Znate li koje sezone nije zabilježen niti jedan slučaj gripe u Hrvatskoj?

Znate li koje sezone nije zabilježen niti jedan slučaj gripe u Hrvatskoj?

Sezona gripe počinje. Iako još nije u punom jeku, prvi oboljeli se već javljaju liječnicima primarne medicine. Vrhunac se očekuje u siječnju kada se na tjednoj bazi može očekivati i 4 000 novooboljelih.Gripa se pojavljuje toliko naglo da su u srednjem vijeku ljudi smatrali da to može biti samo zbog utjecaja zvijezda. Zvijezde odašilju neobjašnjivu tekućinu koja utječe na ljude. Od tuda i latinski naziv za gripu influentia, što znači teći u nešto.
Razlog tako naglom širenju je taj što je virus gripe vrlo pametan. On se maskira u bezazlen oblik pa ga imunološki sustav ne može prepoznati. Zbog toga je čovjek zarazan i prije pojave simptoma tj. prije nego što uopće zna da ima gripu.
Unatoč velikoj zaraznosti, istraživanje koje je provela platforma za telemedicinu www.eudoctor.orgna čelu s dr. Viktorom Simunovićem pokazuje da jedne sezone u Hrvatskoj nije bilo niti jednog slučaja gripe. Ovo su podaci o oboljelima:
➢ Sezona 2019. - 2020.: 59 725 oboljelih
➢ Sezona 2020. - 2021.: 0 oboljelih
➢ Sezona 2021. - 2022.: 6 034 oboljelih
➢ Sezona 2022. - 2023.: 40 761 oboljeli
Riječ je, dakako, o godinama kada je harala pandemija Covid – 19. Mjere poduzete za zaštitu od Covid – 19 su spriječile širenje gripe pošto se obje bolesti prenose na sličan način. Izvori informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr i National library of medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

dipl. ing. Matija Čaić, SEO specijalist

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.