Varaždinska županija „domaćin“ Davis Cup trofeja

DAVIS CUP TROFEJ U VŽ

U Županijskoj palači u Varaždinu promoviran je Davis Cup trofej, vrijedan 400 tisuća dolara. Trofej se sastoji od postolja s tri razine s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je trofej iznimne vrijednosti. Izrađen je 1899.godine, a za izradu je te godine Dwight Fille Davis izdvojio 1.000  dolara. Vrijednost trofeja Davis Cupa danas daleko premašuje njegovu početnu cijenu izrade i iznosi 400.000 dolara. Davis Cup natjecanje ima tradiciju dulju od jednog stoljeća, jer je prvo natjecanje održano još 1900. godine. Jedno je od najpoznatijih natjecanja u svijetu sporta uopće. Trofej su u Varaždinu predstavili predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, donedavni predsjednik Hrvatskog teniskog saveza te počasni predsjednik Saveza.Župan Čačić naglasio je da je to izvrsna promocija tenisa, sporta općenito i Županije.

Hrvatski sportaši učinili su najviše od svih za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u svijetu, ali Hrvatska država treba još puno toga učiniti, posebno formiranjem sustava i fondova u obrazovnom sustavu. - rekao je Čačić te dodao da je priča oko Davis Cup trofeja simpatična i nevjerojatna.

Tenis je od tih svjetskih sportova u samoj špici, osvojili smo dva puta Davis cup, a ovaj posljednji je osvojio naš  Varaždinac Željko Krajan. Iznimno smo ponosni na tu činjenicu – zaključio je župan Čačić. Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić zahvalila je županu na svojevrsnom domaćinstvu istaknuvši da će trofej biti izloženi u nekoliko gradova, a Varaždin je prvi od njih.

- U tenisu smo postigli velike uspjehe, dva puta smo osvojili Davis Cup, naši tenisači su zaista veliki promotori naše države. Moram priznati i da su iz ovoga kraja potekli mnogi poznati i priznati sportaši, a među njima su i tensiači Željko Krajan, Saša Hirzšzon te Karolina Šprem, rekla je Nikolina Babić. Uz Željka Krajana, Sašu Hiršzona te predsjednike teniskih klubova s područja Županije, promociji su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

Podsjećamo i da je nakon 2005. godine, kada je Hrvatska prvi put osvojila naslov svladavši u finalu Slovačku u Bratislavi novi naslov stigao prošle sezone, pobjedom nad Francuskom u Lilleu. Time se Hrvatska svrstala među samo desetak zemalja koje se mogu pohvaliti da su više nego jednom bile pobjednici tog natjecanja. Predstavljanje Davis Cup trofeja upotpunio je svojim nastupom kvartet učenika Glazbene škole Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.