Tehnološka eksplozija na drugom danu Tjedna karijera!

Tehnološka eksplozija na drugom danu Tjedna karijera!

FOI - drugi dan Tjedna karijera okupio je jaka imena na eksplozivnoj panel raspravi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – Tech News Talk. Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum) studentima su pojasnili u kojem smjeru njihove tvrtke planiraju daljnji razvoj – umjetna inteligencija, strojno učenje, blockchain, Internet stvari!

„Umjetna inteligencija – da, blockchain – da. Sigurno je da svijet ide u tom smjeru, no ono što nas čeka u bližoj budućnosti i s čime se mi u Infinumu susrećemo je Internet stvari (IoT). Internet stvari su električni uređaji koji su povezani s internetom, prikupljaju mnogo podataka o korisnicima koji ih koriste, ti podaci se obrađuju i dalje provode na način da se proizvod poboljša. Mi trenutno radimo puno testiranja na Porsche Taycanu gdje skupljamo podatke iz auta i koristimo ih kako bi povećali prvenstveno sigurnost – da se unaprijedi kako auto reagira na cesti u različitim uvjetima.“ – istaknuo je Goran Kovačević, director of Business Development u Infinumu.  

„U Nanobitu smo jako prisutni u području stojnog učenja (machine learning) što se prirodno nadovezalo na područje analitike u kojem smo bili jako prisutni. Bilo što što radimo u smislu novog featurea, evaluacije postojećih, provedbe marketinških kampanja, uvijek se vodimo podacima u tom procesu i to je dio našeg Nanobit DNA. Koristimo stojno učenje, koje nije toliko vidljivo krajnjem korisniku, za optimizaciju korisničkog iskustva, ali i za maksimizaciju profita kroz određene transakcije unutar igre.“ – nadovezao se Dominik Šafarić, Project Manager u Nanobitu, a s njima se složio i Nikola Pavešić, director of Startups u Infobipu.

„Ogroman je potencijal rasta jer će jednog dana, ne tako daleko od danas, sve biti povezano s Internetom. Za nas kao tvrtku koja nudi komunikacijske usluge i platforme postoji jako puno potencijala za rast, a s poslovne strane važna nam je vertikalnost. Važno nam je da možemo klijentima ponuditi infrastrukturi i zato moramo biti alertni, i sa poslovne i sa inžinjerske strane“ – pojasnio je Pavešić.

Tehnologije se brzo mijenjaju i ono što je aktualno danas sigurno će nastaviti rasti u budućnosti. No, važno je razvijati tzv. product mindset koji smo primijetili da nedostaje i u Hrvatskoj i na američkom tržištu. Istaknuo je Tomislav Tenodi, CEO Specka.

„Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika.“ poručio je studentima Tenodi.

Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću ne znači i njegov završetak. Brojne su prilike za karijerni razvoj koje ne uključuju samo mobilnost između poduzeća već i unutar samih poduzeća, ovisno o motivaciji i želji za vlastitim razvojem. Oni koji žele pronaći poziciju, naći će je. – napomenuli su te potaknuli studente da uče i pronađu fokus te se potrude postati najbolji u tom području.

Uz panel raspravu, na drugom danu Tjedna karijera, najvećeg networking eventa namijenjenog umrežavanju studenata FOI-ja i poslodavaca te usvajanju novih znanja studenti su mogli sudjelovati na aktivnostima 14 prisutnih poslodavaca: 2e Systems, Agency04, Infinum, InfoDom, NETS CEE d.o.o., NTH Mobile, Point Visible, Poslovna inteligencija, Privredna banka Zagreb, SHAPE 404 d.o.o., Speck, Trikoder, Verso Altima grupa te Zagrebačka banka d.d.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.