Sve službe usmjerene na pružanje pomoći stanovništvu na stradalim područjima

Sve službe usmjerene na pružanje pomoći stanovništvu na stradalim područjima

Radi koordinacije svih aktivnosti u otklanjanju posljedica snažnog olujnog nevremena koje je pogodilo velik dio Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s članovima Vlade, županima stradalih županija te predstavnicima svih nadležnih službi. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je zahvalio svim sastavnicama domovinske sigurnosti i lokalnoj zajednici, osobito vatrogascima, policajcima, zdravstvenim djelatnicima, vojnicima, pripadnicima civilne zaštite, HGSS-ovcima, komunalnim službama, kao i svim volonterima koji pomažu u otklanjanju posljedica olujnog nevremena. 
Predstavnici županija i nadležnih službi izvijestili su o dosad utvrđenim štetama na privatnoj imovini, javnoj infrastrukturi, poljoprivrednim i šumskim površinama te gospodarskim objektima. 
Na sastanku je zatraženo od svih župana i lokalnih stožera da žurno podnesu sve dodatne zahtjeve za interventnim snagama, opremom, građevinskim materijalom i drugim potrepštinama, kako bi se što prije pomoglo stanovništvu i normaliziralo stanje na terenu. Prioritet je otklanjanje šteta na elektro-distribucijskom sustavu kako bi se u što kraćem roku uspostavila redovna opskrba električnom energijom.
 
Kao i u slučajevima ranijih prirodnih nepogoda velikih razmjera, Vlada će pružiti financijsku i svaku drugu pomoć županijama i stanovništvu u saniranju nastalih šteta. Stoga je zatraženo od predstavnika županija da u okviru područja njihovog djelovanja izrade preliminarnu procjenu šteta kako bi se pomoć mogla uputiti što žurnije. Predsjednik Vlade apelirao je na sve dionike da u svom djelovanju budu maksimalno agilni, koordinirani i usmjereni prema potrebama građana na stradalom području, a pritom će Vlada, svi njezini resori i nadležne službe biti na raspolaganju cijelo vrijeme. 
Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek izvijestila je da je ovoga tjedna Hrvatsku poharala grmljavinska oluja koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.
 
Na sastanku su uz predsjednika Vlade i članove Vlade, sudjelovali gradonačelnik Zagreba te župani i predstavnici Karlovačke županije, Sisačko-moslavačko županije, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Virovitičko-podravske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske županije i Istarske županije. Prisustvovali su i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog inspektorata, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda, Robnih zaliha, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatskog crvenog križa.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.