Hrvatski Telekom ima najveću 5G mrežu

Hrvatski Telekom ima najveću 5G mrežu

Današnjim službenim dobivanjem novog 5G radiofrekvencijskog spektra Hrvatski Telekom je osigurao još jednu stratešku polugu koja je ključna za daljnji razvoj svoje već vodeće 5G mreže na sva tri nova frekvencijska pojasa.

Nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 130 milijuna kuna za novi radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini u frekvencijskom pojasu 700 MHz dodijeljen blok od 2x10 MHz, u frekvencijskom pojasu od 3,6 GHz 12 blokova od 10 MHz (ukupno 120 MHz), a u frekvencijskom pojasu 26 GHz 2 bloka od 200 MHz (ukupno 400 MHz). Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina.

Na današnji dan putem 600 5G baznih stanica Hrvatski Telekom osigurava pokrivenost dva milijuna stanovnika. Pritom njih čak 149 ili svaka četvrta bazna stanica radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova; u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru, omogućene još veće brzine za pola milijuna stanovnika.

„Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovno dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. Prošle godine smo uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja. Sada su dodjelom spektra na sva tri ključna 5G radiofrekvencijska pojasa ostvareni preduvjeti za značajan i uzbudljiv tehnološki iskorak i početak nove digitalne era u Hrvatskoj. 5G ere koja će obilježiti sljedećih 10 godina i u kojoj će HT ponovno biti predvodnik digitalizacije“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Osiguravajući najveći udio 5G spektra, mreža Hrvatskog Telekoma spremna je za sve buduće zahtjeve u pogledu kapaciteta, velikih brzine i niske latencije, kako u privatno korisničkom tako i industrijskom segmentu. Hrvatski Telekom će omogućiti korištenje 5G mreže na sva tri frekvencijska pojasa: 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz čime nastavlja postavljati industrijske standarde i omogućavati primjenu novih tehnologija s ciljem poticanja gospodarskog rasta i društvenog napretka. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet, razvoj pametnih gradova i industrija 4.0 samo su neka od područja koja će implementacija 5G mreže značajno unaprijediti.

Svim svojim korisnicima, u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. rujna 2021. godine, Hrvatski Telekom, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan 5G uređaj. Sukladno planu, omogućavanje korištenja 5G mreže na novim frekvencijama je već započelo te se kroz tarife provodi postupno. Predviđeno je da pogodnosti novih frekvencija tijekom kolovoza postanu dostupne svim korisnicima koji su bili uključeni u promo period korištenja 5G-a putem DSS tehnologije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.