Vjetroelektrane: Procedure su preduge a tehnologija se brzo mijenja

Vjetroelektrane: Procedure su preduge a tehnologija se brzo mijenja

Europska komisija nedavno je usvojila strateški i zakonski paket o energetici i klimatskim promjenama Fit for 55, u kojem je veliki naglasak na smanjenju ovisnosti o uvozu energije i na povećanju udjela obnovljivih izvora energije. Prijedlog je da se udio poveća s 32 na 40 posto.

Novi paket zakona na razinu EU bila je tema i posljednje sjednice Vijeća Zajednice za obnovljive izvore energije HGK, unutar koje djeluje i Grupacija za energiju vjetra HGK – kako ispuniti ciljeve s obzirom i na predstojeće promjene nacionalnog zakonodavstva koje bi trebale omogućiti provedbu energetske tranzicije, konkretno izmjene Zakona o tržištu električne energije i Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, u čije su javno savjetovanje bile uključene i članice Grupacije.

„Razdoblje pred nama očekuju velike investicije u energetsku infrastrukturu i diversifikacija proizvodnje energije, kao i razvoj novih tehnologija,“ istaknuo je voditelj Grupacije za energiju vjetra HGK i član Vijeća Zajednice Bojan Reščec.

S obzirom na velika očekivanja u razdoblju pred nama jedan od zaključaka sjednice je da treba nastaviti raditi i na procesu implementacije projekata. Procedure ishođenja svih potrebnih dozvola su preduge, dok se tehnologija u djelatnosti jako brzo mijenja.

„Investitori se suočavaju s problemima prilikom izmjene projekata kada se odlučuju na primjenu novije tehnologije. Trenutno je šest projekata u vrijednosti više od pola milijarde kuna vraćeno na početak,“ istaknuo je Rešćec.

Na sastanku je izabran i zamjenik voditelja Grupacije za energiju vjetra Goran Trška iz tvrtke Vjetroelektrana Lički medvjed. Trška je voditelj trenutno najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj snage 425 MW, vrijednosti investicije od 500 milijuna eura, koji razvijaju nizozemska tvrtka Green Trust i njemački Enercon u blizini grada Otočca.

„Hrvatska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i njihovim korištenjem može postati energetski neovisna. Nadam se da ću svojim znanjem, iskustvom i angažmanom u Grupaciji za energiju vjetra doprinijeti u daljnjem afirmiranju obnovljivih izvora energije te da ćemo zajedničkim nastupom i suradnjom s tijelima državne uprave pomoći u stvaranju boljeg i poticajnijeg okruženja za investicije u čistu zelenu energiju,“ rekao je Trška.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.