvo. Posljedice će biti nesagledive i mi ćemo se kao društvo s time boriti godinama, naglasio je.

Plin za cent nije tek jedna afera nego jedna u nizu afera, dodao je.

- Kontinuirano prepucavanje između HEP-a i Vlade, a znamo da je odgovornost na jednoj osobi koja je stvorila ovaj sustav - a to je Andrej Plenković, istaknuo je.

I kao da sve to nije dosta, dodao je, Vlada je odlučila na sve ove afere odgovroiti nacrtom Zakona o medijima koji predviđa cenzuru i Upisnik novinara.

- Žele odobriti i tko će pisati o njihovim aferama. Svemu dođe kraj pa će tako i ovoj nesposobnoj i korumpiranoj Vladi, puno prije nego što mislite, rekao je. 

 

Benčić: Vidljiva i efikasna politika uništavanja institucija

10:31

U ime Kluba Možemo za govornicu je stala Sandra Benčić.

- Razlog za sazivanje ove sjednice jest uzrokovan rastućom, vidljivom i efikasnom politikom uništavanja institucija u mandatima Andreja Plenkovića, koji se odvija paralelno s politikom omogućavanja prelijevanja javnog u privatno. Pokazuje to da se ne radi ni o kakvoj slučajnosti ili nespretnoj regulaciji ili nedostatku sredstava za neovisne institucije. Sazvali smo ovu sjednicu da bi pokazali da se radi o sustavnom, sistemskom i strateškom uništavanju svake neovisne institucije za kontrolu izvršne vlasti. Počelo je s pravobraniteljstvima, zatim s Povjerenstvom za sukob interesa, a onda su došli na red USKOK i DORH i sada se već ionako oslobljane pravosuđe namjerno tjednima oslabljuje. Jedino za ove djelatnice nije bilo za plaće, navela je.

Ali, kao u reklami, dodala je, to nije sve.

- Došao je on i po Državnu reviziju, a onda se u paraleli rješavaju i mediji. Zato smo ovdje dva dana, rekla je.

 

Peović: Svaka čast službenicima koji ustraju u štrajku

10:15

Drago mi je vidjeti vas u ovako velikom broju, kazala je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović pozvavši kolege iz oporbe da ne nasjedaju na provokacije.

- Mi smo danas u Saboru s razlogom, za razliku od Zekanovića, koji jučer nije bio u svom Šibeniku na prosvjedu. Sedmi tjedan ljudi u pravosuđu štrajkaju, izvor ovog problema su redom Andrej Plenković, Vili Beroš, Marin Piletić i onda tek Ivan Malenica. Zato što je Beroš otvorio pitanje reprezentativnosti sindikata liječnika da bi takav presedan doveo sindikalnu scenu u jednu specifičnu situaciju. Sad im uskraćuju plaću za dane u štrajku, što je klasičan pritisak na radnike, poručila je.

Svaka čast službenicima koji ustraju u štrajku, dodala je.

Opet se javio Zekanović.

- Rekla je neistinu, ja sam jedini političar koji se jedini založio za radnike Cesta Šibenik. U Šibensko-kninskoj županiji je na vlasti SDP, jedini sam ih branio, drago mi je da ste mi se pridružili, rekao je, a Jandroković mu objasnio da nije Peović ništa krivo rekla pa je on dobio opomenu.

Milanović Litre je poručio kako Zekanović radi kao korisna budala za HDZ pa je Jandroković i njemu dao opomenu. 

- Dok za radnike u pravosuđu nema novaca, u HEP-u ima i to napretek, rekao je nezavisni Marin Lerotić ocijenivši degutantnim prebacivanje krivnje.

Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) kazao je kako očekuje da premijer Plenković preuzme odgovornost, sjedne za stol s predsjednikom Vrhovnog suda i štrajkašima i nađe rješenje te osigura funkcioniranje pravosuđa.

Dario Zurovec iz istog Kluba ocijenio je da je njima u Saboru daleko bolje nego građanima.

Stipo Mlinarić (Klub Domovinskog pokreta) je kazao Jandrokoviću da ga je ljepše u ovo vrijeme vidjeti u odijelu i kravati nego da objavljuje slike s plaže u kupaćima gaćicama.

- Kako kome, uzvratio je Jandroković.

Štrajkašima u pravosuđu Milinarić je poručio da ne odustanu, izdrže i nastave se boriti za svoja prava. Izdržite i dalje, vaši prsti su se savili od tipkanja njihovih kaznenih prijava, rekao je.

Emil Daus (Klub IDS-a) upitao je gdje je lova, tko je maznuo lovu i tko će za to odgovarati.

- Novac nije baš poput plina da se izgubi u atmosferi. Kada nema pravih odgovora, tada je potrebna izvanredna sjednica jer građani imaju pravo znati, poručio je Daus.

Pozvao je Vladu da poveća plaće službenicima u pravosuđu pa će se već u ponedjeljka vratiti na posao.

 

Hajduković: Vlada je poput noja zabila glavu u pijesak

10:06

U ime Socijaldemokrata za govornicu je stao Domagoj Hajduković.

- Neugodno smo iznenađeni Vladom, a ugodno predsjednikom. Za razliku od vas, predsjednik je prepoznao ozbiljnost situacije. Vlada je poput noja zabila glavu u pijesak. Svako ljeto afera jedna, ne bih se čudio kako ide da će netko iduće ljeto ukrasti neki otok, poručio je.

Hajduković je istaknuo kako je pravosuđe u blokadi.

- Vlada se češlja umjesto da rješava probleme. Milijarde nam cure, kroz plinovod nam cure euri. Vlada ne vidi izvanredno stanje. Pa mi smo 25 godina u izvanrednom stanju, 25 godina ovom državom vlada HDZ i sad žanjemo te plodove. Minimum bi bio da ste prepoznali ozbiljnost situacije i da ste sazvali sjednicu, poručio je vladajućima.

 

Pavliček o problemima Slavonije

10:04

Šef Suverenista Marijan Pavliček govorio je o problemima Slavonije, koja je, kaže, ne samo u izvanrednom nego u opsadnom stanju, što zbog afričke svinjske kuge, što zbog oluje.

- Do sada je usmrćeno 3000 komada svinja i to nije krajnji broj, a najgore je da tamo gdje su eutanazirane godinu dana nitko više neće moći držati svinje. Šest mjeseci je Ministarstvo imalo vremena za pripreme kad se kuga pojavila u BiH i Srbiji, nije se adekvatno reagiralo, naglasio je.

Slavonija bez kulena, kulenove seke nije više Slavonija, kazao je.

- Ovom naredbom će izumrijeti Slavonija. Uništit ćete je do kraja. Dodatno ju je opteretila oluja. Jučer sam pet sati bio na svom krovu, ali drugi ne mogu, 50 posto kuća je po selima prazno, a drugih 50 posto su stari, dodao je i apelirao na ministra obrane da pošalje svoje vojsku u Slavoniju da pomognu ljudima. 

 

Raspudić: Plenković ne upravlja Hrvatskom, nego duboki HDZ

10:01

Mostov Nino Raspudić prvi je stao za govornicu.

- Hrvatski narode, nositelju i vlasniče suvereniteta u svojoj Republici, što ti je danas ostalo od tvog suvereniteta? Upravljaš li doista sam sobom preko svojih predstavnika? Je li moguće da bahati birokrat sedam tjedan blokira i ignorira štrajk pravosuđa i tri tjedna nakon što je izašla plinska afera nije povukao potez i da se povukao kao mali miš? Zašto odmah nije smijenio Upravu HEP-a, ostavlja li im dovoljno vremena da zametnu dokumentaciju, zašto nije smijenio ministra ili stao u njegovu obranu ako misli da nije kriv? Zašto on sam nije već dao ostavku i raspisao izvanredne izbore? Vlada je trebala pasti već na slučaju Horvat, poručio je.

Andrej Plenković ne upravlja Hrvatskom, Vladom, HDZ-om ni Andrejom Plenkovićem, dodao je, nego njime upravljaju ljudi koji su ga postavili - tzv. duboki HDZ.

- Sklopio je pakt s vragom, a sad je vrag došao po svoje - naglasio je.

Preko svoje političke mreže umjetno stvaraju viškove plina, a onda ga prodaju, istaknuo je.

- Institucije su blokirane, veliki dio medija korumpiran, Hrvatska je zarobljena, kazao je Raspudić.

Hrvoje Zekanović se javio za povredu Poslovnika.

- Meta Mosta u ovim navodnim aferama nije vladajuća većina nego njihova konkurencija, a to je Domovinski pokret. Ova stranka ravnozemljaša sada osporava i klimatske promjene, rekao je pa dobio opomenu jer je to bila replika, a ne povreda Poslovnika.

Javio se i HDZ-ov Mario Kapulica.

- Obmanuo je, ne samo javnost nego i samog sebe. Kad kaže mali miš, vjerojatno je mislio na Zorana Milanovića, rekao je pa i on dobio opomenu.

 

Minuta šutnje za stradale u nevremenu

09:46

Počela je izvanredna sjednica.

Gordan Jandroković je na početku sjednice uime svih zastupnika izrazio sućut obiteljima stradalih u nezapamćenom nevremenu koji je pogodio Hrvatsku.

- Ovaj tragični događaj na poziva na nužnost podizanja svijesti o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama. Izražavam iskrenu zahvalnost svim službama, institucijama i pojedincima koji su pomagali i i dalje pomažu u otklanjanju posljedica oluje, a ozlijeđenima želim što brži oporavak, rekao je predsjednik Sabora.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast svim stradalima.

Potom je prihvaćen dnevni red. Prije rasprave klubovi zastupnika iznijet će stajališta. Prvi na redu u ime Mosta je Nino Raspudić.

 

Zekanovićev performans u Saboru

09:32

Zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS) u petak je, uoči početka izvanredne saborske sjednice, izveo mali performans u sabornici.

Zekanovića je zasmetalo što predsjednik Zoran Milanović, na čiji je zahtjev sazvana izvanredna sjednica, nije na nju došao, pa je za saborsku govornicu postavio predsjednikovu sliku na kartonu s natpisom: Nisam došao jer se bojim replika.

Zastupnik je pak u ruci držao pločicu za repliku, a "kartonskog Milanovića je upitao: Predsjedniče, zašto se bojite replika?.

 

Vičević: Danas o stanju u pravosuđu

09:06

HRT-ov reporter Šime Vičević javio se iz Hrvatskog sabora, kazavši kako je predsjednik Republike Hrvatske predlagatelj dvije točke dnevnoga reda, i iako je službeno pozvan da dođe danas u Sabor, on je još jučer tu mogućnost odbacio. Rekao je da predsjedniku Republike jednostavno nije mjesto u Hrvatskom saboru.

- Kada govorimo o sazivanju izvanredne sjednice, samo tjedan dana nakon što je završilo redovito zasjedanje Hrvatskog sabora, definitivno ovo jest jedna vrsta političkog presedana, s obzirom na to, da do sada nitko nije iskoristio svoje ustavne ovlasti da je sazove, pogotovo u ovakvim okolnostima, kada je zahtjev poslala oporba, a na to odgovorio predsjednik Republike zatraživši izvanredno zasjedanje, poručio je Vičević.

Što se tiče današnjeg prvoga radnog dana, on će u 9.30 započeti iznošenjem slobodnih govora. A zatim će na dnevni red doći prva i jedina točka dnevnog reda danas - stanje u pravosuđu koje je uzrokovano štrajkom pravosudnih djelatnika, a koje traje već sedmi tjedan.

Oporba je razradila svoj plan, imala je jučer sastanak, te očekuju burnu raspravu. No, vladajući tvrde da se sa Sindikatima razgovara na dnevnoj bazi.

Jutros u 8 sati sastao se matični Odbor za pravosuđe, koji je raspravljao o stanju u pravosudnom sektoru. Vičević je dodao kako misli da će se o plinskoj aferu u HEP-u raspravljati sutra.

U nedjelju će se glasovati o obje točke, odnosno dva zaključka.

- Prvi zaključak ide u smjeru da se Vladu obveže da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, utvrdi mjere za poboljšanje funkcioniranja pravosuđa. Drugi pak zaključak ide u smjeru da se Vladu obveže, da u 15 dana utvrdi sve osobe i institucije koje su odgovorne za nanošenje velike štete HEP-u. Za donošenje ovih dvaju zaključaka treba 76 ruku saborskih zastupnika, a oporba to za sada nema, pa bi se moglo zaključiti kakav bi mogao biti ishod glasovanja, poručio je Vičević. 

 

Sastao se matični Odbor za pravosuđe

09:00

Uoči početka plenarne sjednice, sastao se Odbor za pravosuđe i većinom glasova odbio zaključak kojim bi Sabor Vladu obvezao da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo funkcioniranje sudbene vlasti.

Odbor je zaključak odbio većinom glasova a na sjednici su bila samo dva oporbena zastupnika, predsjednik Mišel Jakšić (SDP) i član Nikola Grmoja (Most).

Članovi Krešo Beljak (HSS), Vesna Nađ (Socijaldemokrati) i Ružica Vukovac (NZ) nisu se pojavili.

 

Oporba očekuje prihvaćanje predloženih zaključaka

08:58

Oporba koja je inicirala sazivanje izvanredne sjednice ukupno ima 74 ruke, što znači da bi trebali pridobiti dio vladajućih kako bi zaključci prošli, a Vlada dobila obveze.

Nakon što je u srijedu rekao da očekuje Milanovića na izvanrednoj sjednici s obzirom da je predlagatelj, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak mu je i službeno uputio poziv da dođe na sjednicu i obrazloži dvije točke, no Milanović je takvu mogućnost odbacio.

- Predsjedniku u Saboru nije mjesto, što bih radio tamo?, kazao je Milanović.

Iz oporbe poručuju kako očekuju da će na sjednici svi biti prisutni jer je riječ o problemima koji direktno utječu na život građana. Očekuju i da će predloženi zaključci biti prihvaćeni, a Sandra Benčić (Možemo!) najavljuje da će na sjednici stvoriti atmosferu u kojoj će biti jako teško ne glasati za zaključke.

Poziv za izvanrednu sjednicu, Gordan Jandroković je uputio i hrvatskoj Vladi.

Zahtjev predsjednika Republike za izvanrednom sjednicom, premijer Andrej Plenković nazvao je politikanskom, pristranom i praktički potpuno oporbenom inicijativom.

Milanovićev zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice je presedan u 30-ak godina modernog hrvatskog parlamentarizma i korištenje ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sabor-u-petak-pocinje-trodnevnu-izvanrednu-sjednicu-10910330

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.