Novak Đoković je pobjednik Wimbledona

Novak Đoković je pobjednik Wimbledona

Novak Đoković osvojio je treći Grand Slam teniski turnir sezone u Wimbledonu nakon što je u finalu svladao Australca Nicka Kyrgiosa sa 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3).

Đokoviću je to 21. Grand Slam naslov, a sedmi Wimbledon. Od njega je bolji samo Rafael Nadal , koji je 22 puta slavio na jednom od četiri najveća turnira, dok Švicarac Roger Federer ima jednu pobjedu više u Wimbledonu .

Dodajmo kako je Đokoviću ovo četvrto uzastopno slavlje u All England Clubu, a posljednji poraz doživio je 2017. godine u četvrtfinalu od Čeha Tomasa Berdycha . Nakon toga je dobio 28 mečeva na trećem Grand Slam turniru sezone.

Srpskom tenisaču ovo je 88. osvojeni turnir u karijeri, dok je Australac osvojio šest turnira. Posljednju je osvojio 2019. u Washingtonu.

Prvi je do prednosti stigao Australac koji je pri rezultatu 2-2 napravio break, a potom i obranio prednost. Kyrgios je u prvom setu imao sedam as servisa, 14 winnera i samo četiri neprisiljene pogreške, od kojih je dvije napravio u posljednjoj igri seta.

Zanimljivo, bio je to treći susret zaredom u kojem je Đoković startao s 0-1. U četvrtfinalu je čak izgubio 0-2 od Talijana Jannike Sinnera, au polufinalu 0-1 od Britanca Camerona Norrieja, ali je oba meča okrenuo u svoju korist. Baš kao i proces protiv Kyrgiosa.

Srpski tenisač je u drugom setu zaigrao puno bolje, prvo je napravio break pri vodstvu od 2-1, a potom je poveo i 4-1. Kyrgios je u devetom gemu uspio nadoknaditi izgubljeni gem, imao je 0-40, pa još jednu break loptu, ali je promašio sve četiri. Đoković je osvojio gem i postavio na 6-3 i 1-1 u setovima. To je toliko iznerviralo Australca da je između gemova vikao i svađao se tko zna s kim.

Na otvaranju trećeg seta Đoković je imao dvije lopte za okrenuti, ali se Australac izvukao i poveo 1-0. Ključni gem u trećem setu dogodio se pri rezultatu 4-4. Kyrgios je imao 40-0, ali je izgubio pet poena zaredom za odmor. Đoković je tada obranio svoj servis i osvojio set sa 6-4. Australac je u svom stilu "ludio" cijeli treći set, zbog čega je u jednom trenutku dobio opomenu.

U četvrtom setu Kyrgios se uspio posložiti i to se odmah vidjelo u njegovoj igri. Ponovno je igrao izvrsno, baš kao i Đoković, oba su tenisača držala svoje servise bez break lopti i set je otišao u trinaesti gem.

"Tiebreak" je započeo Đokovićevim "mini breakom" i vodstvom od 2-0. Australac je vratio izgubljeni poen, ali je potom izgubio dva poena na svoj servis (1-4). Kada je Đoković poveo 6-1, bilo je jasno da više nema povratka. Australac je uspio osvojiti još dva boda, ali to nije bilo dovoljno. Đoković je dobio trinaesti gem sa 7-3 za veliko slavlje,.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.