Plenković: Nevjerojatna operacija s ciljem počinjenja političke štete Vladi, a istodobno koristi za oporbene stranke

Plenković: Nevjerojatna operacija s ciljem počinjenja političke štete Vladi, a istodobno koristi za oporbene stranke

Osvrnuvši se u uvodnom dijelu sjednice Vlade, na aferu u kojoj je Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik sada bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, s određenim medijima počinio koruptivna djela, a potom nekim oporbenim strankama davao određene informacije koje su se kasnije koristile u političkim napadima na Vladu, premijer Plenković naglasio je da se u biti radi o aferi oporbe jer u njoj nema članova HDZ-a. Lažne oporbene teze koje nastoje ovu situaciju i aktivnosti jednog čovjeka za koje nije imao niti mandat, niti nalog Vlade, niti bilo koga tko u ovoj Vladi sjedi, a pritom nije čak niti član HDZ-a, uspoređivati s ranijim slučajevima poput Fimi medije u potpunosti odbacujemo, poručio je naglasivši da se upravo iz takvih teza vidi namjera da je cijela ta operacija korištena isključivo kako bi se nanijela politička šteta i u konačnici dovelo do rušenja Vlade. Odabir Lovrinčevića kao savjetnika je bila politička odgovornost i odabir bivšeg ministra Filipovića i zbog toga je on i razriješen, dodao je.

Otvarajući današnju, 271. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
Podsjetio je da je jučer razriješio dotadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, kao i njegovoga posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića, koji je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade razriješen i svih drugih dužnosti na koje je imenovan, a uslijed informacija koje su objavljene u određenim medijima.
Prema tim informacijama, kazao je premijer Plenković, razvidno je da je Lovrinčević, u svojstvu posebnog savjetnika ministra, počinio koruptivna djela zajedno s određenim medijima, a informacije koje su bile selektivne i prilagođene ti su medijski djelatnici dalje davali oporbenim strankama koje su koristile te iste polu-informacije za političke napade na Vladu.
Ne samo da objavljene poruke i snimke potvrđuju da je Lovrinčević dijelio državni novac određenim medijima nego im je i davao određene informacije koje su se kasnije politički koristile protiv Vlade, dodao je.
„Nevjerojatna operacija koja je trajala proteklih nekoliko mjeseci s ciljem počinjenja političke štete Vladi, a istodobno koristi za oporbene stranke“, istaknuo je kao najvažnije naglasivši da su u Vladi bili konsternirani i šokirani tim informacijama.

Dodao je da će, ako se kasnije pokaže da su one bile točne i istinite, to biti predmet interesa nekih drugih tijela.„U svakom slučaju šokirani smo pokušajem ili obavljanjem korupcije medija koju kasnije oporba, dakle te korumpirane informacije, koristi u političkom napadu na Vladu“, zaključio je premijer Plenković kazavši da je jučerašnja reakcija Vlade na to bila trenutna i rezolutna.

U ovoj aferi nema nijednog člana HDZ-a, radi se o sprezi Lovrinčevića, dijela medija i dijela oporbe

U potpunosti je odbacio lažne oporbene teze koje nastoje ovu situaciju aktivnosti jednog čovjeka za koje nije imao niti mandat, niti nalog Vlade, niti bilo koga tko u ovoj Vladi sjedi, a pritom nije niti član Hrvatske demokratske zajednice, usporediti sa slučajem Fimi medije.Ne samo to nije točno, naglasio je premijer, nego se upravo iz takvih teza vidi cijela namjera te operacije - a to je isključivo da se nanese politička šteta i u konačnici dovede do rušenja Vlade. Odabir Lovrinčevića kao savjetnika bio je politička odgovornost bivšeg ministra Filipovića i zbog toga je on i razriješen.
„Nije dobro da se tu razotkriva sprega Lovrinčevića, dijela medija i dijela oporbe. Tako da je to u biti njihova afera, afera u kojoj članica ni članova HDZ-a nema“, naglasio je dodavši da će Vlada nastaviti sve tumačiti hrvatskoj javnosti.

Ukupno je do sada iz grčkih pritvora pušten 41 hrvatski državljanin

Osvrnuo se potom na situaciju s hrvatskim državljanima koji su u grčkim pritvorima nakon navijačkih nereda u Ateni u kolovozu.
Nastavno na puštanje 20-ak proteklog vikenda, jučer i prekjučer pušteno ih je još 20-ak pa je ukupan broj onih koji su do sada pušteni na slobodu 41.
Hrvatsko Veleposlanstvo u Ateni je, temeljem naloga veleposlaniku, pružilo novčanu pomoć za potrebu kupnje avionskih karata i drugih troškova radi povratka u Hrvatsku za 29 hrvatskih državljana, a izdano je i 11 putnih listova.

„Mi ćemo nastaviti, kao što smo to činili sve ove mjesece i kao što inače brinemo o svim hrvatski državljanima, bez obzira tko bili, gdje bili, u kakvoj vrsti problema i zbog kojeg razloga se nađu, davati im konzularnu podršku, a isto tako u našoj komunikaciji s grčkim vlastima nastaviti raditi na tome da se velika većina ovih naših državljana što prije vrati u Hrvatsku“, poručio je premijer Plenković.
Od brojnih drugih aktivnosti u proteklome tjednu izdvojio je Dane regionalnog razvoja održane u Šibeniku, pohvalivši organizaciju manifestacije koja je, kazao je, još jednom pokazala uspješnost i korisnost članstva Hrvatske u Europskoj uniji, provedbu u potpunosti prve financijske perspektive te aktivan pristup apsorpciji sredstava iz aktualne financijske perspektive,  provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te uspješno korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti.
U Šibeniku je dodijeljeno i novih 36 ugovora iz programa Zaželi, vrijednih 37 milijuna eura, dodao je.
Premijer Plenković krajem prošloga tjedna primio je kineskog ministra sporta i predsjednika olimpijskog odbora, s kojim je dogovorena daljnja suradnja u pogledu treninga kineskih sportaša u Hrvatskoj u timskim sportovima koji se održavaju na ljetnim olimpijskim igrama.
U Zagrebu je bila i rektorica College of Europe Federica Mogherini, s kojom je potpisan sporazum o šest stipendija godišnje za hrvatske studente.
Održana je velika konferencija na temu demografskih promjena u Europi, na kojoj je otvorena rasprava o temi kojom se bavi potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Najavljeno je i održavanje Vijeća za demografsku revitalizaciju, kontekstualizirana demografska dinamika u Hrvatskoj u odnosu na Europu i svijet, kao i mjere koje Vlada poduzima za jačanje obitelji i mladih.

Hangari vrijedni 36 milijuna eura bit će spremni na vrijeme za prihvat prvih 6 Rafalea

Ranije ovoga tjedna premijer Plenković sa suradnicima posjetio je nove hangare na Plesu koji se grade za prihvat borbenih aviona Rafale. Investicija je vrijedna 36 milijuna eura, a hangari će biti gotovi na vrijeme, prije dolaska prvih 6 aviona do kraja travnja.
Predsjednik Vlade primio je i Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, izrazio mu podršku i zaželio uspjeh na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu u Srbiji. Uoči sjednice Vlade, premijer Plenković sudjelovao je na obilježavanju Dana Grada Velike Gorice i čestitao  na nizu sjajnih uspjeha koje taj grad postiže.

Najavio je da će nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijeliti 56 ugovora lokalnim akcijskim grupama vrijednih čak 103 milijuna eura za brojne projekte u području poljoprivrede te digitalizaciju u poljoprivredni.
Nakon sjednice premijer Plenković otputovat će u Bruxelles gdje će sudjelovati na sastanku Europskoga vijeća i sastanku na vrhu sa zemljama zapadnog Balkana.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.