Hrvatska će donirati dodatnih 200.000 doza cjepiva siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX

Hrvatska će donirati dodatnih 200.000 doza cjepiva siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX

Hrvatska će donirati dodatnih 200.000 doza cjepiva siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX, objavio je premijer Andrej Plenković uključivši se video-porukom na koncert Global Citizen Live koji se u subotu održava u više svjetskih gradova. 

"Večeras na Global Citizen Live šaljemo poruku jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i posljedica covida-19. Hrvatska donira dodatnih 200.000 doza putem COVAX-a. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta", poručio je Plenković, koji je jedan od lidera koji se video porukom uključio na koncert. 
 
"Vođeni glavnim načelima čovječnosti, solidarnosti i suosjećanja, to je naš dodatni doprinos da se upotpuni slagalica globalnih donacija", poručio je Plenković.   
"Zahvaljujemo Global Citizen Live na njegovim vrijednim inicijativama uz potpunu podršku svim naporima da se do 2030. ukloni ekstremno siromaštvo i prevladaju posljedice pandemije covida-19", kazao je hrvatski premijer. 
 
Cjepivo protiv covida-19 se siromašnim zemljama trenutno šalje kroz inicijativu COVAX koju podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).   
Putem COVAX-a je dosad u 139 siromašnih država poslano više od 230 milijuna doza cjepiva, što je daleko ispod određenog cilja od dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.
 
Neka od najvećih pop imena od Billie Eilish i Eda Sheerana do Eltona Johna nastupaju večeras na nizu koncerata Global Citizen Live u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.
 
Koncerti koji se priređuju u New Yorku, Parizu, Lagosu, Riju, Sydneyju, Mumbaiju i drugim gradovima uživo se prenose.  
"Na šest kontinenata umjetnici će pomoći građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na obrani planeta i porazu siromaštva", navodi se u priopćenju nevladine organizacije Global Citizen.
 
Organizacija se usredotočuje "na najhitnije, međusobno povezane prijetnje koje najteže pogađaju siromašne - klimatske promjene, jednakost u pristupu cjepivima i glad".
 
Izvor: Hina/Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.