Republika Hrvatska od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom (SEI)

cei
Republika Hrvatska od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom (SEI).Jedan od glavnih ciljeva predsjedanja Republike Hrvatske je jačanje temeljnog usmjerenja Srednjoeuropske inicijative – pružanje potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a. Nadalje, prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na: prijenos znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-a s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

Također, 25. i 26.  travnja 2018. je u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, održan stručni sastanak o izgradnji kapaciteta u procesu EU integracija pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“.U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 29. svibnja 2018. u Zagrebu je održana stručna konferencija o kombiniranom prijevozu.U prvoj polovini lipnja 2018. održana su dva ministarska sastanka. U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, 6. lipnja 2018. u Zagrebu je održan ministarski sastanak o jačanju kohezije i kompetitivnosti kroz regionalnu suradnju.Dana 11. lipnja 2018. u Splitu je održan godišnji sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a, domaćin kojega je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.Središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja bio je koncert u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, održan 14. kolovoza 2018. godine u atriju Kneževa dvora. Nastupili su prvi klarinet Berlinske filharmonije Andreas Ottensamer i argentinski pijanist Jose Gallardo.

Tradicionalni neformalni sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a održan je na marginama 73. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda 26. rujna 2018. godine.U Zagrebu je 26. i 27. rujna 2018. godine održana stručna međunarodna konferencija „Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra“. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja sa ciljem razmjene iskustava o energetskoj učinkovitosti i energetskoj obnovi zgrada te promicanja korištenja obnovljivih izvora energije.

U Zadru je povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine u organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju 25.-27. listopada 2018. održana dvodnevna međunarodna stručna konferencija „Underwater cultural heritage in Europe today“. Cilj ove konferencije bio je identificirati ključne izazove, analizirati mogućnosti njihova rješavanja te poticati daljnje istraživanje bogate i raznovrsne podvodne kulturne baštine Europe. Konferencija je organizirana u okviru dvaju aktualnih predsjedanja Republike Hrvatske – Srednjoeuropskom inicijativom i Vijećem Europe. Drugi događaj o okviru ovih dvaju predsjedanja RH i u organizaciji Ministarstva turizma bit će stručni skup o putevima maslinovog ulja 14. – 16. studenoga 2018. godine na Malom Lošinju.

Akademski orkestar CEMAN održao je 26. listopada 2018. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebu svečani koncert u organizaciji Konzervatorija Giuseppe Tartini. CEMAN (Central European Music Academies Network) je srednjoeuropska mreža glazbenih akademija. Osnovana je u cilju razmjene studenata i nastavnika te promicanja povijesne i kulturne baštine država članica Srednjoeuropske inicijative.U okviru parlamentarne dimenzije suradnje, u Zagrebu će se 26. studenoga 2018 održati sastanak parlamentarne skupštine SEI-a na temu Održivi turizam i lokalna zajednica – kako ojačati održivost?

Ključni i završni događaj hrvatskog predsjedanja, summit predsjednika vlada država članica SEI, održat će se 3.- 4. prosinca 2018. godine u Zagrebu. Paralelno uz summit, 4. prosinca 2018. godine, održat će se Poslovni forum SEI-a, sudionici kojega će biti predstavnici gospodarskih komora država članica, kao i drugi zainteresirani subjekti.Srednjoeuropska inicijativa je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovana je 1989. godine u Budimpešti, a u njezinom je članstvu osamnaest država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu.

Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata. SEI povezuje multilateralnu diplomaciju i upravljanje projektima, kao primatelj i kao davatelj pomoći, te predstavlja poveznicu između EU makroregija. Suradnja se odvija kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.

Republika Hrvatska je članica SEI-a od 1992. godine. Prvi je put presjedala Inicijativom 1998. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.