Predsjednik Milanović došao na trening i podržao hrvatsku košarkašku reprezentaciju osoba u kolicima

Predsjednik Milanović došao na trening i podržao hrvatsku košarkašku reprezentaciju osoba u kolicima

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas hrvatske reprezentativce Hrvatske košarkaške reprezentacije osoba u kolicima koji se u Sportsko-gimnastičkom centru „Aton“ u Nedelišću pripremaju za nastup na Europskom prvenstvu košarkaša u kolicima B i C divizije.

Europsko prvenstvo košarkaša u kolicima B i C divizije održat će se od 12. do 22. lipnja u Sarajevu, a predsjednik Milanović je nakon treninga hrvatskim košarkaškim reprezentativcima zaželio puno uspjeha na natjecanju istaknuvši kako su u tako dobroj kondiciji da im koš ne bi uspjeli zabiti ni profesionalni košarkaši.

 „Impresivno! Da im se ljudi koji nemaju invaliditet sad suprotstave ne bi koša zabili, ni profesionalni košarkaši. Ovo je fizički jako teško i u tom sportu se vidi, isto tako, koliko je neko društvo otišlo daleko u brizi i potpori ljudima s invaliditetom i s posebnim potrebama ove vrste. U ovakvom su sportu najjači, ne oni koji su inače najjači u košarci, nego oni koji već dugo ulažu. Hrvatska tu ide naprijed, nismo loši“, poručio je predsjednik Milanović.

 Hrvatska košarka u kolicima postoji od 70-ih godina 20. stoljeća, ali zanimanje za ovaj iznimno atraktivan sport osoba s invaliditetom naglo je poraslo nakon Domovinskog rata, kada su se ovom sportu priključili mnogi mladi hrvatski branitelji. Tako se košarka u kolicima od jedne sekcije u Zagrebu razvila u strukturiranu organizaciju koja danas ima Prvu i Drugu ligu, mušku reprezentaciju koja se u Sarajevu nada izboriti plasman u A diviziju - društvo najboljih europskih reprezentacija, a u postupku je osnivanje i ženske reprezentacije

Trenutno se u Hrvatskoj najbolja košarka u kolicima igra u Splitu, Zagrebu i Zadru, a jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u kolicima je Splićanin Dino Sinovčić, koji je ujedno i jedan od najboljih svjetskih paraplivača te će na Europsko prvenstvo doći direktno sa Svjetskog prvenstva u plivanju.         Uz Dinu Sinovčića, ponajbolji hrvatski košarkaši u kolicima su Admir Demirović i Ante Štimac, a izbornik reprezentacije je Riječanin Siniša Kuharić, koji je ove godine dobio godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za predani volonterski rad s osobama s invaliditetom.

 Osim predsjednika Milanovića trening hrvatskih košarkaških reprezentativaca pratili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, načelnik Općine Nedelišće             Nikola Novak, tajnik Saveza košarkaša u kolicima Damijan Lisska, pomoćni trener reprezentacije Igor Ograjšek, glasnogovornik reprezentacije Kristijan Sirotich te povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.