Predsjednik odlikovao hrvatske branitelje: Ono što ste učinili za Hrvatsku ne može i ne smije biti zaboravljeno

Predsjednik odlikovao hrvatske branitelje: Ono što ste učinili za Hrvatsku ne može i ne smije biti zaboravljeno

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i to pripadnicima 204. vukovarske brigade, 9. gardijske brigade „Vukovi“, 130. brigade Hrvatske vojske  iz Osijeka, policije iz Vukovara i Križevaca te jedinice za posebne namjene iz Valbandona.

 „Prošlo je 30 godina, proći će još 30 godina i pitanje je tko će od nas biti ovdje, ali ono što ste učinili i ono što radite ovih 30 godina za Hrvatsku ne može i ne smije biti zaboravljeno. Neka je slava svima koji nisu među nama, da se ne zaboravi i da ostanemo Domovini vjerni“,  poručio je predsjednik Milanović na svečanosti u Uredu predsjednika Republike. Čestitajući hrvatskim braniteljima na odlikovanjima i priznanjima, predsjednik Milanović je kazao kako su ih trebali dobiti i ranije, ali da nikada nije kasno zahvaliti im na časnom sudjelovanju u Domovinskom ratu.  „Ovo je dug časti, nije svakodnevan događaj, nešto što ostaje za pamćenje“,  istaknuo je predsjednik Milanović.

 U ime odlikovanih Predsjedniku Republike zahvalio se umirovljeni general-bojnik Željko Živković. „Danas stojimo ovdje zajedno kako bismo podijelili trenutak velike časti i ponosa. Ova priznanja nisu samo znak individualnih postignuća, već odražavaju duh zajedništva i predanosti. Primajući ova odličja osjećamo se duboko počašćenim, ali smo također svjesni odgovornosti koja ide s tim. Ova nagrada nije samo priznanje za nas, već za svakog vojnika koji je dijelio trenutke izazova s nama. Pobjeda je bila rezultat timskog rada i suradnje“, rekao je umirovljeni general-bojnik Željko Živković.

 Za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je Milan Čanić, posmrtno. Za junački čin u Domovinskom ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su Zdenko Horvat, Siniša Jakševac, Zlatko Kovačić, Damir Kršić, a posmrtno Nenad Sinković, Ivo Ramljak i Josip Kvesić.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, Redom bana Jelačića odlikovani su Marinko Babić, Mirko Brekalo, Marko Cvitković, Ivan Ćurić, Željko Živanović, Zvonko Milas, Vladimir Urban koji se vodi kao nestali, te posmrtno Vladimir Đukić i Franjo Kračak.

 Kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom posmrtno su odlikovani Milorad Beg, Goran Štipak i Žarko Lauc. Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, Redom hrvatskog križa odlikovani su Drago Korać, Željko Gobac te posmrtno Zvonko Kovačić.

 Za osobite zasluge stečene u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, Redom hrvatskog trolista, odlikovani su Ivica Živković, Josip Lovrić, Jelica Pintar, Dragica Borovac i Željko Dodig, a posmrtno Milan Jurišić, Nikola Tićak, Pavo Majdančić, Miroslav Lovrinić, Davor Grginović, Vjeko Pecirep, Dominko Lovrić, Stipe Krnić, Nikola Zdunić i Kristian Tonković.

 Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Redom hrvatskog pletera, odlikovani Miroslav Pavrlišek, Dalibor Demetar, Ivica Govorušić, Ivana Hećimović Polimanac, Stjepan Crnčić, Stjepan Mekovec i Božo Mrvčić, a posmrtno Frane Zorić.

 Spomenicom domovinskog rata za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Mladen Živčić, Tihomir Kolar, Mario Crnjak, Vladimir Abel, Franjo Tibor, Elvis Josip Žunac, Slavko Ćošić, Hrvoje Začkaj, Robert Varga, Dražen Španjol, Darko Plantek, Ninoslav Marić, Robert Gergurec, Franjo Glavati, Aleksandar Černela, Miroslav Bužonja, Željko Blažević, Stjepan Crnčić, Stjepan Vilar, Dražen Drčić i Ivica Premužić.

 Za časnu i uzornu službu, Spomenicom domovinske zahvalnosti, odlikovan je Dario Magić. Za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“, medaljom „Bljesak“, odlikovan je Nino Perušić, dok je Slavko Lauš odlikovan medaljom „Oluja“ za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

 Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, glavni tajnik Ureda predsjednika Dinko Suton, šefica Protokola Predsjednika Dragana Podner, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pomoćnik pročelnika Kabineta Predsjednika Goran Grobotek i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina..

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.