Plenković najavio je da će Hrvatskom saboru za novog ministra gospodarstva predložiti Damira Habijana

Plenković najavio je da će Hrvatskom saboru za novog ministra gospodarstva predložiti Damira Habijana

Po završetku sastanka Europskoga vijeća, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u razgovoru s novinarima na najvažnije teme raspravljane u Bruxellesu u protekla tri dana.  Prije nego je izvijestio o zaključcima Europskoga vijeća, premijer Plenković predstavio je važnu odluku za hrvatske svinjogojce vezanu uz mjere za suzbijanje afričke svinjske kugu. 
- Zahvaljujući našem planu i gotovo potpunom smirivanju epidemije, danas je na temelju našega izviješća i prijedloga Europske komisije donesena odluka o relaksaciji mjera, što znači da će naši poljoprivrednici moći obavljati svinjokolju na svojim gospodarstvima, izvijestio je danas iz Bruxellesa premijer Plenković poručivši da je Hrvatska, kao ozbiljna i uređena zemlja koja poštuje i svoje zakone i europska pravila, došla u fazu smirivanja afričke svinjske kuge i sada može dizati ograničenja koja su bila jedini načini za sprječavanje širenja te bolesti. Kazao je i da je iz grčkih pritvora danas pušteno još 12 hrvatskih državljana, a očekuje se puštanje njih još 20-ak u idućim danima. Najavio je da će Hrvatskom saboru za novog ministra gospodarstva predložiti Damira Habijana.  
Naime, jutros je s povjerenicom za zdravlje Stellom Kyriakides razgovarao o Akcijskom planu koji je hrvatska Vlada uputila Europskoj komisiji prije desetak dana, vezanom uz mjere za suzbijanje i kontrolu te bolesti.
 
"Zahvaljujući našem planu i gotovo potpunom smirivanju epidemije, danas je na temelju našega izviješća i prijedloga Europske komisije u jednom posebnom odboru koji se bavi biljem, životinjama, hranom i stočnom hranom, donesena odluka o relaksaciji mjera, što znači da ćemo tzv. regionalizacijom i novim zoniranjem onoga što je bilo pod mjerama ograničenja, biti u mogućnosti da naši poljoprivrednici mogu obavljati svinjokolju na svojim gospodarstvima", istaknuo je premijer. 
Meso životinja s tog područja, dodao je, a radi se o Vukovarsko-srijemskoj županiji, dijelu Brodsko-posavske i Osječko baranjske županije, moći će se stavljati na tržište u Hrvatskoj. 
Odluka će biti objavljena idućega tjedna, a premijer je poručio da je učinjeno ono što je cijelo vrijeme bili govoreno - da je Hrvatska, kao ozbiljna i uređena zemlja koja poštuje i svoje zakone i europska pravila, došla u fazu smirivanja afričke svinjske kuge i sada može dizati ograničenja koja su bila jedini načini za sprječavanje širenja bolesti.
 
Iz grčkih pritvora danas pušteno 12 hrvatskih državljana, očekujemo da ih se do blagdana pusti još 20-ak 
 
Izvijestio je da je danas je iz grčkih pritvora pušteno  novih 12 hrvatskih državljana, što čini ukupno 75 puštenih hrvatskih državljana za sada.  Očekuje, dodao je, da se u sljedećim danima, uoči Božića i Nove godine, pusti još sigurno 20-ak njih.  
"Kao država, napravili smo ono što radimo uvijek u ovakvim situacijama - brinemo o našim građanima bez obzira u kakvoj vrsti problema se našli ili o kome je riječ", naglasio je.
 
Fleksibilnije kontrole na granicama za vrijeme blagdana
 
Premijer Plenković razgovarao je tijekom boravka u Bruxellesu i s talijanskom premijerkom Meloni i slovenskim premijerom Golobom o privremenim kontrolama na granicama.  
Dogovorili su da u periodu božićnih i novogodišnjih blagdana taj privremeni režim bude što fleksibilniji, tako da se ne stvaraju gužve na granicama s obzirom da se očekuje veliki priljev ljudi.  
Što se tiče samoga sastanka Europskoga vijeća, premijer Plenković kao najvažnije odluke izdvojio je one od jučer o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldovom te o kandidatskom statusu za Gruziju, kao i izrazito povoljan zaključak za Bosnu i Hercegovinu, koji je praktički gura prema otvaranju pregovora i to možda već u ožujku.
 Zadužili su, dodao je, Europsku komisiju da podnese novo izvješće samo o Bosni i Hercegovini, a s predsjednicom Europske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom dogovorio je zajednički posjet toj zemlji kako bi ih potakli na dodatne reformske napore čime bi BiH ulovila korak u pristupnom procesu s ostalim zemljama jugoistočne Europe.
 
Novi sastanak Vijeća u siječnju
 
Govoreći o kompromisu predloženom o Višegodišnjem financijskom okviru, premijer Plenković ocijenio ga je solidnim. 
Pojasnio je da za mađarskog premijera to u ovom trenutku nije bilo moguće, dodavši da on nije pristao na novi instrument pomoći Ukrajini, kao ni na pitanje koje se odnosi na kamate koje se plaćaju za Instrument EU iduće generacije.
 
Stoga je dogovoreno da se već u siječnju ponovno sastane Europsko vijeće te da se u međuvremenu pronađe način za rješenje tog problema. Međutim, naglasio je premijer Plenković, svi ostali uspjeli su postići maksimalnu suglasnost za reviziju sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2024.-2027. te kazao kako očekuje da će se rješenje pronaći na summitu u siječnju. 
Danas je Europsko vijeće raspravljalo o situaciji na Bliskom istoku, pitanju migracija, pitanjima sigurnosne i obrambene politike.
 
Hrvatska računa na dodatna sredstva za troškove čuvanja vanjske granice EU
 
Upitan na koliko bi Hrvatska mogla računati od 2 milijarde eura namijenjenih za pitanje migracija, s obzirom na čuvanje vanjske granice EU, premijer je pojasnio da se radi o okvirnom dogovoru koji u ovom trenutku ne definira koliko će pojedinih sredstava ići za pojedinu zemlju. Hrvatskoj, kazao je, trebaju dodatna sredstva za troškove koje ima za sprečavanje nezakonitih migracija, od infrastrukture do opreme i samog financiranja granične policije koja sa 6.700 policajaca čuva granicu. Najavio je da će Hrvatska kandidirati i argumentirati svoje zahtjeve za ta sredstva na koja i računa. 
Na pitanje hoće li Ukrajina od siječnja ostati bez novaca, premijer je ustvrdio da neće. 
Podsjetio je da je Europska unija i do sada kroz okvir tzv. makrofinancijske pomoći plus, što je dio europskoga proračuna, Ukrajini davala otprilike milijardu do milijardu i pol eura na mjesečnoj razini za funkcioniranje ekonomije i države.  
Naći će se sredstva i premostiti ta situacija, kazao je premijer Plenković, dok se to pravno i formalno ne regulira.
 
Za novog ministra gospodarstva premijer će Saboru predložiti Damira Habijana
 
Na upit novinara premijer Plenković je potvrdio da će za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja predložiti dosadašnjeg saborskog zastupnika i predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana. 
Habijan će se u ponedjeljak, dodao je, predstaviti partnerima u parlamentarnoj većini, a zatim i pred stranačkim tijelima HDZ-a, a potom će premijer uputiti pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora za sazivanjem izvanredne sjednice. 
Očekuje se da će se Habijan nadležnom saborskom Odboru predstaviti već u srijedu, kada bi trebalo biti održano i glasovanje o povjerenju novom ministru na plenarnoj sjednici. 
 
Nečuvena afera s koruptivnim slijedom aktivnosti neugodnim prije svega za Most
 
Osvrnuo se i na aferu zbog koje je smijenio dotadašnjeg ministra gospodarstva i njegovog posebnog savjetnika.  
Iz objavljenih poruka, naglasio je, sasvim je jasno da je postojala sprega između bivšeg posebnog savjetnika ministra koji je komunicirao s jednim novinarom koji je onda komunicirao s jednom oporbenom strankom u dogovoru da se ne napada ministra, nego predsjednika Vlade.  
"Dakle, nečuvena afera, takvo nešto još nismo vidjeli", poručio je premijer Plenković ocijenivši da se radi o jednom koruptivnom slijedu aktivnosti, neugodnom prije svega za Most, koji treba u cijelosti rasvijetliti.  
Ako u tom procesu, dodao je, osim pravosudnih tijela koja će se sigurno zainteresirati za taj slučaj, treba pomoć i od strane službi koje vode računa o nacionalnoj sigurnosti, nema ništa protiv toga u cilju da se sve to rasvijetli do kraja.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.